DR: ”Fuldstændigt ukontroversielt” at underskrive Sofie Linde-brev

Man bliver ikke inhabil af at underskrive Sofie Linde-brevet, som 701 mediekvinder har gjort, fastslår DR-chef Thomas Falbe. TV 2 er uenige

”Vi betragter det ikke som et problem for vores medarbejderes habilitet, hvis de har skrevet under på Sofie Linde-støttebrevet,” fastslår nyhedschef i DR Thomas Falbe.

Dermed er DR ikke enig med TV 2. Hos TV 2 er man inhabil, hvis man har underskrevet brevet.

Navnene på 701 mediekvinder, som har underskrevet brevet, blev offentliggjort i aftes.

Det er seks kvindelige TV 2-medarbejdere, som har startet underskriftsindsamlingen. I brevet skriver kvinderne under på, at der foregår sexisme mod kvinder i mediebranchen, enten fordi de selv har oplevet det eller har kendskab til det.

”Fuldstændigt ukontroversielt”

TV 2’s nyhedschef, Jacob Kwon, understreger, at TV 2 bakker fuldt og helt op om kampen mod sexisme.

”Men hvis man offentligt tilkendegiver en holdning til en sag ved en underskriftsindsamling, så er man som udgangspunkt inhabil og kan ikke dække sagen,” forklarede Jacob Kwon til Journalisten tidligere i dag.

Hos DR bliver man ikke inhabil af at underskrive brevet.

”For os er det fuldstændigt ukontroversielt, at man er for ligestilling eller gerne vil bekæmpe sexchikane i en branche eller på en arbejdsplads. Det er ikke et farligt synspunkt, og det står vi også på mål for som hus,” siger Thomas Falbe.

Din personlige historie kan gøre dig inhabil

TV 2 har besluttet, at underskrivere ikke kan lave indslag om sagen. Hvis tv-værter har skrevet under på brevet, skal de deklarere det for seerne ved op- og nedlæg til indslag om sagen, og de kan ikke lave live-interviews om emnet.

På DR kan underskrivere godt lave indslag om sagen.

Til gengæld kan man blive inhabil, hvis man selv bliver en af sagens hovedpersoner. Det gælder for eksempel, hvis man står frem på sociale medier med en personlig oplevelse, som mange kvinder i mediebranchen har gjort de seneste dage.

”Så er man en potentiel kilde, og man kan opfattes som part i en igangværende diskussion. Så kan man være inhabil,” forklarer Thomas Falbe.

Han understreger dog, at der kan være undtagelser.

”Det tager vi stilling til fra sag til sag. Der er nuancer. Man får ikke berufsverbot, fordi man har skrevet om en oplevelse,” understreger han.

Klare holdninger kan gøre dig inhabil i DR

Hvis man selv bliver talsperson, er man også blevet part og er inhabil hos DR. Det gælder for eksempel de seks kvindelige journalister på TV 2, som har taget initiativ til underskriftsindsamlingen.

”Så bliver man kilde, og du kan også se, at de er blevet interviewet flere steder om sagen,” siger Thomas Falbe.

I Storbritannien er debatten om habilitet og politiske holdninger også blusset op for nylig. BBC’s nye generaldirektør, Tim Davie, har meldt ud, at han vil slå ned på BBC-journalister, der deler personlige holdninger og politiske synspunkter på sociale medier.

Thomas Falbe forklarer, at man må sige, hvad man vil som DR-ansat. Men det kan have konsekvenser, fx for hvilken redaktion man kan arbejde på.

”Vi har fuld ytringsfrihed i dette land, og det gælder også ansatte i DR. Omvendt er vi nødt til at beskytte vores troværdighed og opfattelsen af DR som uafhængige. Derfor kan man gøre sig inhabil ved at tilkendegive klare holdninger til politiske sager. Det gælder alle, men især studieværter, redaktører og andre med en fremtrædende rolle. Så må vi rykke rundt på deres funktioner,” siger Thomas Falbe.

0 Kommentarer

Læs også

701 mediekvinder tilslutter sig Sofie Lindes sexisme-opgør – se navnene her

701 mediekvinder tilslutter sig Sofie Lindes sexisme-opgør – se navnene her

10. SEPTEMBER 2020
<span class=TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil">

TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil

11. SEPTEMBER 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right