Forhandlingschef: Nattens OK18-aftale får ingen betydning for DJ

Nattens brud på fagbevægelsens musketered får ikke betydning for Dansk Journalistforbunds forhandlingssituation. Forbundet afventer stadig et samlet gennembrud, og konflikt-scenarierne er uændrede, fortæller forbundets forhandlingschef

Natten til onsdag indgik Danske Regioner en overenskomstaftale med LO-forbundene FOA, 3F, HK Kommunal og Socialpædagogerne og Dansk Socialrådgiverforening. Aftalen, der berører godt 40.000 af 120.000 ansatte i regionerne, er den første aftale, der er indgået, siden OK18-forhandlingerne gik i gang.

Aftalen er blevet kritiseret for at være et brud på den muskertered, som fagbevægelsen har stået vagt om under parolen ’En løsning for alle’.

Men hvad kommer nattens aftale til at betyde for Dansk Journalistforbunds (DJ) forhandlinger? 

DJ afventer fortsat

Som Journalisten tidligere har beskrevet, vil DJ’s overenskomster med staten, regionerne og kommunerne typisk lægge sig i kølvandet på den ramme, de store forhandlingsfællesskaber aftaler med arbejdsgiverne. Og lønrammen på det statslige område er typisk normgivende. 

Dén situation er uændret, trods nattens nyhed.

Claus Iwersen, forhandlingschef i DJ, fortæller:

”Vi afventer, at der kommer en løsning på det hele. Vi har ikke aftalt flere møder med vores modparter. Og det er, fordi vi vil afvente, hvad der kommer til at ske på det store område. Den her delaftale siger selvfølgelig rigtig meget om, i hvilken retning man kan forvente, at det vil lande. Men det er jo ikke landet endnu.”

”Det, vi primært venter på, er den økonomiske ramme på statens område. Det er den, der normalt er normgivende,” forklarer han.  

Hvad kommer det her til at betyde for DJ’s forhandlinger med Danske Regioner?

”Ikke andet end, at vi fortsat må vente. Dét har vi en enighed om med alle tre modparter: At vi venter, indtil vi kan se, hvad den samlede løsning vil være.”

Og det er primært den statslige lønramme, I venter på?

”Ja.”

I princippet kunne DJ vel godt forhandle en aftale på plads med Danske Regioner, uden at de to andre områder er faldet på plads?

”Nej, det vil være for tidligt. For regionerne har jo heller ikke nogen samlet løsning endnu. Det vil være for tidligt at konkludere, at regionerne skulle være på plads,” siger Iwersen og understreger, at det kun er godt 40.000 af 120.000 regionalt ansatte, der er fundet en løsning for.

Han understreger også, at ”der stadig er en risiko for en storkonflikt”.

Risikerer vi stadig en DJ-strejke på det regionale område?

”Ja. Også på det regionale område.”

konflikt-scenarierne er de samme, som der hele tiden har været?

”Præcis.”

0 Kommentarer