Skal man skrive nedsættende om nogen, kan man da i det mindste gøre sig den ulejlighed at skrive ordentligt dansk, når man gør det.
Alle vil være kendte, alle har adgang til internettet, og måske er det derfor, sladderjournalistikken trives så fint, som tilfældet synes at være. Det er betagelsen, der driver værket, og rent journalistisk kan de ofte ultrakorte nyheder om denne formiddags berømthed tilsyneladende skrives med en ganske let og ubekymret hånd.
På den anden side sker det alligevel en gang imellem, at denne fundamentale lethed på sine helt egne betingelser bliver håndteret med et sprogligt overskud, som vidner om et vist refleksionsniveau hos skribenten. Det skaber en ganske særlig, meget underholdende sprogtone, hvor det pikante og det pøbelagtige går i spænd.
Celebriteten – den arme stakkel – placeres på én gang på piedestalen og i gabestokken, og det kan ske i en suveræn håndevending. Ofte forekommer grebet i fyndigt sammentrukne personkarakteristikker. Eksempler på dette kan for eksempel findes i nyhedsbureauet Newspaqs gossip-sektion, hvorfra uddrag kan læses blandt andet på tekst-tv på TV 3 og TV 3+.
Her bringer man nyheder om "selvbrunerkongen" Sidney Lee og omtaler Victoria Beckham som det "tændstiktynde stilikon". Flot, præcist og absolut ikke uden maliciøse associationsmuligheder. Men helt oppe at ringe er dog karakteristikken af den sagnomspundne Anni Fønsby: "den højgravide botox-kendis". Her efterlades læseren paf: Så mange billeder og så megen betydning presset sammen i blot 24 bogstaver.
Men træerne vokser ikke ind i himlen. For letheden i gossip-journalistikken har også en tendens til at slå over i det sprogligt inkompetente eller ubehjælpsomme. Det kan Newspaq også levere.
Man kender ikke forskel på 'hendes' og 'sin': "Enken efter Kurt Cobain er bedre kendt for skandaler end hendes musik". Man staver ringe: "tekstturen" (i stedet for 'teksturen') og "disinficering" (i stedet for 'desinficering'). Og man aner ikke, hvad "promiskuøse" betyder og anvender derfor ordet forkert. Dette var blot fire eksempler fra en tilfældig tirsdag i marts. I mellemtiden er skarer af notabiliteter blevet hyldet og jordet i Sladderland.
I denne klumme leder Anders Rou Jensen efter grus og perler i det journalistiske sprog. Han fokuserer på de stiltræk og udtryksmåder, der skiller den stærke tekst fra den slappe.
Anders Rou Jensen er journalist, forfatter og medindehaver af kursus- og foredragsvirk-somheden Befri Din Skrivning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.