Selvransagelse i Sverige: Teaterchef begik selvmord efter hård kritik i pressen

Den svenske avis Aftonbladet bragte i december 2017 en hård kritik af teaterchef Benny Frederikssons ledelsesstil. I mandags kom oplysningen om hans selvmord. Kun én kilde var ikke anonym

”Det her er enhver journalists værste mareridt. Man gør sit arbejde, og det får den værst tænkelige konsekvens.”

Ordene kommer fra kulturchef på den svenske avis Aftonbladet Åsa Linderborg. Årsagen er hendes egen avis’ journalistiske undersøgelse af chefen for Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den blev publiceret den 5. december 2017.

En undersøgelse, som førte til, at han trådte tilbage to dage efter avisens offentliggørelse. Tre måneder senere tog han sit eget liv. Det blev offentliggjort søndag den 18. marts, at han var død. Og dagen efter, at årsagen var selvmord.

Teaterchef siden 2002

Benny Frederiksson blev Stockholms stadsteaters administrerende direktør og teaterchef i 2002.

Han endte helt oppe på en femteplads, da tidsskriftet Fokus i efteråret 2016 offentliggjorde ”Kultursveriges 75 mest magtfulde”.

Tidsskriftet udpegede ham til at være ”det tungeste kulturnavn i styrelsen for Statens kulturråd med ansvar for at fordele to milliarder svenske kroner” og skrev, at ”han har en finger med i alt”.

Det afgørende vendepunkt – en række anonyme kilder

Vendepunktet i den tilsyneladende snorlige karriere kom 5. december sidste år.

Da offentliggjorde den socialdemokratiske aftenavis Aftonbladet en undersøgelse af teaterchefens lederskab.

Rubrikken lød ”Teaterchefs hårde ledelsesstil har skabt tavshedskultur”. 

I en artikel og i en video, udsendt som ”Breaking news”, fortalte en af avisens journalister sammen med kulturredaktør Åsa Linderborg, at de havde ”anvendt tæt på 40 udsagn om Benny Fredrikssons ledelsesstil fra tidligere og nuværende ansatte”.

Blot en af personerne bag vidneudsagnene valgte at stå frem med navn, Benny Fredrikssons tidligere sekretær.

De øvrige henviser ifølge artiklen til frygten for ubehagelige konsekvenser og den eksisterende tavshedskultur på teatret.

En række negative udtalelser

Offentliggørelsen indeholder en lang række negative udtalelser om Fredriksson. Om hans dobbelte natur og modvilje mod at blive modsagt. Om hvordan han kunne skælde folk ud for øjnene af andre. Om terrorvælde og magtdemonstrationer. Og med flere eksempler på oplevelser af chikane.

Et eksempel valgte Aftonbladet at offentliggøre som spiseseddel med påstanden om, at Benny Fredriksson havde tvunget en skuespiller til at få en abort.

Teaterchefen træder tilbage

To dage efter at Aftonbladet offentliggør sin undersøgelse, træder Benny Fredriksson tilbage.

I en pressemeddelelse siger han, at det er med stor sorg, at han har bedt om at blive frigjort fra sin kontrakt, og at han gør det af hensyn til Kulturhusets Stadsteaterns fremtid.

Han siger desuden, at han forlader sit hverv med god samvittighed og er stolt over, hvad han har udrettet, men at tonen har nået et punkt, hvor det synes umuligt at fortsætte. 

Fortryder spisesedlen

Spisesedlen, som fortalte om den påtvungne abort, er det eneste, som Åsa Linderborg fortryder.

I en artikel skriver hun, at Benny Fredrikssons bortgang maner til selvransagelse, samt at ”Aftonbladets undersøgelse var legitim, men sætter journalistikkens magt på spidsen”. 

Til Journalisten siger Åsa Linderborg:

”Jeg mener ikke, at vi har gjort noget forkert, det var helt legitimt at undersøge Sveriges største kulturinstitution. Jeg synes, at en spiseseddel var dårligt formuleret, og selv fortryder jeg en sætning i en tekst, jeg skrev – men alt i alt var det en gedigen og velunderbygget undersøgelse med over 40 vidneudsagn. Når man anklager Aftonbladet for Benny Fredrikssons død, pålægger man også alle vidnerne skyld. Det her er en journalists værste mareridt; man gør sit arbejde, og det får den værst tænkelige konsekvens.”

