Strengere straffe for injurier bliver nu en realitet

Fra 1. januar bliver bødestraffen for ærekrænkelser i medierne tredoblet. Det blev vedtaget af Folketinget tirsdag. Stramningerne sker under protester fra både jurister og journalister, der især undrer sig over, at der skal gælde hårdere straffe for nyhedsmedier end for sociale medier

Som ventet besluttede Folketinget tirsdag at skærpe straffen for injurier i medierne. Lovændringsforslaget blev vedtaget af samtlige partier undtagen Enhedslisten, der stemte imod.

Vedtagelsen betyder, at bødestraffen for ærekrænkelser bliver tre gange højere, og for ansvarshavende chefredaktør bliver den femdoblet. Tilsvarende femdobles bødestraffen, hvis et medie overtræder referat- og navneforbud.

Ifølge den nye lov vil et medie kunne pålægges at slette udtalelser, meddelelser eller billeder, der indgår i det ærekrænkende indhold.

Som Journalisten har beskrevet i en række artikler, møder stramningerne stor kritik i mediekredse.

Sociale medier slipper billigere

En af kritikerne er formanden for Politi- og Retsreporternes Forening, Sune Fischer. Han mener, at politikerne skulle kigge mere på sociale medier end på massemedierne.

”Der, hvor der virkelig er en fare for overtrædelser, er på sociale medier. Men det er åbenbart nemmere at slå på medierne end på de sociale medier. Jeg tror, det er, fordi politikerne ikke aner, hvad de skal stille op med problemerne på sociale medier,” sagde Sune Fischer til Journalisten.

Også mediejuristerne Peter Lind Nielsen og Oluf Jørgensen peger på det forhold, at der nu vil gælde hårdere regler for journalister og indhold i medier, end der gør for ytringer på eksempelvis sociale medier. Og det har de svært ved at se fornuften i.

”Hadesider og youtubere når ofte ud til flere end Odder Ugeavis,” lød det fra Peter Lind Nielsen.

Afskræknings-effekt

En anden jurist – advokat Michael Christiani Havemann – mener dog, at de hårdere straffe er tiltrængte, fordi de hidtidige bødestraffe er så lave, at de ikke står mål med den indtægt, aviser får på en skarpt vinklet rubrik.

”De griner hele vejen ned til banken,” sagde han.

Han tror, at ny lov med fængselsstraffe til journalister og redaktører vil virke afskrækkende.

Erkender medansvar

Lovforslaget er en udløber af Se og Hør-sagen. Allerede i 2015 varslede Venstres Jan E. Jørgensen og Preben Bang Henriksen, at der burde vanke hårdere straffe til medier, der brød loven. Det har tidligere chefredaktør på Se og Hør Kim Henningsen det skidt med.

”Jeg ved godt, at jeg er medansvarlig for det, og det har jeg det vanvittigt svært med. Politikerne tager et enestående tilfælde – som jeg har taget min straf for – og laver nogle generelle straffe, der skal løse et problem, der ikke eksisterer,” sagde Kim Henningsen.

Strider mod menneskerettigheder

Den nye lovgivning betyder, at journalister og redaktører i yderste instans vil kunne blive straffet med op til to års fængsel for injurier. Det er den dobbelte straf af, hvad injurier fremsat på Facebook kan udløse.

Mediejurist Sten Schaumburg-Müller er dog sikker på, at det aldrig vil komme så vidt. For det er i klar modstrid med linjen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. 

”Jeg har stor tiltro til, at danske domstole ikke idømmer fængselsstraf til medier, hvis ikke der er tale om åbenlyst urigtige, grove beskyldninger. Og ellers er der menneskerettighedsdomstolen til at tage sig af det,” sagde Sten Schaumburg-Müller.

Den ændrede lov skal træde i kraft fra 1. januar.

0 Kommentarer