Hofreporter får Ridderkorset – kritik fra kolleger

Politikens hofreporter, Peter Thygesen, har modtaget ridderkorset. Problematisk, lyder det fra Henrik Qvortrup og Niels Pinborg. Politikens chefredaktør afviser problem

Torsdag den 16. april var ikke kun en stor dag for Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der kunne fejre sin 80 års fødselsdag.

Det var også en stor dag for Peter Thygesen, der er navneredaktør og hofreporter ved Politiken.

Her blev han nemlig udnævnt til Ridder af Dannebrog og fik ridderkorset.

”Det er en kæmpeoverraskelse, at jeg nu bliver betænkt af dronningen. Jeg er uforbeholdent stolt og beæret,” sagde Peter Thygesen til Politiken om udnævnelsen.

Men er det virkelig foreneligt med at være hofreporter, at man modtager ridderkorset?

Svaret er klart nej, hvis man spørger Niels Pinborg, chefredaktør på Se og Hør.

”Selvfølgelig er det problematisk, hvis nogen, man skal dække kritisk, pludselig sender en en officiel tak. I virkeligheden er det nok et billede på, hvordan dækningen af kongehuset er i Danmark. Leflende mikrofonholderi,” siger han.

Niels Pinborg. Hvis en af dine journalister fik sådan en hæder – ville personen så kunne dække kongehuset?

”Det er vigtigt, du citerer mig for hele det her citat: Det er et meget hypotetisk spørgsmål. For det kommer aldrig til at ske. Med det ry, som Se 0g Hørs dækning har, ville det kun kunne være ved en fejl.”

Men sæt nu, det virkelig skete?

”Hvis nogle af mine journalister virkelig gjorde sig fortjent til et ridderkors, så tror jeg, jeg ville tage en mus-samtale med dem om, hvilken vej journalistikken bør gå,” siger han.

Henrik Qvortrup, der selv har beskæftiget sig indgående med det danske kongehus som tidligere chefredaktør på Se og Hør, finder hæderen ulden.

”Det er kun de dydigste, venligste og artigste, der skriver om kongehuset, der får den slags erkendtligheder. Er det så et problem? Man kan spørge sådan her: Ville man lade en erhvervsjournalist, der hædres af A.P. Møller Fonden, dække Mærsk? Svaret giver næsten sig selv,” siger Henrik Qvortrup.

Lektor: Et habilitetsproblem

Lektor i journalistik på Roskilde Universitet Michael Bruun Andersen studser også over det etiske dilemma.

”Ud fra almindelige journalistiske kriterier er det vel lidt problematisk. Man kan komme i et loyalitetsforhold til dem, man skal dække. Det kan give nogle habilitetsproblemer,” siger lektoren.

Det er ifølge ham dog ikke ensbetydende med, at det er et problem i praksis.

”Men går det egentlig ud på at være kritisk at være hofreporter? Det er ofte ikke kritisk journalistik. Og så spiller det jo ikke nogen rolle. Han skriver portrætter og reportager fra festlige lejligheder,” siger Michael Bruun Andersen.

Kan det virkelig passe, at man ikke kan have et habilitetsproblem, alene fordi man er hofreporter?

”Alt, der kan stille spørgsmål ved journalistikkens uafhængighed, er problematisk. Så det er et principielt problem, og ordenen udgør et habilitetsproblem. Men det er ikke ensbetydende med, at journalisten i sidste ende reelt er mindre kritisk i sin journalistik. Det må redaktørerne på avisen vurdere.”

Politiken afviser

Michael Bruun Andersen tilføjer, at han ikke har noget at udsætte på Politikens generelle dækning af kongehuset.

”Politiken er normalt ikke bange for at være kritisk over for kongehuset. Det ligger bare et andet sted på redaktionen,” siger Michael Bruun Andersen.

Det er Henrik Qvortrup enig i.

”Vi så også, at det var Peter Thygesen, der lavede interviewet, hvor dronningen for nylig kom til at sige, at det ikke er så slemt med klimaet. Det behandlede Politiken efterfølgende meget kritisk. Det er efter bogen,” siger Henrik Qvortrup og tilføjer, at det centrale i sidste ende er troværdigheden hos den enkelte reporter:

”Det er værd at gøre opmærksom på, at man kun får sådan en anerkendelse, hvis man har lavet journalistik, kongehuset kan lide,” siger han.

Niels Pinborg slutter af med en slags lykønskning til Peter Thygesen.

”Jeg under alle med knaphulskløe at få en hæder. Men det bliver aldrig et mål for mig at få en hæder fra andre end mine læsere. Og det kan du egentlig meget gerne citere mig for,” siger han.

Journalisten har skrevet til både Peter Thygesen og Politikens chefredaktion for at spørge, om de ser noget problem i, at Peter Thygesen modtager ridderkorset. Her afviser ansv. chefredaktør Christian Jensen i en mail, at hæderen på nogen måde skulle være problematisk.

”Vi anser ikke modtagelsen af et ridderkors for uforeneligt med Peter Thygesens virke som navneredaktør og mangeårig hofreporter. Vi har åbent fortalt både vores læsere og offentligheden om uddelingen,” skriver han.