Opfordring til debat

Den 19. marts, samme dag som Kulturhuset Stadsteatern i en pressemeddelelse fortalte, at Benny Fredriksson havde taget sit eget liv, opfordrer Åsa Linderborg i et interview i SVT’s nyhedsprogram ’Aktuellt’ til ”en fordringsløs og ærlig presseetisk debat” omkring offentliggørelse i forbindelse med undersøgelser.

På Journalistens spørgsmål om, hvilket formål en sådan debat skulle tjene, svarer Åsa Linderborg, at hun aktivt forsøger at sætte gang i en debat om netop presseetik og transparens, og siger:

”Det er en tragedie, at det skulle være nødvendigt med et dødsfald, før debatten endelig kunne komme i gang, og det er skæbnens ironi, at kritikken rammer mig og Aftonbladet, som jo trods alt har forsøgt at værne om det presseetiske. Alle publicister burde deltage, og formålet er helt klart at være transparent over for borgerne, så de ikke skal miste tilliden til os. Hvad er journalistik, og hvilket ansvar har vi?”

Kritik af sort/hvidt billede

Holdningerne til, hvordan såvel Aftonbladet såvel som andre svenske medier har håndteret undersøgelsen af Benny Fredrikssons lederskab, har allerede været mange.

To af dem, der har ytret sig, er Helena Giertta, chefredaktør for magasinet Journalisten og journalisten.se, og Lisa Bjurwald, chefredaktør for Författaren, Sveriges forfatterforbunds tidsskrift.

I Journalisten-podcasten afsnit 38 opponerer de mod det sort/hvide mediebillede af Benny Fredriksson.

I december, i forbindelse med Aftonbladets offentliggørelse, blev han fremstillet som ”et møgsvin”. I marts, i forbindelse med hans død, som ”teaterets frelser”, ifølge podcasten.

Efterlyser nuancer

Giertta og Bjurwald mener, at Aftonbladets offentliggørelse var nødvendig, men efterlyser en mere nuanceret journalistik – både af Aftonbladet og af andre medier – som i dette tilfælde kan sammenfattes i tre punkter:

  1. I forbindelse med Aftonsbladets undersøgelse skulle man have gjort plads til udtalelser, som gav et bredere billede af Benny Fredriksson i stedet for blot at offentliggøre negative citater.
  2. Man skulle have undersøgt, hvem der var Benny Fredrikssons chef, bedt om et interview og spurgt, hvad grunden var til, at han kunne blive siddende som chef år efter år.
  3. Man skulle have tjekket, om der var nogen anmeldelser til fagforeningen, og have skrevet om det.

Kommunens egen undersøgelse

Stockholm Stad iværksatte sin egen undersøgelse dagen efter Aftonbladets offentliggørelse.

Den er nu afsluttet og sammenfattet i en rapport.

Medarbejderne på Kulturhuset Stadsteatern fik som de første en mundtlig information om dele af indholdet i rapporten, hvor det fremgår, at der ikke er nogen anklager om seksuel chikane mod Benny Fredriksson eller andre i ledelsen.

Rapporten blev publiceret torsdag den 22. marts.

Oversættelse: Lotte Kirkeby Hansen

2 Kommentarer

Lars Sundling
25. MARTS 2018
I denne artikel og i SVT´s
I denne artikel og i SVT´s interview udtaler Åsa Linderborg, at hun fortrød Aftonbladets spiseseddel hvor i der skulle have stået at Benny Fredrikkson havde TVUNGET en medarbejder til abort.
Det stod der ikke! Der stod i spisesedlen, at BF havde PRESSET en medarbejder trods alt en væsentlig forskel).
Det var derimod Åsa Lindenborg selv som EFTER spisesedlens udgivelse, som hun altså anså "förfärlig", gik på Twitter (5.12.2017 kl. 17:55), henviste til selv samme og anvendte udtrykket TVUNGET!
Hvordan Åsa kan komme på arbejde om morgenen, læse løbesedlen i sin egen avis, synes den er "förfärlig" (=frygtelig), så gå på twitter og linke til den, anvende et endnu hårdere udtryk (tvunget) og så nu efterfølgende forklare sig som hun gør til hendes kollegaer fra SVT, er i min verden helt uforståeligt.
Jens Toftegaard
23. MARTS 2018
Konsekvenserne for de ansatte
Konsekvenserne for de ansatte på Aftonbladet : Ingen. Selvragelse er som bekendt tilstrækkeligt.