Medier æder spin om V-profils valgfiasko

Med en kæk facebook-opdatering om at have fået ”røvfuld” af Dansk Folkeparti har Venstres Peter Christensen afledt opmærksomheden om årsagen til sit store valgnederlag. Forklaringen holder ikke vand ifølge valgforsker. »Skidegodt kommunikationsarbejde,« siger eks-spindoktor

I to omgange er flere medier hoppet på en effektiv spin-manøvre fra Venstres tidligere chefforhandler og finansordfører Peter Christensen.

Det er i høj grad lykkedes for ham at plante en fortælling om, at det var Dansk Folkepartis store fremgang, der var årsagen til, at han højst overraskende røg ud af Folketinget ved valget.

En tidligere spindoktor kalder det ”skidegodt kommunikationsarbejde”. Men forklaringen holder bare ikke vand ifølge en valgforsker. Sandheden er nærmere, at Peter Christensen blev fravalgt af Venstres vælgere til fordel for de øvrige Venstre-kandidater i Sydjylland.

Han gik således fra at være den kandidat, som fik tredjeflest V-stemmer i Sydjyllands Storkreds i 2011, til at ryge helt ned som nummer otte. Langt fra en af de fem pladser i Folketinget, som Venstre fik i Sydjylland denne gang.

Lige efter valget skrev Peter Christensen på Facebook:

”Venstre har fået en røvfuld af Dansk Folkeparti – og det har jeg også.” 

En forklaring, som fik lov at stå uimodsagt i en lang række medier i dagene efter folketingsvalget.

I sidste uge fik Peter Christensens forklaring om røvfulden fra Dansk Folkeparti igen lov til at fylde store dele af mediebilledet. Det skete, da Peter Christensen meddelte, at hans valgnederlag betyder, at han trækker sig helt fra politik.

Den historie erfarede TV 2 i en historie på nettet, hvor det gamle facebookcitat igen blev hevet frem. I artiklen gentager Peter Christensens egen kredsformand, at Dansk Folkepartis fremgang var hovedårsagen til Peter Christensen forsmædelige valgnederlag.

Ritzau lavede derefter en citathistorie efter samme skabelon, som blev bragt på de fleste store danske avisers hjemmesider. Her gjorde Ritzau også brug af den kække facebook-forklaring.

Eks-spindoktor: Skidegodt kommunikationsarbejde

»Det er et eksempel på skidegodt kommunikationsarbejde af Peter Christensen. Han smider noget kommunikativt madding ud, som han håber, at medierne æder. Og det gør de. Journalisterne tager det fede citat, der peger ind i fortællingen om Dansk Folkepartis uovervindelighed. Og det fjerner fokus fra de andre dele af sandheden om Peter Christensens valgnederlag,« siger Rulle Grabow, der selv er tidligere spindoktor for en V-minister og nu har sit eget kommunikationsbureau.

»Hvis han ærligt havde sagt, at Venstres vælgere har desværre foretrukket nogle andre kandidater end ham, så havde journalisternes næste spørgsmål jo været, hvorfor har de det? Og det havde ikke været sjovt for ham at svare på,« siger Rulle Grabow.  

TV 2 afviser at være hoppet på spin
Hos TV 2 mener digital chef Peter Brüchmann ikke, at man er hoppet på noget spin.

”Jeg har svært ved at se det store spinspøgelse her. Vi bringer en helt straight nyhedshistorie, bekræftet af kredsformanden og med citat fra kredsformanden. Fair nok, at nogle mener, at der mangler nogle modspørgsmål om Peter Christensens dårlige personlige valg, men at se det som det store stygge spin skal man vist være i agurke-panik for,” skriver Peter Brüchmann i en mail til Journalisten.

Valgforsker afviser DF-forklaring 
Peter Christensen mistede 60 procent af sine personlige stemmer fra valget i 2011, mens Venstres seks øvrige folketingsmedlemmer fra Sydjyllands Storkreds højst mistede en tredjedel af deres stemmer. 

»Jeg tvivler meget stærkt på, at Dansk Folkepartis fremgang er hovedårsagen til Peter Christensens i særklasse personligt dårlige valgresultat. Han har fået et meget dårligere personligt valg end alle de andre V-kandidater i Sydjylland. Det tyder på, at han er blevet personligt fravalgt af vælgerne,« siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.    

