search

DR-konflikt er udskudt med to uger

Forligsmanden har udskudt lockout og strejke i DR til 15. juni. Parterne mødes igen i næste uge efter at have forhandlet ”til langt ud på natten” (Rubrik ændret)

Fra på mandag skulle en stor del af de 850 DR-journalister, som er ansat på DJ-overenskomster, være udeblevet fra arbejde på grund af storkonflikt, lockout og strejke.

Men det har forligsmanden udskudt med 14 dage til 15. juni. Det skete, da DJ’s forhandlere mødtes med DR’s forhandlere på arbejdsgiversiden i forligsinstitutionen onsdag.

”De har holdt møde til langt ud på natten,” siger Claus Iwersen, forhandlingschef i DJ, som ikke selv var til stede.

Der er tavshedspligt om forhandlinger i forligsinstitutionen, så han kan ikke sige noget om, hvorvidt parterne har nærmet sig hinanden.

”Men der er ingen tvivl om, at et forløb på 14-15 timer sætter sine spor. En del af tiden er gået med at informere forligsen om, hvad der er foregået indtil nu, og så har der været nogle forhandlinger,” siger Claus Iwersen.

Parterne skal mødes igen torsdag den 4. juni.

”Og så kan man sige, hvorfor mødes de ikke bare i morgen? Men en gang imellem skal man ud af et rum, have noget frisk luft, og så får man måske en god idé. For eksempel hvis man cykler en tur,” siger Claus Iwersen og tilføjer:

”Alt går ud på til sidst at finde en løsning, som vores medlemmer vil stemme ja til.”

De nuværende overenskomster i DR udløber på mandag den 1. juni. DJ har blandt andet ønsket lønstigninger på 8,1 procent, og helst på basislønnen. Men forhandlingerne om nye overenskomster er gået i hårdknude i slutspurten og er derfor end i forligsinstitutionen.

Forligsmanden kan ifølge reglerne udskyde strejke og lockout med 14 dage to gange i løbet af en forhandling.

Præcisering: Rubrikken til denne historie er ændret fra ”DR-strejke er udskudt med to uger” til ”DR-konflikt er udskudt med to uger”, da ordet ‘konflikt’ er mere dækkende, da der er varslet både lockout og strejke.

Kommentarer
8
Henrik Kellberg
28.05.20 13:12
Måske I skal tage en redaktionel snak om, hvordan I, som journalisternes fagblad, fremstiller den her konflikt?
En faglig og solidarisk overskrift burde have været "DR-lockout udskudt i to uger" eftersom det er lockoutvarslet der reelt er årsagen til forhandlingerne er endt i forligsinstitutionen.
Og der er ikke ord i artiklen om, hvad DR ledelsen forlanger, som for eksempel medarbejderne i DR skal give afkald på sabbat og seniorferie, og acceptere en lønstigning på omkring de fire procent.
For DR-medarbejderne er det vigtigt ikke at fremstå som nogle grådige ansatte, der strejker, hvis de ikke får deres vilje. Den fremstilling skal EB og andre medier nok sørge for. Af journalisternes eget fagblad kan, og skal, man forvente noget andet.
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Laurvig
28.05.20 14:31
Som medlem af forhandlingsdelegationen ved overenskomstforhandlingerne føler jeg, vi igen bliver underløbet af vores såkaldte fagblad, når Journalisten igen springer på DR's spin om, at det er journalisterne, der ønsker konflikt. Det svarer til de mange Inger Støjberg-støtter, der omtaler Instrukskommissionen som "barnebrudskommissionen."
Fremhævet af Journalisten
Jørn Stjerneklar
28.05.20 14:43
Tænk hvis DJ gad at gå i brechen for os freelancere, jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage til den store konflikt på DR i starten af 00'erne. I to år efterfølgende måtte vi betale 200 kr. ekstra om måneden i kontingent, for at værterne kunne få fuld løn under konflikten. Meget for to fattige freelancere dengang, meget nu. Vi får 279.- i timen hos DR, ingen feriepenge, pension, orlov, sabbat, seniorferie eller lønstigninger på fire %.

På dagbladene er det samme sang, vi har lige solgt en historie til B for 3.000 kroner. Tilsvarende historie om samme land og samme emne, fik vi 4.000 kroner for i 1990. En lønnedgang på 25% over 30 år, tag lige den med i jeres kamp! Gad godt se en DR-medarbejder sluge den pris, den lønnedgang. Hvor er I DJ? Fastansatte er bare så meget 'last century', kom på banen med os andre i stedet, det ville klæde jer. Tak!
Fremhævet af Journalisten
Mathias Bay Lynggaard
28.05.20 16:12
Det er altså lidt pinligt, at mit eget fagblad stadig ikke kan skelne mellem grundlæggende termer som strejke, lockout og konflikt, når der skal laves en overskrift. Som andre har påpeget, er det konflikten, der er udskudt.

Jørn Stjerneklar, det er et krav i forhandlingerne, at freelancerne får mindst de samme lønstigninger som de fastansatte. Helst mere. Det fortjener de.
Fremhævet af Journalisten
Peter Skafte
28.05.20 17:38
I øvrigt får freelancere dog feriepenge og genetillæg oveni timelønnen på 279,- i DR. Håber så sandelig, det også gælder dig Jørn Stjerneklar.
Jeg er samtidig helt på linje med ovenstående indlæg fra Mathias Bay om DR-freelancernes forhold.
Fremhævet af Journalisten
Michael Kjærgård
28.05.20 21:03
Noget helt andet: Hvad handler den mystiske mellemrubrik 'Stor ærefrygt' om?
Fremhævet af Journalisten
John Wilken
28.05.20 21:48
Har Journalisten da fuldstændig glemt sine fadæser fra konflikten i 2002? Dengang oplevede vi, at vores fagblad per spørgeskema til de strejkende lavede en nøjagtig opgørelse over ja- og nejstemmer i de enkelte afdelinger. Det var en god hjælp til ledelsens fremtidige arbejde. Efter konflikten lod man et kendt pr-bureau evaluere de strejkendes pr-arbejde. Det blev naturligvis til dumpekarakter. Ingen skulle åbenbart kunne tage redaktionen i at være forudindtaget i den konflikt.
Grunden til at vi udgiver et fagblad er, at det er talerør for medlemmernes interesser. Ellers har det ingen eksistensberettigelse. Så tag jer sammen denne gang på redaktionen. Og sæt jer så lige ind i de fagretlige regler. Det er da det mindste, man kan forlange
Fremhævet af Journalisten
Christian Lindhardt, chefredaktør Journalisten
29.05.20 09:36
Vi har valgt at præcisere rubrikken til denne historie, så den nu hedder "DR-konflikt er udskudt med to uger", da ordet 'konflikt' er mere dækkende.
Mellemrubrikken 'Stor ærefrygt' er ligeledes fjernet, da den henviste til et afsnit, som blev fjernet inden artiklen blev publiceret.
Og svar til John Wilken: Journalistens fadæse for 18 år siden i 2002 står ikke lysende klart, men den skal jeg da have læst op på.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen