En sladderkonge overgiver sig aldrig

Sladderkongen giver Pernille Nygaard fra ‘Ex on the Beach’ et kram og tager en selfie med Philip May fra ’Paradise Hotel’. Til daglig går han under det borgerlige navn Henrik Nielsen, men i aften i sin sorte skjorte med guldkronerne er han Sladderkongen. Han er mødt op ved den røde løber til Reality Awards i København, hvor han bevæger sig rundt imellem de mere eller mindre kendte ansigter fra reality-verdenen. For at hilse, tage billeder med sin mobil og lave historier til sin profil Sladderkongen på Instagram.

Faktisk er 57-årige Henrik Nielsen så aktiv på sociale medier, at han i aften er blandt de nominerede i kategorien ”bedste sociale mediebruger” ved Reality Awards. På Instagram har han lavet mere end 3.000 opslag, og han har næsten 15.000 følgere. Oveni skal lægges Facebook, Youtube og ’Danmarks hyggeligste podcast’, der selvfølgelig også hedder ’Sladderkongen’.

Henrik Nielsen regner dog ikke med at vinde prisen. Han er nemlig oppe imod tre populære influencere – og selveste kronprinsparret Frederik og Mary.

”De andre har langt flere følgere end mig. Og hvis de kårer kronprinsparret som vindere, får de også enormt meget omtale i ugebladene ugen efter,” siger han.

Det meste af sit professionelle liv var Henrik Nielsen ansat som journalist på ugebladet Se og Hør. Fra dengang bladet holdt til i Valby til en sparerunde i 2017, hvor Henrik Nielsen måtte vinke farvel til de farvestrålende bladsider.

”Det er ligesom at spørge en mekaniker, hvorfor han laver biler. Hvad fanden skulle jeg ellers begynde på? Det er jo min verden.”

Henrik Nielsen

Hans verden tiltede. Men han opgav ikke at ernære sig som sladderjournalist. Det var jo det, han kunne.

”Det er ligesom at spørge en mekaniker, hvorfor han laver biler. Hvad fanden skulle jeg ellers begynde på? Det er jo min verden,” siger han.

Henrik Nielsen minder om skummet i en fadøl, han bobler op til overfladen lige meget hvad. Han vil flyde ovenpå og nægter at lade branchen gøre ham overflødig.

Vigtigt møde med chefen

Vi mødes en formiddag på Jernbanecaféen på Reventlowsgade på Vesterbro i København. Et stamsted for Henrik Nielsen. Det var her, han hang ud med kollegerne fra Se og Hør, og han kommer her stadig.

 

Et af Henrik Nielsens stamsteder er Jernbanecaféen i Reventlowsgade, hvor cigaretrøg og fortællinger hænger i væggene. Foto: Thomas Nielsen

”Du kan komme her seks mand og sidde og synge med til musikken, eller du kan komme her alene, og så kan du snakke med folk og måske få en god historie med hjem,” siger han.

Vi sidder her, fordi Henrik Nielsen skal fortælle om opbygningen af sit nye sladderimperie, efter at han mistede sit faste job.

”Det er ikke sjovt at blive fyret,” siger han.

Om morgenen den 20. september 2017 modtog han en mail, hvor der stod, at han skulle til et vigtigt møde med chefen.

”Jeg vidste ikke, om det handlede om lønforhøjelse eller fyring. I mit tilfælde blev det jo så en fyring.”

Selve fyringsdagen husker Henrik Nielsen som “fin nok”. Alle hans kolleger var der for ham.

”Der går et stykke tid, hvor man ikke føler noget omkring det, men så en dag opdager man, at man ikke skal stå op og møde på arbejde næste dag.”

Henrik Nielsen

De tog i byen, snakkede og græd sammen.

”Der går et stykke tid, hvor man ikke føler noget omkring det, men så en dag opdager man, at man ikke skal stå op og møde på arbejde næste dag,” siger han.

For Henrik Nielsen var det ikke bare en økonomisk sikkerhed, der forsvandt. Det var også en del af hans identitet.

Han var blandt kolleger og venner kendt som ”Nielsen”, ”Sladderkongen” og ”Se og Hør”. Alle tre kælenavne var forbundet med hans erhverv som sladderjournalist. Så da jobbet var væk, hvad var han så?

