DR er truet af stor strejke midt i coronakrisen

Som reaktion på et lockoutvarsel for en lille gruppe medarbejdere har DR’s ansatte sendt et strejkevarsel for en stor del af de ansatte tilbage til DR. Midt i coronakrisen risikerer DR at være ramt af konflikt fra 1. juni

DR er truet af storkonflikt.

Forhandlingerne om en ny overenskomst har ført til, at DR’s ledelse har sendt et lockoutvarsel til en mindre gruppe af DR’s ansatte. Det fortæller formand for DR’s medarbejdergruppe Henrik Friis Vilmar til Journalisten. Især ansatte i nyhedsafdelinger og regionerne var undtaget af DR’s lockoutvarsel.

Som svar har de ansatte på DR sendt et strejkevarsel tilbage til ledelsen. Konflikten kan ramme DR den 1. juni og lukke næsten hele DR.

”DR har varslet konflikt mod en række medarbejdere i DR. Ikke alle er omfattet af lockoutvarslet, men nogle er. De fleste er ikke. Det er et meget usædvanligt lockoutvarsel,” siger Henrik Friis Vilmar.

”Vi var ikke interesserede i at gå i konflikt med DR. Der var godt gang i forhandlingerne, men på grund af det mærkelige lockoutvarsel har vi følt os nødsaget til at svare med et strejkevarsel,” siger han.

Nye forhandlinger var planlagt

Der er en lille gruppe medarbejdere på Radioavisen og dr.dk, der ikke er omfattet af strejkevarslet, fortæller Henrik Friis Vilmar.

”Det strejkevarsel gælder for stort set alle medarbejdere på vores overenskomst. Der er ganske få medarbejdere på Radioavisen og dr.dk, der er undtaget, fordi vi anerkender, at landet lige nu står i en helt usædvanlig situation på grund af corona, og derfor mener vi, at DR skal have mulighed for at informere befolkningen om corona. Men også kun det,” siger han.

Ifølge Henrik Friis Vilmar sender de ansatte strejkevarslet i solidaritet med den gruppe, der var varslet lockoutet.

”Det er for at støtte op om de få, der var ramt af lockoutvarsel, at vi varsler strejke. Det så umiddelbart ud, som om DR varslede konflikt udelukkende for de medarbejdere, der er hjemsendte i forvejen på grund af corona. Det ville betyde, at DR ville kaste os alle ud i en meget langvarig konflikt, fordi ikke alle var omfattet. Jeg undrer mig over, at de har sendt det ud, før forhandlingerne er gået i stå,” siger Henrik Friis Vilmar.

Han fortæller, at der var planlagt et nyt møde i overenskomstforhandlingerne den 27. maj, og derfor forstår han ikke lockoutvarslet, DR’s ledelse har sendt.

”Det ville være meget mærkeligt for vores medlemmer, at langt de fleste skulle gå på arbejde, mens en helt lille gruppe skulle sidde derhjemme og være omfattet af konflikt. I det hele taget er det et mærkeligt konfliktvarsel. Det er svært for mig at give et bud på, hvad DR egentlig vil opnå med det, for der var stadig forhandlinger, og vi havde aftalt et nyt forhandlingsmøde,” siger Henrik Friis Vilmar.

Inden overenskomstforhandlingerne i DR var der især lagt op til store lønforhandlinger. Du kan læse, hvad DR’s ledelse og de ansatte havde på forhandlingsbordet, her.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra DR.

Rettet klokken 09.55: Det er fjernet, at AC-ansatte journalister skulle være en del af konflikten.

Kommentarer
15
Michael Kjærgård
19.05.20 09:36
Mit fagblad er et informationshul. Hvem er det DR vil lockoute?
Fremhævet af Journalisten
Per Smith Vinther
19.05.20 09:58
Rubrikken KUNNE jo også lyde: DR er truet af lockout midt i coronakrisen. Men det valgte Journalisten så ikke...
Fremhævet af Journalisten
Lis Lendal
19.05.20 11:13
Ønsker DR virkelig at lade TV2 være ene hane i kurven?
Fremhævet af Journalisten
Jens Græsted
19.05.20 12:00
Hey - først det positive - jeg bakker op om strejkevarslet - så hellere undvære DR til der er ordentlige forhold for alle.
Dernæst det negative - læs lige den artikel igennem igen - den er i mine øjne meget dårligt skrevet. For meget det samme med en smule ændring i formuleringen - jeg havde forventet bedre journalistisk formulering og redigering. God dag i DR
Fremhævet af Journalisten
Jens Ringberg
19.05.20 12:10
Nemlig, Per Smith Vinter.

Brandærgerligt at Journalistens misvisende rubrik nu breder sig til andre medier, her BT: "Midt i coronakrisen: DR er truet af stor strejke"

Faktum er: DR er IKKE truet af strejke. DR er truet konflikt, der er udløst af et overraskende og provokerende lockout-varsel fra DRs side.
Fremhævet af Journalisten
Jens Ringberg Sørensen
19.05.20 12:15
Nemlig, Per Smith Vinther

Det er brandærgerligt at Journalistens misvisende rubrik nu breder sig til andre medier, her BT: "Midt i coronakrisen: DR er truet af stor strejke".

Faktum er: DR er ikke truet af strejke. DR er truet af konflikt, udløst af DRs eget lockoutvarsel.
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Laurvig
19.05.20 13:10
Journalisterne i DR er igen ofre for "friendly fire", som det hedder, når skydegale soldater rammer soldater fra deres egne rækker.
Men hvad skulle vi ellers forvente af det fagblad, vi betaler med vores kontingentmidler?
Da journalisterne i DR var i storkonflikt i 2002, bragte Journalisten en forsidehistorie om, at vores kampagne for vores krav var håbløs og uden gennemslagskraft. Tak for opbakningen!
Al respekt for "frihedsbrevet", men dengang lænede Journalistens dækning af konflikten sig op ad 5. kolonnevirksomhed.
Helt så grelt er det ikke denne gang - men det er alvorligt, når Journalisten indirekte lægger ansvaret for konflikten på DR's Journalistgruppe, og ikke på DR, der fuldstændig uansvarligt og provokerende varsler lock-out.
Det signalerer til offentligheden, at journalisterne i DR ikke kan regne med forbundets opbakning.
Under konflikter burde vi kunne regne med fuld opbakning, så kan vi altid diskutere proces og strategi - og ikke mindst forholdet mellem midler og resultat - bagefter.
Fremhævet af Journalisten
Henrik Vilmar
19.05.20 16:45
Vil bare lige understrege. Hvis DR ikke havde sendt dette skæve lock-outvarsel havde de ikke modtaget strejkevarsel fra os. Vi havde gang i svære men konstruktive forhandlinger, der slet ikke var et sted, hvor det var nødvendigt at varsle konflikt. Men et lock-outvarsel, der sender en brøkdel af medarbejderne hjem og derfor kan holde os alle i konflikt i evighed, nærmest råber på et modsvar. Ærgerligt, at det blev nødvendigt, men der var ikke andet at gøre......
Fremhævet af Journalisten
Henrik Vilmar
19.05.20 17:21
Hvis ikke DR havde sendt dette skæve lock-outvarsel havde de ikke modtaget et strejkevarsel fra os. Vi var midt i svære, men konstruktive forhandlinger med masser af dialog, og var slet ikke var nået til et sted, hvor det er nødvendigt at gå i konflikt. Vi havde hellere end gerne forhandlet videre. Men når DR sender et varsel om lock-out, der er skruet sammen så det kan holde os i konflikt i meget lang tid, så var der ikke andet andet at gøre end at svare igen med et strejkevarsel. Ærgerligt men nødvendigt....
Fremhævet af Journalisten
Thomas Gade
19.05.20 18:34
Totalt uforståelig artikel. Hvem er lockoutet og hvad handler konflikten om?
Fremhævet af Journalisten
Ole Obitsø
20.05.20 15:29
Kære Thomas Gade.

Jeg er sikker på, denne artikel vil give svar på dine spørgsmål.

https://journalisten.dk/overblik-forstaa-konflikten-der-truer-store-dele-af-dr-med-nedlukning/

Bh
Ole Obitsø
Fremhævet af Journalisten
Peter hermansen
21.05.20 14:00
Få nu privatiseret det dr, så de udelukkende har kunder som ønsker deres koncept..som cirkus klovn af gentaleser.
Fremhævet af Journalisten
Peter hermansen
21.05.20 14:27
DR vil virklig skyde sig selv i foden, de kære licens betaler vil opdage hvor nemt DR kan undværes.... det bedste vil være at få DR privatiseret, der er så mange medier at de sagtens kan undværes
Fremhævet af Journalisten
Andreas Hansen
24.05.20 14:37
Kære medarbejder i DR. Husk på, at dine forhold er væsentligt bedre end mange andre steder i branchen.
Måske skulle du spørge dine kendte kollegaer såsom Mads Steffensen om, hvorfor de er på freelancekontrakter til over en mio. om året,når de kun arbejder det halve af, hvad du gør?
Fremhævet af Journalisten
Rene Nielsen
25.05.20 17:44
Andreas, jeg går ud fra, at du er chefredaktør med budgetansvar, siden du påpeger, at forholdene i DR er væsentligt bedre end mange andre steder i branchen. Du kan i hvert fald ikke være lønmodtager med den holdning. I så fald er du en meget misundelig en af slagsen og hvis jeg skal være ærlig, er der ingen grund til at være misundelig. DRs medarbejdere har i den udløbende OK haft en reallønsnedgang, selv om inflationen har været meget lav. Vi har ikke fået nogen lønstigning i de to første år og bare 1,2% i det tredje. At der så er nogle værter, der hiver større indtægter hjem, har jo intet med den almindelige medarbejder i DR at gøre. Og i øvrigt er det jo ikke Mads Steffensen, man skal spørge om, hvorfor han får en million om året, hvis ellers det beløb står til troende. Det er ledelsen, man skal spørge. Jeg havde da også sagt ja, hvis en arbejdsgiver ville give mig en million om året. Mange af de nye unge, der kommer til DR, får stort set "bar røv" i personligt tillæg og så kan de ellers arbejde sig op derfra, hvilket viser sig meget vanskeligt, så jeg mener ikke, at forholdene i DR er væsentligt bedre end andre steder i branchen.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right