Derfor har 1.700 norske kolleger nedlagt arbejdet

Overenskomstforhandlinger mellem Norsk Journalistlag og arbejdsgiverforeningen Spekter brød i går sammen. 1.700 NRK-journalister strejker. Forstå konflikten her (opdateret 12.06)  

Forhandlingerne mellem Norsk Journalistlag og arbejdsgiversiden Spekter brød i går tirsdag klokken 13.01 sammen. NRK, den norske pendant til DR, er medlem af Spekter, og de 1.700 journalister, der arbejder i mediehuset, er gået i strejke.

I skrivende stund har de stadig nedlagt arbejdet i NRK.

Ingen krav opfyldt

Norsk Journalistlag gik ind til overenskomstforhandlingerne med tre hovedkrav:

  • En reducering af det løngab, der er mellem NRK’s journalister og journalister på landets andre store mediehuse
  • Ligebehandling af tilkaldevikarer og faste medarbejdere i NRK
  • NRK skulle forpligte sig på at give medarbejderne ordentlige kompetencer og efteruddannelse

Ingen af de tre krav blev opfyldt, har forhandlingsleder fra NJ Richard Aune fortalt norske Journalisten. Derfor valgte Norsk Journalistlag i går at sætte de 1.700 journalister, der arbejder på NRK, i konflikt.

Juridisk direktør i NRK Olav Nyhus sagde i går:

”Det er umuligt at komme frem til en løsning, der hvor vi er nu. Vi har imødegået dem så langt, det har været forsvarligt.”

85.000 DKK i lønforskel

Den helt stor knast i forhandlingerne har været på lønningsområdet. På Norsk Journalistlags hjemmeside kan du se en video, der illustrerer løngabet mellem NRK’s journalister og journalister i landets andre store mediehuse.

I videoen fortælles det, at journalisterne på NRK årligt i gennemsnit tjener 110.000 norske kroner (svarende til cirka 85.000 danske kroner) mindre end deres kolleger rundt omkring i landet.

Derfor kræver Norsk Journalistlag en lønstigning på 19.500 norske kroner. NRK ville give 11.500.

”Vi gik ind i dette lønopgør med en klar mission fra medlemmerne: At reducere noget af løngabet mellem os og de andre store mediehuse. Det har NRK ikke imødekommet,” siger Richard Aune i en artikel på NJ's hjemmeside.

Journalister i NRK tjener ifølge journalisten.no i gennemsnit 585.544 norske kroner om året.

Ingen strejke hos LO-organiserede

Forhandlingerne mellem NJ og NRK startede mandag den 16. april, hvor fristen for at nå til enighed var fire dage senere. Men parterne kunne ikke blive enige, hvorfor forhandlingerne gik videre til NRK’s interesseorganisation, Spekter.

Fagforeningerne i NRK fik alle et løsningsforslag fra Spekter. LO-foreningerne NTL og MFO forhandlede sig frem til en aftale, og 614 LO-organiserede er derfor ikke gået i strejke sammen med kollegerne fra NJ.

Opdateret kl. 12.06. Først fremgik det, at Norsk Journalistlag krævede en mindsteløn på 19.500. Det er nu rettet til en lønstigning.

0 Kommentarer