Danmark blev koldere i går. Nu flytter jeg til Sverige. Hver femte dansker er racist!
Mange journalister og mediefolk reagerede på valgnatten og dagen efter med utvetydig afstandtagen til blå bloks sejr og Dansk Folkepartis fremgang på sociale medier. De tre ovenstående eksempler er blot nogle af de udsagn, der er gået igen.
Men der er stærkt delte meninger i branchen om, hvorvidt journalister bør lægge deres politiske synspunkter, sympatier og antipatier åbent frem.
Ekstra Bladets graverchef, Miki Mistrati, er en af dem, der efterfølgende på sociale medier har taget kraftigt afstand fra, at journalister giver deres politiske holdninger til kende.
Han er rystet over, at så mange journalister udbasunerer deres politiske holdninger. Det kunne han aldrig selv drømme om at gøre, alene fordi han ikke ønsker, at det skal kunne bruges imod ham.
Et kollegialt råd
»Det handler helt grundlæggende om en selvbeskyttelse af den enkelte journalist. Jeg begriber ikke, hvorfor man som journalist vil åbne en sårbar flanke om sig selv ved at udbasunere, hvilket politisk ståsted man har. Man gør sig meget sårbar, og det kan blive brugt imod dig,« siger Miki Mistrati til Journalisten.
Han understreger, at journalister selv bestemmer, hvad og hvor meget de vil mene offentligt. Men han råder altid sine medarbejdere til at holde deres politiske holdninger for sig selv. Ikke noget diktat fra chefen, men et kollegialt råd.
»Troværdighed er din eneste kapital som journalist. Du har ikke andet. Hvis du skal lave noget om dagpengereformen eller grænsekontrol, og du på forhånd har meldt dit politiske ståsted ud, så får du svært ved at dække de emner. Modparten kan let bruge det til at angribe din journalistik. Man sætter sig selv ud af spil ved på forhånd at have meget klare holdninger til bestemte emner,« siger Miki Mistrati og tilføjer:
»Vi slås i forvejen med politikere, spindoktorer og en hær af kommunikationsfolk, der forsøger at stille spørgsmålstegn ved vores troværdighed. Det er det nemmeste i verden at google sig frem til, hvad du har sagt tidligere på sociale medier, og så vil du blive udsat for en shitstorm, og din journalistiske integritet vil blive angrebet,« siger Miki Mistrati.
Ophedet intern debat hos DR
Mange af de oprørte opdateringer om valgets udfald kom fra DR-medarbejdere. Det har ført til en ophedet debat internt hos DR’s journalister om, hvad der er klogt at skrive på sociale medier.
"Er det ikke et ret nyt fænomen, at vi som neutrale, objektive DR journalister (med løn betalt af hele Danmark – fra den mest mørkeblå til den mest mørkerøde) så åbenlyst tager afstand fra og kritiserer folketingsvalget i går? På åbne facebook-profiler, som alle kan læse med på," skrev journalist Gert Eilrich fra DR Syd på Facebook dagen efter valget.
Det indlæg affødte ifølge ham selv mange reaktioner fra DR-kolleger, der enten dømmer ham hen, hvor den stærkeste chili gror, eller giver ham ret. Gert Eilrich har været ansat i DR i 21 år. Men han har aldrig oplevet noget lignende.
»Jeg har aldrig oplevet kolleger gå så hårdt, voldsomt og offentligt ud og fordømme et valg,« siger han til Journalisten.
»Den femtedel af befolkningen, der stemmer på Dansk Folkeparti, betaler også en femtedel af vores løn. Derfor er det dybt problematisk, at DR-medarbejdere fordømmer dem så voldsomt,« siger Gert Eilrich og uddyber:
»For mig er det sådan set ok, at journalister siger, hvem de stemmer på. Men jeg bryder mig ikke om alle de mishagsytringer rettet imod bestemte partier eller dem, der stemmer på dem. Det har ikke noget med sindelagskontrol at gøre. Jeg ville blive lige så pikeret, hvis journalister skrev lige så fordømmende mishagsytringer om Enhedslisten,« siger Gert Eilrich.
Han mener, at DR burde få lavet nogle etiske retningslinjer for, hvordan DR-medarbejdere bør gebærde sig på de sociale medier.
24syv-vært forsvarer de åbenmundede journalister
Debatten på landets redaktioner og på de sociale medier viser, at holdningerne er delte. Mange i faget er uenige med Miki Mistrati og Gert Eilrich.
En af dem, der selv mener en masse som journalist, er Kristoffer Eriksen, der er morgenvært på Radio24syv. En radiostation med et klart fundament om at have markante værter med personlige holdninger, der også bruges i programmerne.
»Jeg synes, det er fedt, når journalister bekender kulør. Selv prøver jeg mere at have en holdning fra sag til sag frem for til bestemte partier. Det er mærkværdigt, hvis journalister ikke må give deres holdninger til kende. Hvorfor skal chefredaktører have love til at have en mening, men ikke de menige journalister?« spørger Kristoffer Eriksen.
Han er uddannet journalist, men har tidligere også arbejdet som komiker.
»I mit nuværende job ville jeg aldrig selv skrive, at det er sindssygt, at DF har fået så mange stemmer. Der går man efter menneskene, der har stemt på DF. Men jeg synes, det er ok at skrive på sociale medier, at man har en kritisk holdning til flygtningesituationen eller bestemte partiers konkrete forslag,« siger Kristoffer Eriksen.
Må selv afveje, om de kommer i problemer
Hvad siger du til Miki Mistratis argument om, at det gør journalister sårbare over for den hær af spindoktorer og kommunikationsfolk, som altid har en interesse i at så tvivl om journalisters troværdighed?
»Det er et rigtig godt argument. Men jeg hæfter mig ved, at han siger, at det er journalistens eget valg. Det er jeg glad for. Det kan godt være, at det kan blive brugt imod en, men man skal i hvert fald have retten til det. Man skal kunne sige, hvad man mener, om hvad som helst, og så må den enkelte journalist selv afveje, om de kommer i problemer, hvis de gør det,« siger Kristoffer Eriksen.
Han tilføjer, at han nok ikke ville lufte sine politiske holdninger, hvis han sad på DR’s politiske redaktion på Christiansborg.
»Hver gang jeg mener noget om Dong, flygtninge eller offentlighedsloven, så ved jeg godt, at der er spindoktorer, der kan bruge det imod mig. Men for mig er det ikke et problem, fordi jeg er vært på en radiostation, hvor vi gerne bruger vores egne holdninger i programmerne. Jeg kan også skifte holdning for åben mikrofon, hvis jeg finder modargumenterne gode nok,« siger Kristoffer Eriksen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Totalt enig med Miki Mistrati. Det er et godt råd, han giver sine medarbejdere, hvis de ikke selv har tænkt tanken til ende.
Kan vi få nogle eksempler eller er der en grund til at de er udeladt?
Jeg savner konkrete eksempler på politiske journalister som har skrevet at de forlader landet etc. Jeg så flere folk på FB skrive noget lignende, men jeg erindrer faktisk ikke at der var kendte politiske journalister iblandt. Når man ligefrem skriver at "de sociale medier kogte over med mishagsytringer fra journalister" kunne man vel finde bare et eksempel