Debat: Tag nu et ansvar, DR

”Når DR årligt modtager milliarder til at drive virksomheden, følger der også et ansvar med. For eksempel, at man går forrest og rydder ud i alle unødvendige, prekære ansættelser,” skriver Jakob Albrecht

Andelen af løstansatte er vokset markant de senere år. Især unge og nyuddannede oplever, at vejen til et fast job er blevet længere.

Sådan lød det i en artikel på dr.dk sidste år, hvor det fremgik, at løstansatte og freelancere i mange tilfælde løser væsentlige opgaver for arbejdspladsen. Men uden de fastansattes tryghed og goder.

”Det sætter de unge i en vanskelig situation, der kan presse og stresse dem,” lød arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensens konklusion.

Nu lå artiklen på nyhedsmediet dr.dk, men den kunne lige så godt have handlet om arbejdsgiveren DR.

Siden 2012 er andelen af løstansatte i DR nemlig vokset fra 12 procent til næsten 19 procent sidste år. 19 procent – det er alligevel en del.

Journalisten har i dette nummer talt med Jais Nørgaard Alstrøm fra Østjylland. Han blev i fire og et halvt år forlænget så mange gange, at han ikke længere har styr på antallet. Det var ofte i samme afdeling i DR. Men kun for en begrænset tid.

For nogle freelancere kan det være forbundet med frihed ikke at være fastansat. Men ulemperne er også mærkbare, hvis man ønsker at stifte familie eller købe bolig.

Det opdagede Jais Nørgaard Alstrøm, da han – trods en høj månedsløn – skulle købe hus. Banken var tilbageholdende – for hvor sikker var hans fremtidige indtægt?

På landsplan ville 40-50 procent af de løstansatte foretrække at få et fast arbejde. Der er ingen grund til at tro, at det tal skulle være anderledes for DJ-medlemmer, der befinder sig i DR’s periferi.

I DR er ledelsen tilfreds med, at DR har nedsat antallet af tidsbegrænset ansatte. Til gengæld bruger de flere freelancere – og her er problemet, at freelancerne har endnu færre rettigheder, når det gælder pension, sabbat og fuld løn under sygdom.

Det groteske er, at DR faktisk har lavet en overenskomst med DJ om, at DR så vidt muligt skal fastansætte frem for at gøre brug af løstansatte. Den del af overenskomsten burde DR leve op til. Når DR årligt modtager milliarder til at drive virksomheden, følger der også et ansvar med. For eksempel, at man går forrest og rydder ud i alle unødvendige, prekære ansættelser.

Som arbejdsmarkedsforskeren Henning Jørgensen sagde til nyhedsmediet DR: ”Vi skylder de unge løstansatte nogle bedre vilkår.”

0 Kommentarer

Læs også

De seneste fire et halvt år har Jais Nørgaard Alstrøm arbejdet som løstansat journalist i DR. Han er blevet forlænget i forskellige stillinger så mange gange, at han ikke længere har tal på det.

De løstansatte fylder mere i DR – Jais var løstansat i over fire år

30. SEPTEMBER 2019