
DR’s ledelse har sendt lockoutvarsel til en gruppe medarbejdere. Som modsvar har ansatte sendt et strejkevarsel tilbage. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En konflikt mellem ansatte og ledelse i DR truer med at lukke store dele af DR ned den 1. juni.
I går varslede DR’s ledelse i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger mellem DR og Dansk Journalistforbund, at man fra den 1. juni ville lockoute en mindre gruppe medarbejdere.
Det har fået DJ til at svare med et strejkevarsel, hvor kun ansatte på Radioavisen og dr.dk er undtaget for at kunne informere befolkningen om coronakrisen.
Både DJ’s formand, Tine Johansen, og formand for journalistgruppen i DR Henrik Friis Vilmar har højlydt undret sig over, hvorfor DR’s ledelse har varslet lockout.
”Der er nogle forhandlinger i gang, som helt ærligt så svære ud, men vi mente bestemt ikke, at mulighederne for en aftale var udtømte,” siger Tine Johansen.
Ifølge HR-chef i DR Nanna Abildstrøm er det et forsøg på at skrue op for tempoet i overenskomstforhandlingerne. Det skriver hun i en mail til Journalisten, der siden i går eftermiddag har forsøgt at få et interview med hende.
”Konfliktvarsel kan jo lyde dramatisk, men det er gængs praksis, når der forhandles i DR. Det handler ganske simpelt om, at det er et rigtig godt redskab til at sikre fremdrift i forhandlingerne,” skriver Nanna Abildstrøm.
DR afviser kritik
Ifølge Nanna Abildstrøm er det helt efter planen, at der er varslet lockout. Hun afviser også kritik fra Tine Johansen og Henrik Friis Vilmar af, at det skulle være for tidligt i forhandlingsforløbet at varsle lockout.
”Vi mener ikke, det er forhastet eller optrappende. Det er tværtimod helt efter den aftalte køreplan mellem DR og de faglige organisationer,” skriver hun.
”Det er ikke udtryk for, at vi står over for et sammenbrud. Slet ikke.”
Hun mener, det på grund af coronakrisen er særligt vigtigt at lande en overenskomst hurtigt i DR.
”Vi mener, det er i alles interesse at få landet overenskomsterne på denne side af sommeren til mindst mulig gene for danskerne. På den måde kan vi få mest mulig ro om produktionen og rette fuldt fokus mod løsningen af DR’s public service-opgave. Det er kun muligt, hvis DR afgiver konfliktvarsel nu helt som aftalt i køreplanen,” skriver hun.
”Dybt besynderligt”
Til Journalisten har formand i DJ Tine Johansen kaldt lockoutvarslet ”dybt besynderligt”, fordi mange medarbejdergrupper i DR ikke er omfattet af lockoutvarslet.
”Det stiller DJ’s medlemmer i en meget svær situation i en konflikt, hvis kun meget få bliver lockoutet.”
Derfor, siger hun, har DJ’s eneste mulige modsvar været et mere omfattende strejkevarsel.
Ifølge Nanna Abildstrøm har DR undtaget mange ansatte fra lockoutvarslet med henblik på stadig at kunne opretholde dækningen under coronakrisen.
”Netop på grund af situationen omkring corona og DR’s forpligtelse til under krisen at levere nyheder og information til danskerne varslede vi ikke konflikt over for alle DR’s medarbejdere. Hovedparten af nyhedsproduktionen, beredskabet og udvalgte støttefunktioner var undtaget,” skriver hun.
På forhandlingsbordet om en ny overenskomst har de ansatte i DR lagt mest vægt på, at de gerne vil have lønstigninger. Ifølge formand i DJ Tine Johansen er det netop på økonomien, at de to parter er længst fra hinanden ved forhandlingsbordet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.