Dagens B.T.-tophistorie om en kvinde, der valgte at springe i døden fra Rundetårn, vil smitte andre selvmordskandidater. Det forudser selvmordsforsker og formand for foreningen for pårørende til selvmordsofre.
38-årig kvinde valgte døden fra Rundetårn
Sprang ud foran skolebørn
Voksne og børn på gaden i chok
B.T.s tophistorie og spiseseddel i dag er et eklatant brud med dansk presses tradition for at være tilbageholdende i beskrivelsen af selvmordssager.
Det vurderer Unni Bille-Brahe, som er formand for Landsforeningen for efterladte efter selvmord, og som var leder af Center for Selvmordsforskning fra 1989-2000.
»Desværre har B.T. slået det stort op, selv om vi ved af meget lang erfaring, at selvmord smitter. Vi ved, at selvmordsstatistikkerne topper efter omtaler af eksempelvis kendtes selvmord eller spektakulære sager,« siger Unni Bille-Brahe til Journalisten.dk.
Unni Bille-Brahe blev selv interviewet til artiklen i B.T. og oplyser, at hun advarede avisen mod at slå selvmordet stort op.
»Dansk presse er normalt meget tilbageholdende og fornuftig i selvmordssager, men ikke her. Man kan sige, at dette er en vredeshandling, hvor man søger opmærksomhed. Nu bistår B.T. kvinden med at nå sit mål. Det kan inspirere andre vrede mennesker.«
Men det skete på så offentligt et sted, at pressen vel ikke bør fortie selvmordet?
»Det er rigtigt, men det behøvede jo ikke stå på forsiden,« siger Unni Bille-Brahe.
B.T.s chefredaktør, Peter Brüchmann, forsvarer forsiden med, at netop denne sag var så spektakulær, at den berettigede til fravigelse fra princippet om ikke at omtale selvmord.
»Når en person klatrer over et to meter højt hegn på toppen af Rundetårn og lander på en af de mest befærdede gader i Danmark, så er det temmelig dramatisk. Der er ikke tale om en ny kurs. Vi er generelt meget opmærksomme, når vi omtaler fænomener, som kan inspirere andre som hooliganisme, terror og selvmord,« siger Peter Brückmann.
Den ansvarshavende chefredaktør siger, at det fremgår af B.T.s spritnye etiske retningslinjer, at selvmordsforsøg ikke bør omtales, medmindre det har stor offentlig interesse. Hvis selvmord omtales, så skal det ske i skånsomme vendinger.
»Vi søger ikke billeder eller detaljer, men det sker altså på Købmagergade foran en skoleklasse. Hvis det havde været en person, der havde kastet sig foran et S-tog, så havde vi højst haft en note,« siger chefredaktøren.
Er det tilbageholdende at banke til sagen på forside og spiseseddel?
»Igen – sagen er helt usædvanlig. Vi er opmærksomme på, at en beskrivelse af syge gerninger avler syge gerninger. Derfor tænker vi os om, men vi undlader ikke altid at eksponere dem,« siger Peter Brückmann.
2