Stéphanie Surrugue om ridderkors: Jeg tænker kun på det kors, når jeg flytter

Stéphanie Surrugue fik ridderkorset som en overraskelse af Prins Henrik. Hun ser intet problem i at have den royale orden som kritisk journalist – så længe man ikke prøver at skjule det

”Jeg oplever ikke, at der er indgået en handel om, at du har fået det her, og så er du sød ved os. Jeg tænker kun på det kors, når jeg flytter, fordi jeg finder det i en æske.”

Sådan siger DR-korrespondent og journalist Stéphanie Surrugue, der i 2014 blev tildelt ridderkorset af det danske kongehus. En royal orden, der uddeles af den siddende regent til en person, der har gjort sig særligt fortjent til den.

Det har vakt skarp kritik fra nuværende chefredaktør på Se & Hør Niels Pinborg, at Politikens hofreporter, Peter Thygesen, for nylig modtog ridderkorset.

”Hvis nogle af mine journalister virkelig gjorde sig fortjent til et ridderkors, så tror jeg, jeg ville tage en MUS-samtale med dem om, hvilken vej journalistikken bør gå,” sagde han.

Der var også kritik fra tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup.

”Det er værd at gøre opmærksom på, at man kun får sådan en anerkendelse, hvis man har lavet journalistik, kongehuset kan lide.”

Lektor i journalist Michael Bruun Andersen mente, at det udgør et ”habilitetsproblem” at tage imod ordenen, når man skal dække kongehuset.

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, afviste, at det skulle være problematisk.

Stéphanie Surrugue og Peter Thygesen er langtfra de eneste danske journalister, der har modtaget ridderkorset. Det har også blandt andet Mette Fugl, Hans Engell og Cavling-vinder Jens Otto Kjær Hansen. Du kan se hele listen her.

Snotforvirret over overrækkelse

Stéphanie Surrugue fik sit ridderkors overrakt personligt af Prins Henrik, efter at hun i samarbejde med ham mellem 2008 og 2010 havde skrevet portrætbogen ’Enegænger’ om ham – en bog, hvor hverken hoffet eller Prins Henrik havde redigeringsret.

Overrækkelsen skete ved en overraskelsesceremoni.

”Det var utroligt typisk Prins Henrik,” siger hun.

”Jeg og flere andre kom ind på Fredensborg Slot. Prins Henrik kom ind i et rum og sagde, at vi var forskellige mennesker, han havde samarbejdet med, og det ville han gerne kvittere for. Jeg fik korset og et glas, og så gik vi hjem. Jeg var fuldstændigt desorienteret om, hvad der var foregået, og forstod først bagefter, hvilken orden vi havde fået,” siger hun og griner:

”Bagefter spurgte jeg en af de andre, om det her betød, at vi så var riddere af Dannebrog. Så svarede han: ”Ja, det er jeg sgu bange for.” Jeg nåede slet ikke at overveje, om jeg skulle sige ja eller nej til det.”

Bør kunne tage arbejdstøjet på

Stéphanie Surrugue mener på ingen måde, at ridderkorset påvirker hendes evne til at være kritisk over for kongehuset. Hun agerer som royal ekspert to-tre gange om året for DR og dækker ikke royalt stof til daglig.

”Jeg kan sagtens forstå, hvis nogen vil gøre det til et problem, og nogle journalister mener, det kan være problematisk,” siger hun.

”Men jeg har været journalist i snart 20 år. Jeg har interviewet personer, jeg var vild med eller slet ikke brød mig om. Jeg vil vove den påstand, at ingen af dem, jeg har dækket, har nogen idé om, hvad min personlige præference er.”

Så du mener ikke, det skader din troværdighed?

”Jeg har haft overvejelsen. Jeg har altid sagt til mine chefer på TV 2 og DR, at jeg har denne orden, og spurgt, om de mente, det var et problem. De har alle ment, jeg godt kunne dække kongehuset,” siger hun og tilføjer:

”Vi bør som journalister kunne finde ud af at tage vores arbejdstøj på og være professionelle.”

Deltog i mindeceremoni for prinsen

Stéphanie Surrugue vendte senest etikken i sit forhold til Prins Henrik med ledelsen på DR, da Prins Henrik gik bort i 2018.

Her blev hun inviteret til en privat mindeceremoni for ham, hvor hun vendte med sine chefer, om hun skulle deltage.

”Der kontaktede jeg min chef. Jeg var inviteret med på grund af bogen, ikke på grund af noget andet. Jeg spurgte: ”Kan jeg tage til det her, når jeg også skal kommentere hans begravelse,” siger hun.

”Vi mente, at det kunne jeg godt, så længe jeg spillede med åbne kort og forklarede sammenhængen. Med en krystalklar varedeklaration kan seerne selv afgøre, om de kan bruge den viden, jeg har som en af dem, der ved allermest om Prins Henrik.”

Stéphanie Surrugue sammenligner at modtage et ridderkors lidt med diskussionen om, hvorvidt man både kan holde med en bestemt fodboldklub og dække den kritisk.

”Skal du pilles af Superliga-dækningen, hvis du holder med FCK – eller hvis du hader FCK? Skal du pilles af Christiansborg-dækningen, hvis du er et politisk menneske?” spørger hun retorisk:

”Eller skal du ikke være vært ved kongelige begivenheder, fordi du på en tidligere arbejdsplads har skrevet en bog om et medlem af kongehuset? Man må gøre op med sin egen integritet – og sit cheflag – om det kan lade sig gøre. Jeg mener godt, at jeg kan dække kongehuset som en ordentlig journalist,” siger Stéphanie Surrugue.

1 Kommentar

Lasse Glavind
28. APRIL 2020
"Bare det er offentligt kendt, at jeg sidder på skødet af magten, så er det ikke noget problem, for vi journalister kan i modsætning til alle dem, vi er ansat til at holde i ørerne, sagtens skelne mellem kasketterne - vi er jo en slags overmennesker med helt særlige evner - det ved alle (i branchen) da."

Læs også

Hofreporter får Ridderkorset - kritik fra kolleger

Hofreporter får Ridderkorset – kritik fra kolleger

20. APRIL 2020
<span class=Riddere af mediebranchen: Her er listen over journalister med ridderkors">

Riddere af mediebranchen: Her er listen over journalister med ridderkors

24. APRIL 2020