Flere fastansatte og mindre utryghed: TV 2 har lagt loft på forlængelser

På TV 2 kan ansatte på tidsbegrænsede kontrakter højst forlænges to gange. Det skaber mere tryghed i ansættelsen, siger tillidsmand Lennart Sten. Men de er ikke i mål endnu: ”Det vil nok altid være en kamp”

Tidligere kunne midlertidigt ansatte på TV 2 blive forlænget mange gange i korte perioder. Men det er der sat en stopper for nu, fortæller hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten.

Nu kan tidsbegrænset ansatte maksimalt forlænges to gange, og hvor man før blev forlænget i halve og hele år, er kutyme nu at forlænge halvandet eller to år.

”Det er tæt på at være mentalt nedbrydende at holde en hel gruppe ud i strakt arm med midlertidige ansættelser,” siger Lennart Sten.

Da TV 2 forhandlede overenskomster i foråret 2018, var det en stor prioritet at få antallet af tidsbegrænset ansatte ned og få antallet af fastansatte op.

Fra 2012 til 2017 var antallet af tidsbegrænset ansatte nemlig fordoblet – fra otte procent til 16 procent. Lennart Sten fortæller, at det dengang var normalt, at hvis en fastansat stoppede, så blev der ansat en midlertidigt i hendes sted. Usikkerheden fyldte dengang meget for de ansatte.

”Man kæmper på en usund måde for at blive set af chefen, og man tænker på sig selv, så man kan promovere sig selv og blive fastansat,” sagde han dengang til Journalisten.

Hvis du er ung, nyuddannet og gerne vil arbejde i TV 2, så starter du sandsynligvis som freelancer eller på en tidsbegrænset kontrakt, fortæller Lennart Sten. Hvor de tidsbegrænsede ansatte er på overenskomster på TV 2, er freelancerne det ikke.

Der er kommet flere fastansatte

I samme periode er antallet af fastansatte steget. Lennart Sten har ikke tal på, hvor mange henholdsvis fastansatte, tidsbegrænset ansatte og freelancere, der er i hele TV 2. Men han har tal for nyhedsafdelingen, som er den største i huset.

Her var der i marts 2018, da overenskomsten blev indgået, 315 faste. I juli 2019 var der 329. Antallet af midlertidigt ansatte har svinget i starten af 70’erne med 73 midlertidigt ansatte i marts 2018 og 75 i juli 2019. Lennart Sten fortæller, at en trivselsmåling blandt medarbejderne på TV 2 viser, at trivslen blandt de unge ansatte, som ofte er dem, der er midlertidigt ansatte og freelancere, er gået op. Folk er gladere og føler sig tryggere.

”Det giver mere ro og mere tilfredse medarbejdere, fordi en stor del af usikkerheden er blevet taget væk.”

Journalisten har for nylig også skrevet om udviklingen i løstansatte på DR. Her er andelen af løstansatte samlet steget de seneste år. Der er særligt skruet op for brugen af freelancere, mens brugen af tidsbegrænset ansatte er faldet.

En harmonika med behov for mange freelancere

I marts 2018 var der 114 freelancere i TV 2, og i juli 2019 var der 96.

Freelancetallene skal man dog ikke hænge sig alt for meget ved, for de stiger og falder hele tiden, når der bliver hyret ekstra folk ind til store begivenheder, siger Lennart Steen. Og den fleksibilitet skal der være i en virksomhed som TV 2, mener han.

”Vi skal altid have freelancere og tidsbegrænset ansatte, fordi vi er en harmonika, der bliver trukket ud og trykket sammen igen. Men jeg synes, vi går i den rigtige retning.”

Han mener dog ikke, at TV 2 er helt i mål endnu.

”Det vil nok altid være en kamp. Arbejdsgiverne vil helst have så let en tilknytning som muligt, og ansatte vil gerne være så sikre som muligt. Men vi er nået markant videre,” siger han.

Nu er der ligeledes en aftale om, at når der er tre måneder, til en kontrakt udløber, så skal man have en samtale med chefen om, hvorvidt den skal forlænges. Før kunne ansatte stå, en måned før deres kontrakt udløb, uden at vide, om de ville have arbejde på TV 2 fremover.

”Det stiller krav til lederne, for det er lettere at sige: ‘Du får lige et halvt år mere.’ Nu skal de tænke sig om,” siger han. ”Og alle bliver skarpere af, at der bliver stillet klare krav. Også ledere.”

2 Kommentarer

Lasse Glavind
17. OKTOBER 2019
Ja, Thomas, det er et gammelt EU-direktiv, så det er morderlig pænt af TV2 at begynde at overholde det med 20 års forsinkelse. Det hører med til historien, at man i DJ også altid har betragtet direktivet som sådan en slags "forslag", så alle har mere eller mindre ladet som ingenting.
Den her formulering er imidlertid helt central for at forstå de fastansattes forhold til alle de mange løsarbejdere, der reelt sikrer de fastansatte deres gode vilkår:

”Vi skal altid have freelancere og tidsbegrænset ansatte, fordi vi er en harmonika, der bliver trukket ud og trykket sammen igen. Men jeg synes, vi går i den rigtige retning.”

Her er der elastik i metermål fra tillidsmanden, som lige får udstedt en strategisk blankochek til ledelsen. For hvad fanden vil det sige i praksis, at virksomheden er en "harmonika", hvis man er løsarbejder?
Thomas Szlavik
3. OKTOBER 2019
Det er flot at Lennart Sten har fået den aftale på plads. Og det er bestemt ikke for at forklejne hans indsats, men måske få den til at brede sig, at jeg skriver det følgende. Jeg ved der et eller andet sted i lovgivningen, muligvis noget EU, er en bestemmelse om, at ingen løstansatte kan forlænges mere end to gange. Tredje gang er det fastansættelse. Det var noget jeg stødte på, i den periode, jeg var TR på Ekstra Bladet. Det har været omkring nogle forhandlinger om freelancere på bladet omkring årtusindeskiftet. Jeg fik aldrig brugt lovgivningen, fordi der er et ubehageligt dilemma. Bliver resultatet, at den løstansatte bliver fastansat, eller mister vedkommende sit job, mens en anden person starter på den samme løstansættelse. Så jeg lukkede (skamfuldt) øjnene for muligheden. Jeg har af naturlige grunde ikke længere baggrundsmateriale. Men måske forbundet kunne finde det frem og bruge det overfor andre arbejdspladser

Læs også

På fem år er antallet af midlertidige ansættelser fordoblet på TV 2

07. MARTS 2018
Lav løn og ingen pension: norske freelancere er glade men usikre

Lav løn og ingen pension: Norske freelancere er glade men usikre

01. OKTOBER 2019
De seneste fire et halvt år har Jais Nørgaard Alstrøm arbejdet som løstansat journalist i DR. Han er blevet forlænget i forskellige stillinger så mange gange, at han ikke længere har tal på det.

De løstansatte fylder mere i DR – Jais var løstansat i over fire år

30. SEPTEMBER 2019
Debat: Tag nu et ansvar, DR

Debat: Tag nu et ansvar, DR

30. SEPTEMBER 2019

Prekariatet står udenfor – derfor skal de holde sammen

06. DECEMBER 2017