Han har svært ved at se, at forklaringen skulle være Dansk Folkepartis fremgang. 

»Det ville jo kræve, at hans vælgere i langt højere grad er gået til Dansk Folkeparti, end de andre V-kandidaters vælgere i Sydjylland. Det har vi ingen tal for. Men jeg tvivler stærkt på, at det skulle være tilfældet,« siger Rune Stubager.   

Dansk Folkepartis fremgang i Sydjylland var rigtigt nok størst i Peter Christensens valgkreds i Aabenraa, hvis man måler i procent. Men det er antallet af stemmer, der tæller. 

Og i Sønderborg og Vejen fik Dansk Folkeparti større stemmefremgang end i Aabenraa. På samme måde mistede Venstre flere vælgere i disse to valgkredse end i Aabenraa. 

Klarede sig suverænt dårligst
Alligevel klarede disse to Venstre-kredses kandidater sig langt bedre end Peter Christensen. Mens han altså mistede 60 procent af sine personlige stemmer, så tabte Sønderborg-kredsens kandidat Ellen Trane Nørby ”kun” 33 procent af sine vælgere. [[nid:34145]] 

Vejen-kredsens kandidat Anni Matthiesen opnåede tilmed fremgang i sit personlige stemmetal på trods af Venstres nedtur. Det betød, at hun overhalede Peter Christensens stemmetal og reddede sin plads i Folketinget på bekostning af ham og to øvrige sydjyske V-folketingsmedlemmer.

Flere medier har siden folketingsvalget kørt historier, hvor årsagen til Peter Christensens valgnederlag bliver nuanceret mere, end at det blot skyldes Dansk Folkepartis fremgang. 

Det var JydskeVestkysten, der den 28. juli om aftenen breakede nyheden om, at Peter Christensen stopper helt i politik. Her bragte avisen ikke det gamle facebookcitat eller andre forklaringer om Dansk Folkepartis fremgang.   

Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Peter Christensen selv.

17 Kommentarer

Per Meinertsen
7. AUGUST 2015
God og væsentlig kommentar af
God og væsentlig kommentar af Ota Tiefenböck - det er ca. sådan jeg også tænkte og ville have skrevet, hvis jeg havde taget mig sammen.
Jacob Topsøe
7. AUGUST 2015
Hvad har det med spin at gøre
Hvad har det med spin at gøre, at man er subjektiv i sin forklaring på eget nederlag? Hvis man skulle bore i fx sportsfolks undskyldninger for dårlige præstationer, ville man dagligt kunne fylde en hel avis.
Rasmus G. Kristensen
7. AUGUST 2015
Atter rammer Niels Krause
Atter rammer Niels Krause-Kjær midt i skiven. Carl Holsts profil er så tæt på PCs (også ifht. interne støtter) at det nødvendigvis måtte påvirke resultatet.
Desuden havde CH fordelen af en større lokal tilstedeværelse i rollen som Regionsrådsformand i perioden før valget, mens PC skulle stå på mål for Vs mindre heldige sager på landsplan.
Ota Tiefenböck
6. AUGUST 2015
Mærkelig verden vi lever i,
Mærkelig verden vi lever i, når der ligefrem er noget heroisk i, og det er et ”skidegodt kommunikationsarbejde” at ”aflede opmærksomheden”. En ting er, at de journalister, som har behandlet sagen muligvis ikke var kritiske nok, men en ganske anden ting er, at der åbenbart er medlemmer af DJ, hvis etiske grænser enten ikke eksisterer eller er ganske udvisket.
Det er åbenbart sejt og noget man skal være stolt af, som Rulle Grabow åbenbart er, ”at fjerne fokus fra de andre dele af sandheden” - læs snyde eller lave om på sandheden. Virkelig ”et skide godt kommunikationsarbejde”, virkelig noget at være stolt af. Tillykke!
Bodil Rohde
6. AUGUST 2015
Vil det sige, at Carl Holst
Vil det sige, at Carl Holst var en mere sympatisk virkende kandidat, - men med de samme synspunkter som Peter Christensen?

Tak for indlæggene.

Man får mere at vide i debatten her end i det meste af dagspressen.


Venlig hilsen
Bodil Rohde

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right