Efterhånden gik det op for ham, at Se og Hør og hans identitet ikke behøvede at være identiske størrelser.

”Flere kolleger sagde til mig: ”Husk nu, at du ikke er Se og Hør – du er Nielsen”,” fortæller Henrik Nielsen.

 

En sladderkonge overgiver sig aldrig 10

En sladderkonge overgiver sig aldrig 11 Discokugler, glimmerkjoler og vodkaflasker på bordene. Reality Awards minder om et diskotek i udkantsdanmark. Foto: Thomas Nielsen

 

Champagne hver tirsdag

Faktisk er det lidt af en tilfældighed, at Henrik Nielsen endte med at arbejde på Se og Hør i slutningen af 80’erne.

Han havde været i praktik hos fagforbundet SiDs Fagbladet og på Aktuelt. Hans speciale var unge- og socialstof. Et job som sladderjournalist passede ikke til hans selvbillede.

”Jeg havde de samme fordomme om branchen, som alle andre havde og har,” fortæller Henrik Nielsen.

Alligevel tog han til en jobsamtale som redigerende på bladet. Han kunne godt bruge pengene og regnede med, at han ville slippe for at få sin byline i bladet.

Han endte med at få jobbet – men som skrivende i stedet for redigerende.

”I starten sagde vi alle sammen til hinanden, at vi kun skulle være derinde et års tid, men vi endte alle sammen med at blive,” fortæller Henrik Nielsen om sin første tid på Se og Hør.

”Alle blev selvfølgelig skilt, det gjorde jeg også, for vi var jo altid i byen.”

Henrik Nielsen

Lønnen og de sjove kolleger vandt over fordommene. Og så var Se og Hør et ugeblad i vækst. Der var champagne hver tirsdag, når bladet blev sendt til tryk, og masser af byture med kollegerne.

”Alle blev selvfølgelig skilt, det gjorde jeg også, for vi var jo altid i byen,” siger han.

Under de knap 30 år på bladet nåede han blandt andet at købe et stykke land i Skotland til fodboldspilleren Nicklas Bendtner, så Bendtner kunne kalde sig ”Lord”. Han har lavet utallige artikler om kendte, kongelige og realitystjerner. Fra interviews med Ove Sprogøe til ugens aktuelle babe.

Som den eneste journalist var han sammen med en fotograf fra Se og Hør med til Karsten Ree og Janni Rees bryllup. Han skrev endda under som vidne på vielsen.

Henrik Nielsen har i årevis skrevet om reality-stjerner. Her er han sammen med Oddset-pigen Janni Ree (tv) og Christina Odorico fra ’For lækker til love’. Foto: Kaspar Wenstrup

 

Det gik forrygende.

”Da jeg startede, steg oplagene hele tiden, og pengene flød ned ad væggene. Det var et fantastisk sted,” siger Henrik Nielsen.

Men med nettet og sociale medier begyndte oplagene at falde. Folk kunne få sladder andre steder end i ugebladene. Det var ikke længere et sikkert job at være sladderjournalist.

”I gamle dage modtog vi historier fra Hollywood via diasbilleder med tekst sendt fra USA. Så kunne vi oversætte historierne til dansk. Ingen andre medier havde historierne, så selv om det måske tog flere uger, før de var i bladet, var det solohistorier,” fortæller Henrik Nielsen.

I dag behøver nysgerrige mennesker ikke længere købe et sladderblad for at holde sig opdateret på de kendte. De kan bare google et navn eller finde personen på Instagram. Selv kongehuset er kommet på sociale medier.

”De kendte er begyndt at lægge historier op om sig selv,” siger Henrik Nielsen.

Et 12-tal for Sladderkongen

Da Henrik Nielsen blev opsagt, havde han en opsigelsesperiode på et år. En lønsikring gav ham yderligere et år med en acceptabel indkomst.

Han brugte tiden på at snakke med folk fra branchen og prøvede at finde sin egen vej. En overgang troede han, at han skulle skrive for Karsten Rees ugeblad ‘Tæt på’, men bladet nåede at lukke, inden det blev aktuelt.

Hele tiden fodrede han Sladderkongens Instagram-profil med billeder og kunne se, hvordan antallet af følgere voksede. Så da de faste indtægter løb ud, bestemte han sig for at satse på Sladderkongen.

