
”Der er ingen af os, der havde troet på, at vi skulle nå derop. Vi har mange flere brugere end for et år siden. Vi føler os valgt til,” siger digital chef på B.T., Michael Jensen. Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
En stigning i antal sidevisninger på 92 procent. Flere unikke brugere. Og flere sidevisninger per bruger.
Det er status lidt over et år efter, at B.T. den 6. juni 2018 lancerede sin nye hjemmeside og nye strategi, som satte alt ind på, at B.T. udelukkende skulle levere gratis indhold på nettet, som var rettet imod mobilen. Det fortæller digital chef på B.T. Michael Jensen.
I juli 2019 havde B.T. 338 millioner sidevisninger ifølge Dansk Online Index. Det var en stigning fra 176 millioner sidevisninger i juni året før.
”Der er ingen af os, der havde troet på, at vi skulle nå derop. Vi har mange flere brugere end for et år siden. Vi føler os valgt til,” siger Michael Jensen.
”Vi havde inden da gang i mange ting med et plusunivers, der gjorde, at vi skulle tænke i at producere til mange platforme. Analysen var, at hele redaktionen skulle fokusere sin indsats,” siger han.
Var det for at sikre en bedre økonomi, at I gjorde det?
”Uden økonomi kan vi ikke bedrive god journalistik. Vi skal have penge for at investere i journalistikken. Men vi kan ikke få den succes, uden at vi leverer noget godt. Så det er både for at lave en sund forretning og for at fortsætte med at lave kvalitetsjournalistik.”
Men i starten gik det slet ikke strålende. Det har Michael Jensen også fortalt om i en tråd på Twitter.
Jeg har lyst til at dele en vild fortælling fra #dkmedier.
Det bliver en omgang navlepilleri, for den handler om @btdk.
Her i huset sidder vi selv og har svært ved at forstå resultatet af vores kursskifte. Følg med, hvis I vil høre om en optur og vejen dertil?? pic.twitter.com/qPoDA5eXjG
— Michael Jensen (@MicJensen) August 13, 2019
”Sindssygt” mange smuttede
Da sitet i første omgang gik i luften, var det med markante farver, rubrikker, hvor der kun var ét ord, og det blev ikke umiddelbart vel modtaget. På journalisten.dk kritiserede en grafisk designer layoutet (chefredaktør Michael Dyrby var komplet uenig i kritikken), men på brugersiden kunne den nye strategi også mærkes.
”Vi havde nok forventet, at nogle ville vende os ryggen til at starte med, fordi det ikke var det B.T., de kendte. Det var der sandt for dyden også sindssygt mange, der gjorde,” siger Michael Jensen.
Han fortæller, at responsen fra flere brugere var hård.
”Den første måned var hård. Vi havde troet, at vi havde lavet et site, der umiddelbart ville give mere trafik. Vi havde en hel måned, hvor vi tænkte, hvad bliver det her til? Vi rettede hele tiden rubrikstil og udtryk, og vi lavede i starten forsider med store, fede typer, der så mærkelige ud,” siger han.
”Der var en smule dårlig mave om, hvorvidt det nu var det rigtige, vi gjorde.”
Overskuddet steg markant
Den første opmuntring kom ifølge Michael Jensen efter den første måned. Selv om trafikken ikke var prangende, gav ændringerne større omsætning på de digitale annoncer.
”Det varmede os. Det kunne godt være, vi ikke buldrede derudad på trafik, men annoncestrategien holdt,” siger han.
Hvordan holdt I motivationen oppe hos de ansatte i den periode?
”De ansatte kunne godt sætte sig ind i, at det kræver tilvænning, før folk vender tilbage. Og så handlede strategien også om, at beslutningerne er truffet af ledelsen, så vi kan få en bedre bundlinje og sikre, at alle har et job i fremtiden.”
Fra 2017 havde B.T. et fald i omsætningen fra 387,9 til 341,4 millioner kroner. Men i samme periode voksede driftsresultatet fra et overskud på 2,7 millioner kroner til 40,4 millioner kroner.
Ved du, hvordan det går med økonomien nu?
”Jeg har ikke helt overblik over det, men jeg ved, at det ser godt ud. Ellers havde vi også hørt om, at det gik den dårlige vej,” siger Michael Jensen.
Afviser kynisk clickbait
De meget korte rubrikker på ét eller meget få ord har også ført til skarp kritik af, at B.T. er gået et skridt videre med clickbait.
”Mange gør det til kynisk spekulation. Siger, at vi har taget clikcbait til et nyt niveau. Det kan jeg ikke tage helt seriøst. Det er der ikke tale om,” siger Michael Jensen.
”Når du sidder med mobilen i hånden, så har du bare mindre plads end på desktop. Derfor har vores overvejelse været at have kortere rubrikker, så det giver et visuelt blikfang, og læserne hurtigere kan afkode, om det er noget, de vil bruge tid på,” siger han.
Han erkender, at den ikke har siddet i skabet på alle artikler særligt i den første tid med det nye site på B.T.
”Der har klart været rubrikker, hvor jeg tænkte: ”Det kan vi gøre bedre”. Men jeg synes, det er super effektfuldt kombineret med et godt billede. Det er ikke meget anderledes end i aviser, hvor du har tydelige rubrikker og et godt billede. Det er oldschool, tabloidt avissnedkeri,” siger han.
”Jeg er på månen”
Michael Jensen tror på, at trafikken fortsat kan stige på B.T.
”Jeg håber, det kommer af sig selv, når flere kommer tilbage og bruger os, og når vi får endnu flere nye brugere. Vi har også øget, hvor meget hver enkelt bruger læser, når de besøger os, men jeg vil hellere finde flere nye brugere og øge trafikken på den måde,” siger han.
Hvad har I lært af det?
”At have en fokuseret strategi, hvor alle møder ind på B.T. med det samme mål, gør, at hele redaktionen kan arbejde fokuseret mod det samme. Det er en kæmpe gave for redaktionen. Det gør vores prioriteringer meget skarpere,” siger han.
”Derudover er det vigtigt, at dine medarbejdere kan rykke hurtigt og er digitalt kompetente. Jeg er på månen over, hvor dygtige vores er. Det er den væsentligste faktor. Vi kan bede om, at de prøver at gøre noget anderledes, og så ændrer de det samme dag,” siger han.
Hvad er dit råd til andre, der vil øge trafikken og få folk til at bruge et site mere?
”Tænk på brugeroplevelsen lige så meget som indholdet. Du skal tænke på, hvordan det føles for brugerne at navigere rundt på sitet, og der kan det godt være, at less is more.”
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Du har en pointe. Det kunne have klædt artiklen, at vi fx havde vist forskellen på det nye og gamle site.
Det nye Journalisten.dk er bedre til at vise den visuelle del af det, vi skriver om. Og det skal vi i højere grad gøre brug af.
Bh Jakob Albrecht, redaktør (konst.)