»Jeg blev lidt paranoid og kiggede mig over skulderen«

I retten beskrev Line Baun Danielsen i dag, hvordan hun oplevede Se og Hørs overvågning af sit kreditkort som en krænkelse. Det samme gjorde Morten Helveg og Kasper Bech Holten. Alle tre politianmeldte Aller, da sagen kom frem. Nu overvejer to af dem erstatningssag

Tirsdag formiddag kom Retten i Glostrup tæt på indholdet af de krænkelser, som var oplevelsen hos tre af de kendte, som Se og Hør kunne omtale i kraft af den tætte overvågning af deres kreditkort.

Der var tale om tv-journalisten Line Baun Danielsen, den radikale politiker Morten Helveg Petersen og daværende operachef Kasper Bech Holten. Se og Hør gik i perioden 2008–2010 tættere på deres privatliv, end de brød sig om, men ingen af dem lagde sag an.

Først da de i 2014 gennem BT’s omtale af Ken B Rasmussens bog, 'Livet, det forbandede', blev klar over, hvordan de hver især var blevet fundet på udlandsrejser, som de havde forsøgt at holde meget skjult og privat i forhold til medierne, indgav de politianmeldelse til ugebladets udgiver, Aller Media A/S.  

Baun Danielsen og Helveg Petersen bekræftede i dag, at de begge overvejer at deltage i en erstatningssag. Det gør Kasper Bech Holten ikke.  

Baun Danielsen sygemeldte sig pga. sagen

Alle tre fortalte med forskelligt ordvalg, hvordan overvågningen havde påvirket dem.

Morten Helveg Petersen kaldte det »ret grænseoverskridende«.  

»Jeg blev lidt paranoid og kiggede mig over skulderen. Jeg var rystet,« sagde Line Baun Danielsen, der fortalte, at hun efterfølgende havde været præget af mistro og mistillid til omgivelserne. Det skete både i forbindelse af Se og Hørs afsløringer af hendes rejser til Berlin med Helveg Petersen og en anden rejse til Sardinien et par år senere.

Da sagen brød ud i 2014, var hun sygemeldt et par dage på grund af voldsomheden i dækningen og deraf følgende gentagelse af krænkelserne.

Kasper Bech Holten fortalte i retten, at »det førte til en vis paranoia«. Han brugte også ordet ’forulempende’. Han havde været vred og oprørt, da Se og Hør fandt ham og hans veninde i Sorrento.

Oplevede det som en slags hævn  

Line Baun Danielsens rejse til Sardinien gav Se og Hør mulighed for at bringe en billedreportage over otte sider. Hun var rystet, fortalte hun i retten, hvor hun kaldte det kvalmende.

Hun forsøgte at holde bladet fra sine børn, men den ældste søn nåede at se det hos noget familie. Hun fandt det også dybt ulovligt, men opgav en sag om krænkelse af privatlivets fred, fordi hun netop havde kæmpet en tilsvarende sag mod Se og Hør over en årrækkke – og vundet.

Hun så derfor den tætte overvågning og paparazzi-fotografens tilstedeværelse som en slags hævn for sit kritiske forhold til ugebladets nærgående interesse for hendes privatliv, kom det frem i retten.

Søgsmål på vej  

Der er på flere københavnske advokatkontorer søgsmål på vej i en række enkeltsager, bl.a. fra Michaela Kjær og hendes mor, Janni Spies. Der forberedes også et gruppesøgsmål med omkring 20 deltagere.

Det kommer til at dreje sig om de krænkelser, som den enkelte har været udsat for gennem overvågning. Tort, er ordet i erstatningsloven – og sagerne er ikke på nogen måde forældet.

I advokaternes overvejelser indgår muligheden for at sagsøge Aller Media A/S som ansvarlig for at sætte overvågningen i gang, Nets/IBM for at have så store huller i sikkerheden, at overvågningen blev muliggjort, og endelig kan søgsmålene også rettes mod de enkeltpersoner, som på en eller anden måde deltog i den tætte overvågning med det formål at skaffe historier om de kendte til Se og Hør.

2 Kommentarer

Lene Rimestad
4. OKTOBER 2016
Enig med Christian.
Enig med Christian. Artiklerne om sagen er ekstremt svære at forstå, tekniske og sprogligt komplekse. Håber I samler op, så man forstår det bedre.
christian vangsø bentsen
4. OKTOBER 2016
Poul, mener du at de
Poul, mener du at de forurettede kan sagsøge Nets/IBM for at deres ansatte kan tilgå systemerne eller skal Nets/IBM sagsøges med henblik på erstatning fordi deres ansatte har brudt deres tavshedspligt?

Du skriver i koder i afsnittet "søgsmål på vej"