Gennem a-kassen i Dansk Journalistforbund kom han på et kursus i digital markedsføring, hvor han arbejdede videre med Sladderkongen. Han lærte at arbejde med algoritmer og at tilpasse sit stof til forskellige sociale kanaler. Da forløbet var slut, gik Henrik Nielsen til eksamen og fik 12 for projektet.

”Det var fedt, at nogen så noget, der kunne fungere i Sladderkongen,” siger han.

På stolen ved siden af Henrik Nielsen på Jernbanecaféen står en slidt, sandfarvet skuldertaske. Op af den trækker han en powerbank, der skal sørge for, at hans vigtigste redskab – iPhonen – ikke løber tør for strøm, en lygte, han kan bruge, når han skal filme i mørke, og en lille mikrofon, der skal forbedre lyden, når han interviewer. Man skal ikke gå ned på udstyr.

I dag har Sladderkongen både en hjemmeside, en blog med anekdoter og røverhistorier, en Instagram-profil, en Youtube-kanal, en facebookprofil og en fast podcast på Podimo.

 

Henrik Nielsen har interviewet skuespilleren Ove Sprogøe ikke bare én, men tre gange. Foto: Jan Schmidt

100 timers arbejdsuge

Henrik Nielsen bor alene i et hus i Køge. At han bor alene, har givet ham friheden til at gå all in på Sladderkongen.

Han bruger 60 timer om ugen på Sladderkongen, men tjener ikke en krone endnu. Så siden august 2019 har han arbejdet 37 timer om ugen som bartender i Køge for at have en indkomst.

Det er et bevidst valg, at arbejdet på værtshuset ligger langt væk fra mediebranchen.

”Hvis jeg valgte at arbejde freelance for et andet blad, ville jeg ikke kunne lave Sladderkongen ved siden af. De fleste blade vil ikke acceptere det. Eller også vil de have, at jeg skulle lave Sladderkongen til dem,” siger han.

”Jeg bruger godt 60 timer om ugen på Sladderkongen. Så i 2020 vil jeg meget gerne have en lille indtægt på det.”

Henrik Nielsen

Planen er at få følgere nok på Instagram i 2020, til at han kan tjene lidt på reklamer. Samtidig arbejder han på at få nok lyttere på sine podcasts til, at Podimo vil betale ham.

”Jeg bruger godt 60 timer om ugen på Sladderkongen. Så i 2020 vil jeg meget gerne have en lille indtægt på det,” siger han.

Hvorfor vil du så gerne lave sladder?

”Jamen, det er jo, fordi det er det, jeg kan. Jeg var rigtig god til at lave Se og Hør – alle genrerne,” siger han.

Han har på fornemmelsen, at folk i branchen ikke tror, han kan andet.

”Dem, der sidder på Politiken og Berlingske, ser en mand, der har lavet sladder hele livet. Jeg tror ikke, de tror, jeg har noget at byde på.”

Men det generer ham ikke synderligt. Han er nemlig god til underholdningsjournalistik.

”Og så kan jeg faktisk godt lide det.”

Vinder prisen

Ved Reality Awards vinder Sladderkongen prisen som ”bedste sociale mediebruger” foran kronprinsparret, youtuberen Camilla Frederikke, bloggeren Lea Hvidt Kessler og modellen Mathilde Gøhler.

Fem dage efter kan Henrik Nielsen tælle 1,5 million eksponeringer og 1.050 nye følgere på Instagram.

Prisen har givet ham troen på, at Sladderkongen faktisk kan lykkes.

”Prisen betyder, at alle de dage, hvor jeg står på den røde løber, og det ikke virker, og hvor jeg skal op på arbejde på baren dagen efter – de dage bliver lidt nemmere. Det er fedt, at der er nogen, der lægger mærke til det, du laver, og at de synes, det er fedt,” siger han.

 

Sladderkongen får overrakt prisen som årets sociale mediebruger. På scenen er han sammen med værterne Camilla Framnes fra ’De Unge Mødre’, Lenny Phil fra ’Paradise Hotel’ og Jonas Korsgaard fra ’Love Island’, mens Jonas Daniel Westh Ptak fra ’Paradise Hotel’ overrækker reality-prisen. Foto: Thomas Nielsen

En sladderkonge overgiver sig aldrig 12

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right