Kommentarer
11
Michael Kjærgård
20.04.20 09:15
Spørgsmålet er jo om der rejses forventning om en efterfølgende modydelse. Hvad det angår er DJ's forhandlede medlemsrabatter (https://journalistforbundet.dk/gode-rabatter) et langt større problem, og det for os alle sammen. En orden er derimod ikke noget Kongehuset tager tilbage i utilfredshed med et eller andet, man skal begå noget kriminelt før det kommer på tale. Fx ville en evt. orden ikke kunne tages fra Q fordi han snagede i Prins Joachims dankortforbrug, men kun fordi han blev idømt en frihedsstraf for det.
Fremhævet af Journalisten
Marc Honoré
21.04.20 15:10
"Men går det egentlig ud på at være kritisk at være hofreporter?"

Ja, fordi der er så stor en berøringsangst ved Kongehuset i danmark. Folketingsmedlem Carl Valentin har fornylig fået dødstrusler for skrive at man burde overveje at afskaffe kongehuset. Radikal Ungdom har også fået trusler. Ytringsfrihed er åbenbart ikke OK hvis man selv blive ramt. Kan man kald det for journalistik hvis man er ukritisk? Så er vi nok over i noget underholdning.
Fremhævet af Journalisten
Marc Honoré
21.04.20 15:11
Jeg tror at det var Jan Guillou som en gang skrev at det at være hofreporter var den laveste indenfor journalistik - langt under sportsjournalisk - og at det kunne næppes kaldes journalistik fordi det var så ukritisk.

Manden få helt klart et habilitetsproblem hvis han forsætte at dække kongehuset og det skader Politikens troværdighed at de ikke reagere på det. Og dog. Selveste Tøger Seidenfaden blev i 1993 udnævnt til Ridder af Dannebrog. Det kan næppe være mer indspist. Som journalist eller redaktør burde man takke nej.
Fremhævet af Journalisten
gunhild ipsen
21.04.20 18:59
Håber hans mor er stolt!
Fremhævet af Journalisten
Leif Ahm
21.04.20 23:56
Kongestof er underholdning og historieskrivning. Begge dele har Peter leveret. Nok så indsigtsfuld og dermed også underholdende - i modsætning til de ugeblade som nu etisk forargede. Rønnebærrerne er sure. Tillykke Peter - du har leveret fremragende journalistik.
Fremhævet af Journalisten
Leif Ahm
21.04.20 23:59
Kongestof er underholdning og historieskrivning. Begge dele har Peter leveret. Nok så indsigtsfuld og dermed også underholdende - i modsætning til de ugeblade som nu etisk forargede. Rønnebærrene er sure. Tillykke Peter - du har leveret fremragende journalistik.
Fremhævet af Journalisten
leifahm@mail.dk
22.04.20 00:06
Kongestof er underholdning og historieskrivning. Begge dele har Peter tilfælde leveret. Endda nok så sobert og vidende end de ugeblade, som nu har fået de sure rønnebær i den gale hals. Tillykke Peter - fortsæt med at levere fremragende journalistik på et vanskeligt stofområde.
Fremhævet af Journalisten
Marc Honoré
22.04.20 11:02
Undskyld - men Ridder af Dannebrog? Dvs hævet over alle hans kolleger som laver seriøs journalistik? For at lave underholdningsreportage? Og skal historieskrivning være ukritisk? Vi læser med foragt om lande hvor tilbedelse af middelmådige individer er udbredt - Kim-dynastiet i Nordkorea springer i tankerne - og finder denne opførsel stødende og kedelig. Det er meningen at vi skulle være bedrevidende og kunne lægge afstand til den type af syge beundring.
Fremhævet af Journalisten
Nils-Chr. Nilson
22.04.20 20:41
Nå, det er da tradition i Politikens Hus. Da min gode ven, personalechef Peter Borup spurgte, om jeg ikke ville have den kongelige belønningsmedalje, svarede jeg impulsivt, at jeg ikke anede, hvad jeg skulle med den. Så sagde: 'Jamen, Poul Madsen bliver da nødt til at overrække den'. Så sagde jeg selvfølgelig ja, men da han ville stikke nålen i min revers, bad jeg alligevel om, at en anden gjorde det. Man skal jo passe på sit helbred. Og hjertelig tillykke til Peter. Han har gjort det fint, siden han som praktikant hentede en overskrift fra linotyperen og samtlige ombrydere truede med at gå hjem.
Fremhævet af Journalisten
Mikael Friis
23.04.20 07:22
Er det ikke lidt ligegyldigt at høre Qvortrup og Pinborg udtale sig om journalistisk troværdighed, når ingen af dem er i besiddelse af blot den mindste journalistiske troværdighed selv?
Fremhævet af Journalisten
Kaj Spangenberg
23.04.20 12:28
Tillykke til min gamle, hæderlige kollega Peter Thygesen.
Kongestoffet vendte hurtigt tilbage til Politiken, efter at det i en tid under Herbert Pundik havde fået en sekundær rolle. Men læserne elsker jo kongehuset, og læserne kunne Politiken ikke undvære.
Hvis jeg husker ret, var kongestoffet efter Lise Nørgaard overgået til Jonna Dwinger og Malin Lindgren - og efter dem, Peter Thygesen.
Alle har gjort det fremragende ud fra de præmisser, der nu engang er det royale stofområdes forudsætninger.
Javist, det oser af kongerøgelse, men det skal det vist også.
Her kan man husker på en svensk forfatter, der skrev en anti-royalistisk bog eller pamflet om kongerøgelse.
Var det mon Vilhelm Moberg, der var udtalt republikaner og hadede monarkiet?
Jeg husker det ikke, men erindrer titlen. Den hed, i dansk oversættelse:"Kongerøgelse".
På svensk er der helt anderledes foragt i ordet: - Kungafjäsk!
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right