Kongehusekspert tror ikke på Meghans selvmordstanker – men har ikke nogen eksakt viden om det

Det kan simpelthen ikke passe, at Meghan havde selvmordstanker, mener kongehusekspert Søren Jakobsen. Livslinien kalder udtalelsen nedgørende og ufølsom

Det mest omtalte interview i hele verden i går var Oprah Winfreys interview med prins Harry og hertuginde Meghan. Her fortalte Meghan blandt andet om sine svære følelser efter brylluppet i 2018:

”Jeg havde ikke lyst til at leve.”

Men den udlægning fra hertuginden tror kongehusekspert Søren Jakobsen ikke på. Til Ekstra Bladet forklarede han, at han ikke troede, at Meghan havde haft selvmordstanker.

”Det er en Hollywood-dramatisering, når hun siger, at hun ville tage sit eget liv. Jeg tror slet ikke, hun havde tænkt den tanke. Det er lidt meget ’drama queen’,” udtalte han.

Udtalelsen bliver kaldt ”ufølsom” af Livslinien, der hjælper mennesker med selvmordstanker.

”Selvmordstanker er noget, man kan og skal have hjælp til. Men hvis man får at vide, at man er en ’drama queen’, så kan man frygte, at nogle afholder sig fra at sætte ord på deres følelser,” siger direktør i Livslinien Jeppe Kristen Toft.

Så det kan være et problem for andre, der går med selvmordstanker, at han siger det?

”Det kan være et kæmpestort problem. Hvis det står uimodsagt, kan det komme til at fremstå som en sandhed,” forklarer Jeppe Kristen Toft.

Faktisk er det yderst sjældent, at selvmordstanker bliver mødt med samme mistro

”Det er en måde at nedgøre et andet menneskes alvorlige følelser. Det er meget ufølsomt,” mener Jeppe Kristen Toft.

Ingen eksakt viden

Kongehusekspert Søren Jakobsen forklarer, at han ikke har nogen faktuel viden om, hvorvidt Meghan har haft selvmordstanker eller ej.

”Jeg har jo ikke interviewet hende,” siger han.

Men hun fremstår så stærk, at han ikke tror på det.

”Hun viser i opgøret med det engelske kongehus en styrke, som en selvmordskandidat ikke har. Der skal meget til at bryde deres tilværelse op på den måde, som de har gjort.”

Så fordi hun fremstår stærk, har du svært ved at tro, at hun samtidig kan have selvmordstanker?

”Ja, jeg tror ikke på det. Men jeg står ved, at det er en subjektiv opfattelse,” siger Søren Jakobsen.

Men i realiteten ved du det ikke?

”Jeg har ikke eksakt viden om det, og det er der ingen, der har – ud over måske Harry. Men derfor kan man jo godt drage nogle konklusioner ud fra folks handlemønstre,” siger Søren Jakobsen.

En personlig vurdering

Søren Jakobsen tilføjer, at der er tale om hans personlige vurdering.

”Du er jo ikke inde i hovedet på de her mennesker. Hvis du skulle være det, ville der slet ikke være nogen royal journalistik.”

I den slags journalistik er man nødt til at gætte lidt i forhold til, hvad man ved i forvejen?

”Ja, det er mest deduktioner.”

Men her handler det jo om selvmordstanker, og ifølge Livslinien kan udtalelser som dine gøre det svært for andre at stå frem med selvmordstanker?

”Der er forskel på en hertuginde og et almindeligt menneske, der har det svært. I hele Meghans karriere har hun vist, at hun har en stærk personlighed. Alle har selvfølgelig et knækpunkt. Vi ved ikke, hvor det er. Men jeg synes ikke, at hun er troværdig,” siger Søren Jakobsen.


Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du få hjælp fra Livslinien på 70 201 201 eller Psykiatrifondens rådgivning på 39 25 25 25 

0 Kommentarer

Læs også

Advarsel: B.T.s selvmordsforside kan smitte

14. MAJ 2008
Medierne risikerer at gøre selvmord til et tabu, hvis de undlader at skrive om det 1

Medierne risikerer at gøre selvmord til et tabu, hvis de undlader at skrive om det

02. DECEMBER 2020