
Jumpstory beta-tester, hvordan kunstig intelligens kan komme med et forslag til fotos, der passer til teksten i en pressemeddelelse. Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
”Vi er ikke sat i verden for at konkurrere mod fotografer eller journalister. Tværtimod.”
Jonathan Løw har forudset spørgsmålet, før Journalisten stiller det. Iværksætteren har stiftet billedtjenesten Jumpstory, hvor virksomheder betaler 119 kroner om måneden for alle de billeder, de vil have. Jumpstory er stiftet sammen med Anders Thiim Harder, og Jonathan Løw kalder det ”en slags Netflix for billeder”.
De fleste billeder indsamler Jumpstory i gratis databaser rundt omkring på internettet – billeder, som deles gratis under Creative Commons-licens. Andre billeder har Jumpstory fået taget af professionelle fotografer for at sikre et arkiv med særligt danske genrebilleder og illustrationer.
Meningen er at lave et dansk alternativ til de store stockphoto-giganter. Nyhedsfotografi holder Jumpstory sig til gengæld langt fra.
”Vi leverer ikke et billede af, at Rasmus Paludan brænder Koranen. Aktualitetsbilleder er ikke det, vi satser på, og derfor er vi ikke i konkurrence med pressefotografer eller billedbureauer som Ritzau/Scanpix. Dem, vi går efter, er de udenlandske stockphoto-giganter,” siger Jonathan Løw.
Kunstig intelligens og social score
Det nye ved Jumpstory er, at stifterne vil kombinere en database med en algoritme, som skal hjælpe kunderne med at finde det, de leder efter.
”Markedet for stockphotos er domineret af fire store primært amerikanske bureauer, som har fokus på at have så mange billeder som muligt. Vi kan ikke konkurrere på mængden. Vores fokus er på at lave en tjeneste, hvor det med hjælp fra kunstig intelligens bliver nemt og hurtigt at vælge det rigtige billede,” siger Jonathan Løw.
”Netflix og Spotify har været verdensmestre i at bygge algoritmer, som finder lige præcis det content, som er relevant for dig. Derfor har de vundet. Vi vil gøre det samme med billeder,” tilføjer han.
Den kunstige intelligens skal hjælpe brugerne af Jumpstory på flere måder. De fleste er ikke færdigudviklede endnu, men:
”Hvis du for eksempel er i tvivl om, hvilket billede du skal bruge til et Linkedin-opslag, så vil du få et forslag baseret på vores algoritme. Den giver hvert billede en ”social score”, så du kan se, hvordan de forventes at klare sig på sociale medier.”
Jumpstory skal også kunne læse dit opslag eller din pressemeddelelse og automatisk foreslå billeder, som passer til tekstens temaer. Denne funktion er rullet ud i beta-version, mens ”social score” først kommer senere på året. Det samme gælder en funktion, som kan aflæse følelser i de ansigter, som optræder på billederne, så man ikke kun kan søge på motiv, men også på følelse. Andre tekniske spidsfindigheder er også på tegnebrættet med længere tidshorisont.
Autogenererede ansigter
For de 119 kroner får man adgang til Jumpstorys arkiv og algoritmer, men firmaet har også en fotogaranti. Hvis du ikke kan finde det stockphoto, du skal bruge, sender de en professionel fotograf ud for at tage det. Billedfirmaet har allerede aftaler med Avisen.dk, Heartbeats og POV International fra mediebranchen, og en række andre små og mellemstore virksomheder i Danmark. Efter sommer åbner kontorer i Spanien og Polen.
Længere ude i fremtiden drømmer Jonathan Løw om, at Jumpstory kan integrere teknologi endnu mere i billedprocessen. Blandt andet håber han, at firmaet kan udvikle en funktion, som kan placere autogenererede ansigter på billeder, så det ikke længere er rigtige personer, der optræder. Det gør det muligt at tilpasse personerne præcis til virksomhedens behov og kan løse problemer med samtykke fra dem, som optræder på billederne. Jonathan Løw understreger, at han er bevidst om, at det kan rejse problemer med etikken.
”I dag er det muligt at autogenerere ansigter med kunstig intelligens. Vores vision er at skabe en feature, hvor du kan erstatte ansigterne på billedet med nogle, som ikke findes i virkeligheden. Det gør det for eksempel muligt at vælge, at personerne skal se svenske ud i stedet for amerikanske. Men der er både etiske spørgsmål og GDPR i det, så jeg kan ikke sige, hvordan vi vil lave det endnu.”
Fotoformand er skeptisk
Hos Pressefotografforbundet modtages Jumpstory med forsigtighed.
”Som udgangspunkt er jeg altid glad, når folk har en seriøs tilgang til anvendelse af fotografier. Med de positive briller på kan man sige, at det er endnu en platform, som formidler anvendelsen af billeder. Det er godt,” indleder formand Lars Lindskov.
Han er dog samlet set ”skeptisk” over for Jumpstory, især fordi han er bekymret for kvaliteten i de billeder, virksomheden indsamler gratis.
”Når jeg ser på deres hjemmeside, så er der ikke voldsomt høj kvalitet i billederne. Hvis det er det niveau, de vil levere på, så tror jeg ikke, det har sin gang på jord. Intentionerne lyder gode. Jeg er bare ikke sikker på, at billedmaterialet har en ordentlig kvalitet.”
Han er også bekymret for, om der altid er styr på etikken bag billeder, som er gratis og ofte taget af amatørfotografer.
”Jeg fotograferede engang en præst, som spurgte mig, hvordan han kunne sikre sig, at billedet ikke ville blive brugt på en måde, han ikke var interesseret i. Der kan hurtigt opstå problemer. Det kan måske gå an med et billede af en puddelhund, men så snart der er mennesker involveret, og det er jo det, som gør billeder interessante, så bliver det problematisk,” siger Lars Lindskov.
Han bifalder, at Jumpstory tænker nyt i, hvordan teknologi og fotografi kan spille sammen i fremtiden.
”Jeg synes stadig, den menneskelige intelligens, som for eksempel en god billedredaktør har, er svær at konkurrere med for en kunstig intelligens. Men det er spændende tanker,” siger fotoformanden.
Løw: En fordel for fotograferne
For Jonathan Løw kan Jumpstory være en fordel for fotograferne. Dels fordi firmaet kan erstatte mange af de ulovlige billeder, som små og mellemstore virksomheder kan komme til at bruge i dag, med lovlige alternativer. Dels fordi Jumpstory også bruger professionelle fotografer på ordentlige vilkår og respekterer både ophavsret og etik.
Hvis I sælger billeder smadderbilligt til medier og virksomheder – konkurrerer I så ikke netop med professionelle fotografer?
”Jeg vil sige nej. Hvis du ser på os selv som eksempel, så bruger Jumpstory professionelle fotografer til vores portrætfotos, og vi har lige haft professionel fotograf på et event, vi holdt om kunstig intelligens. Der er meget, som kræver en professionel fotograf. Jeg kan ikke forestille mig, at vi tager markedsandele fra dem. Løndumping er heller ikke noget, du kommer til at se hos os. Når vi bruger fotografer, så lønner vi dem ordentligt,” siger Jonathan Løw.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.