Nu skal DJ i forhandling – ingen ved, hvor det ender

Dansk Journalistforbund står foran sit første reelle OK18-forhandlingsmøde med Danske Regioner. Torsdag kommer turen til Kommunernes Landsforening. Umuligt at forudsige forløbet, siger formand og næstformand: ”Den seneste måned har det bølget næsten fra time til time” (Senest opdateret 18/4 kl. 10.32)

Efter en periode med stilstand skal Dansk Journalistforbund (DJ) nu for alvor træde ind i OK18-arenaen.

En forhandlingsdelegation fra forbundet forbereder sig på sit første reelle forhandlingsmøde med Danske Regioner. Og torsdag skal forbundet til sit første forhandlingsmøde med Kommunernes Landsforening.

Journalistforbundet er – af historiske årsager – ikke en del af de store forhandlingsfællesskaber, hvilket Journalisten har beskrevet her og her. Og arbejdsgiverne har aflyst en række møder. Derfor er forbundets forhandlinger forsinket.

Senest opdateret 18/4 kl. 10.32: Journalisten skrev tidligere, at mødet med Danske Regioner ville gå i gang tirsdag kl. 14.00. Men mødet er blevet udskudt flere gange, grundet de intense forhandlinger i Forligsinstitutionen, fortæller DJ's forhandlingsdelegation. Det er fortsat uklart, hvornår mødet afholdes. Mødet med KL forventes dog at blive holdt som aftalt.

Umuligt at forudsige forløbet

Indtil videre er det umuligt at sige, hvordan DJ’s forhandlinger med regionerne og kommunerne vil gå, siger næstformand Tine Johansen.

”Vi har stort set ikke forhandlet med dem endnu. Så vi har ikke identificeret knasterne,” fortæller hun.

Tine Johansen, vi har haft to rubrikker på journalisten.dk, som stritter i hver sin retning. Den ene rubrik siger, at DJ er millimeter fra en historisk konflikt. Den anden siger, at DJ kan blive tvunget til at stå uden for en mulig konflikt. Hvilket scenarie, tror du, er mest realistisk?

”Det vil jeg ikke gætte på. Den seneste måned har det bølget næsten fra time til time i forhold til en fornemmelse for, hvor det hele bar hen. Det er de helt store udsving på pendulet. Lige fra håbefuld begejstring til nedslåethed og håbløshed,” siger Tine Johansen.

Det handler om løn, arbejdstid og dækningsområde

Dansk Journalistforbund går ind til forhandlingerne med en liste af krav, der er vedtaget af forbundets hovedbestyrelse. Kravene drejer sig blandt andet om lønstigning, pension, mere fleksibel arbejdstilrettelæggelse, efteruddannelse og udvidet dækningsområde for DJ’s overenskomster.

Selv om knasterne endnu ikke er identificeret, forestiller DJ-formand Lars Werge sig, at forhandlingerne ”godt kan blive vanskelige”.

Og både formanden og næstformanden påpeger, at det er urealistisk, at DJ lander en særskilt aftale uden om de store forhandlingsfællesskaber.

På lønområdet er der nemlig tradition for, at Dansk Journalistforbunds aftaler lægger sig op ad de aftaler, som de store forhandlingsfællesskaber indgår med de offentlige arbejdsgivere: Typisk går det sådan, at lønforhandlingerne først afsluttes på det øvrige offentlige arbejdsmarked, hvorefter forbundet får sin aftale.

Og forbundets lønkrav er af samme størrelse som hos de store forhandlingsfællesskaber, forklarer Tine Johansen.

”Vi giver det et forsøg nu for at se, hvor langt vi kan blive enige. Men det store åbne spørgsmål er den økonomiske ramme. Møderne i den her uge er et forsøg på at se, hvor langt vi kan nå på de øvrige spørgsmål. Jeg forestiller mig ikke, at økonomien bliver hovedtemaet,” siger Tine Johansen.

Kan forhandle under konflikt

Som Journalisten skrev tidligere i dag, kan der opstå en situation, hvor det øvrige offentlige arbejdsmarked er i konflikt, mens forbundets forhandlinger fortsætter.

DJ’s forhandlingschef, Claus Iwersen, sagde i dag til Journalisten:

”Loven er skruet sådan sammen, at vi ikke kan gå i konflikt, før alle forhandlingsmuligheder på vores område er udtømt. Og det er de ikke på nuværende tidspunkt, fordi Forligsinstitutionen først nu har taget fat i os, mens de andre har været i Forligsinstitutionen i snart tre uger.”

Men Lars Werge understreger, ligesom Tine Johansen, at det er svært at forudsige forløbet herfra.

”Hvis situationen bliver løst på det store område i dag, så forestiller jeg mig, at det ikke bliver svært for os at nå en aftale,” siger han.

”Hvis ikke det bliver løst, så fortsætter vores forhandlinger,” siger han.

Og dét bliver under alle omstændigheder i en konstruktiv ånd, lover Lars Werge.

”Vi forhandler for at få en løsning. Og vi har ikke tradition for at obstruere forhandlinger,” siger han, men tilføjer:

”Jeg har svært ved at se, at vi kan lave en aftale om økonomi, før aftalerne med de store forhandlingsfællesskaber er på plads.”

0 Kommentarer