
Europaparlamentsmedlem Morten Helveg fik ingen godtgørelse, efter at han blev udsat for ulovlig overvågning af Se og Hør. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Det var en glad Morten Helveg, der tidligere i dag modtog nyheden om, at et bredt flertal i Folketinget netop har vedtaget et beslutningsforslag i forlængelse af hans sag mod Se og Hør.
Politikeren fik ligesom flere andre kendisser overvåget sine kreditkorttransaktioner af Se og Hør, hvilket har ført til store bøde- og fængselsstraffe. Alligevel afgjorde Højesteret sidste år, at Morten Helveg ikke kunne få erstatning for de ”grove retsstridige krænkelser af sit privatliv”, som han ifølge retten blev udsat for.
Forklaringen lød, at overvågningen ikke krænkede Morten Helvegs æresfølelse, og at han derfor ikke var berettiget til erstatning ifølge erstatningsansvarsloven.
Men den lov ser med dagens beslutningsforslag nu ud til at blive lavet om. Alle partier på nær Enhedslisten står bag forslaget, der udvider muligheden for tortgodtgørelse, hvis man har fået sit privatliv krænket i medierne.
”Det er jeg selvfølgelig utroligt glad for. Jeg har jo haft svært ved at forstå dommene, og derfor er jeg utroligt glad for, at der sker noget nu, og at sagen får det her efterspil,” siger Morten Helveg til Journalisten.
Venstre-politikere bag
Det er Jan E. Jørgensen og Preben Bang Petersen, begge folketingsmedlemmer for Venstre, der har stillet beslutningsforslaget. Jan E. Jørgensen har tidligere kaldt den nuværende retstilstand på området for stødende og utilfredsstillende.
”Ofrene får jo ikke som sådan noget ud af, at Se og Hør får en bøde, eller at Henrik Qvortrup kommer i fængsel. Ofrene får noget ud af en erstatning som en anerkendelse af, at de har været ude for noget, de ikke skulle have været udsat for,” sagde han i januar til Journalisten.
Derfor er han da også tilfreds med, at Folketinget nu har vedtaget forslaget.
”Det vigtige er, at hvis nogen bliver udsat for ulovlig overvågning og får krænket deres privatliv, så vil det i sig selv udløse krav om erstatning,” siger Jan E. Jørgensen.
Ville havet givet erstatning
Morten Helveg selv er ikke i tvivl om, at den ændring af loven, der nu er på vej, ville have gjort en forskel og ført til erstatning i hans sag.
”For grunden til, at Højesteret afviste, var, at man dybest set ikke vurderede, at det har været ærekrænkende for mig. Men nu udvider de området, så erstatningsansvarsloven alligevel kan tages i anvendelse,” siger han.
Beslutningsforslaget er ikke den første udløber af Se og Hør-sagen, der blev kendt i 2014. Sagen, hvor den såkaldte ’tys-tys-kilde’ forsynede Se og Hør med lækkede personfølsomme oplysninger fra kendtes kreditkort, har allerede betydet skærpede straffe til medierne, hvis de begår injurier og ærekrænkelser, og hvis de bryder navneforbud.
Journalisten har været i kontakt med brancheorganisationen Danske Medier, som ser frem til at læse justitsministerens lovudkast, når det sendes i høring i løbet af næste folketingssamling.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.