En række medier er gået over stregen ved at give en meget detaljeret beskrivelse af, hvordan skuespilleren Robin Williams tog sit eget liv. Oplysningerne om selvmordet kommer fra amerikansk politi, men ifølge studielektor og underviser i journalistik på RUC Maria Bendix Olsen skulle medierne ikke have viderebragt alle detaljerne.
»De presseetiske regler foreskriver jo, at selvmord og selvmordsforsøg ikke bør omtales, medmindre det har klar almen interesse – og så præciseres det, at omtalen bør være så skånsom som muligt,« forklarer hun.
Hun mener, at det er i orden, at medierne omtalte selvmordet, fordi folk gerne vil kende dødsårsagen.
»Men man går så meget ned i beskrivelserne, at man nærmest i reportageform skildrer, hvordan det er foregået. Der er så mange detaljer, at det bliver for meget – og uetisk set med presseetiske briller,« forklarer hun.
Mx: Vi er gået for langt
Ansvarshavende chefredaktør på Metroxpress Jonas Kuld Rathje erkender, at Metroxpress er gået over stregen. Mx.dk har beskrevet, hvordan Robins Williams tog sit eget liv, og hvordan liget så ud, da politiet kom.
»Bare fordi det bliver bekendtgjort på et pressemøde i USA, er det ikke sikkert, at vi skal bringe hver detalje videre. Der er vi gået for langt,« siger Jonas Kuld Rathje.
Han tilføjer, at de presseetiske regler er lavet i en tid, hvor mediebrugerne med få klik kan finde historien overalt i verden.
»Det betyder, at vi ikke kan være gatekeepere længere,« forklarer han.
Det ændrer dog ikke på, at det ville have set pænere ud, hvis Metroxpress havde dækket selvmordet på en mere skånsom måde.
»I det her tilfælde er vi gået for langt, og vi vil bruge sagen internt til at diskutere, hvordan vi dækker den slags,« forklarer han.
Redaktionschef på Ritzau Martin Darling mener at detaljerne om, hvordan Robin Williams døde fylder meget lidt i Ritzaus samlede dækning.
”Vi dækker på loyal vis en pressekonference, politiet holder om dødsfaldet, som i øvrigt fortsat efterforskes. Desuden har vi både i denne artikel og i andre bevidst udeladt mange detaljer både omkring omstændighederne ved dødsfaldet samt spekulationer om årsagen til det formodede selvmord,” skriver han i en mail.
Han forklarer, at ”i en meget bred dækning siden vi – som det første danske medie – breakede nyheden, har vi i det hele taget brugt meget få linjer på detaljer om dødsfaldet og langt flere på, hvad det er for et menneske, der er gået bort.”
(Opdateret 16:35 med udtalelse fra Ritzau)
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Robin Williams var et menneske, der gav verden så meget.Usmageligt og uetisk bare for at sælge aviser.Ordbog over det Danske Sprog definerer selvmord sådan: Handling, hvor ved man forsætligt berøver sig selve livet.
Presseetiske regler kommer til kort, når amerikansk politi i direkte tv forklarer omstændighederne til mindste detalje.
@Jan: Jeg tror ikke, at det presseetiske regelsæt er til for de efterladte - i dette tilfælde i USA. Ikke så meget i hvert fald. Det er vist fordi man frygter den såkaldte Werther-effekt. At ulykkelige sjæle kan lade sig inspirere af især "spændende" menneskers selvmord. Nok især hvis selve metoden beskrives.
Et selvmord i udlandet er måske ikke det bedste eksempel at hive frem? Der er vel næppe pårørende i Danmark, der skal tages hensyn til. Endelig var det nok også mere interessant med en debat om, hvorvidt det etiske regelsæt er up to date på dette område.