
Christian Thiesen og brødrene Mikkel Westphal Stephensen og Morten Westphal Stephensen startede Byrd i foråret 2017. I dag har appen omkring 20.000 brugere. Jasper Carlberg
Appen Byrd har eksisteret i cirka 10 måneder. Her kan alle med et kamera eller smartphone uploade billeder og videoer og sælge til interesserede medier – eksempelvis Ekstra Bladet eller Politikens Lokalaviser.
Medier, der abonnerer på appen, kan også udsende opgaver til appens brugere. Prisen per billede er 186 kroner (25 euro), uanset om fotografen er amatør eller professionel – herfra går 60 procent til fotografen.
Da Byrd kom til Danmark, udtalte formand for Pressefotografforbundet Lars Lindskov, at appen var fotojournalistikkens Uber – en undergravning af branchen.
En sidebeskæftigelse
Men hvad mener fotograferne selv? Journalisten har talt med to af Byrds brugere.
Steven Knap er professionel pressefotograf og medlem af Dansk Journalistforbund.
Foto: Jacob Gren
Han sælger fotos igennem Byrd og nikker genkendende til, at prisen for et billede burde være højere. Indtil videre er platformen derfor blot en sidebeskæftigelse.
”Det er jo klart, at det er begrænset, hvad man kan tjene, når prisen ligger på 25 euro per billede. Men hvis priserne stiger i takt med, at medierne får øjnene endnu mere op for det, så får vi jo en platform, man kan bruge professionelt,” siger Steven Knap.
Men selv om appen ikke genererer den største indtjening for Steven Knap, fremhæver han en klar fordel ved Byrd.
”Det giver mulighed for at sælge til flere på en gang,” siger han.
Kan du forstå dem, der mener, det er undergravende for branchen?
”Ja, på sin vis. På nuværende tidspunkt. Men det står jo fotografen frit for, hvordan han vil sælge sit materiale. Det giver mulighed for at sælge til flere på en gang, og man slipper selv for en masse fodarbejde,” siger han.
Mindre besvær
Peter Bondo Gravesen er også fotograf og bruger af appen Byrd. Han er reklamefotograf og ikke pressefotograf, og Byrd giver ham derfor en mulighed, han ikke før har haft, idet han via appen kan komme i kontakt med medierne.
Foto: August Skjold Gravesen
Er 25 euro en ok pris for et billede, der er taget af en professionel?
”Når man tænker på, at det er et billede, der er taget på en telefon, og det går lynhurtigt, så er det meget godt. Foto er jo noget andet end dengang, man puttede en film i kameraet og gik i mørkekammeret. Det kan enhver gøre nu,” siger Peter Bondo Gravesen.
I gamle dage tog en reklamefotograf måske 15.000 kroner for en dag. Det gør de ikke nu, siger Peter Bondo Graversen.
”I kraft af at alle kan tage fotografier med deres telefoner, er markedet på en eller anden måde blevet udtømt. Og der passer Byrd fint ind, for så kan man stadig være med,” siger han.
Journalisternes forlængede arm
Ekstra Bladet og Politikens Lokalaviser i Østjylland var de første to medier til at teste Byrd sidste år. I dag har i alt 53 medier tilsluttet sig tjenesten – blandt andre TV Avisen, TV 2 Nyhederne, Woman og vordingborg.net.
Mikkel Westphal Stephensen er en af de tre Byrd-grundlæggere. Han fortæller, at Byrds vækst skyldes, at der har manglet brugergenereret indhold i nyhedsbilledet.
”Man fik ikke udnyttet muligheden for anderledes vinkler og bedre materiale på forskellige begivenheder. Derfor skulle medier være i stand til aktivt at bede om indhold fra steder, de ikke selv kunne være,” siger Mikkel Westphal Stephensen.
Også Politikens Lokalaviser i Østjylland mener, at billederne fra Byrd giver mulighed for tilstedeværelse.
”I Østjylland er vi 21 journalister i et geografisk område på størrelse med hele Nordsjælland og København. Vi kan ikke være alle steder, og derfor kan vi bruge Byrd som en forlænget arm. Læserne kan se, at avisen har været til stede, når vi bruger billeder fra Byrd,” siger ansvarshavende chefredaktør for Politikens Lokalaviser Claus Krogh.
Politikens Lokalaviser har ingen fotografer ansat, og derfor er det journalisterne selv, der tager billeder. Når journalisterne bestiller og køber billeder på Byrd, er fotograferne både amatører og professionelle.
Er kvaliteten den samme, som når journalisterne på Politikens Lokalavisen selv tager billederne?
”Når vores journalister selv tager billeder, er det ikke nødvendigvis dårlige billeder, men det er ikke pressefotograf-billeder. Den kvalitet, som fotograferne på Byrd kan levere, er derfor fin i vores kontekst.” siger Claus Krogh.
Et marked for Indieframe
Nu får Byrd en konkurrent på det danske marked.
Lars Brask og Cecilia Valsted, Foto: Me, Indieframe.com
Navnet er Indieframe, og den ligner på mange områder Byrd. På Indieframe er prisen på billederne dog ikke fastlagt på forhånd.
”Vi mener ikke, vi er i stand til at prissætte. Folk prissætter selv, og når medierne udsender opgaver, prissætter de også selv. Og så møder de hinanden i en forhandling,” siger Cecilia Valsted, der sammen med Lars Brask er iværksætterne af Indieframe.
Cecilia Valsted fortæller, at danske medier som DR, TV 2, Ekstra Bladet og Jysk Fynske Medier har vist interesse for et samarbejde.
”Ingen medier siger nej. Alle siger, at de har brug for det her,” siger Cecilia Valsted.
Hun mener, at der er et stort marked for Indieframe i Danmark, da salget af billeder er blevet centraliseret hos især Ritzau Scanpix.
”Der er masser af lokale historier i Danmark, der ikke bliver fortalt,” siger hun.
Rettet 15. marts kl. 16.06: Tidligere stod der, at Politiken har udvist interesse for samarbejdet. Det afviser Politiken.
Opdatering 16. marts kl. 16.44: Journalisten har rakt ud til DR, TV 2, Ekstra Bladet og Jysk Fynske Medier for at få be- eller afkræftet, om de har vist interesse for samarbejde med Indieframe. Vi afventer svar fra DR, TV 2 og Jysk Fynske Medier. På Ekstra Bladet skriver fotochef Jakob Boserup:
"For nuværende har vi ikke et samarbejde med Indieframe.
Men Billedredaktionen på Ekstra Bladet interesserer sig for hele markedet for nyhedsbilleder.
Og vi holder vågent øje med nye tiltag.
Indieframe er et eksempel på dette.
Men indholdet er afgørende for os, og lige nu er Indieframes indhold ikke så relevant for os.
Men selve platformen, den tekniske løsning, er spændende. At en fotograf kan sætte sine billeder til salg via en app på telefonen.
Tænk hvis Pressefotografforbundet havde en tilsvarende teknisk løsning, som de stillede til rådighed for freelance pressefotografer og fotojournalister. Og hvor fotograferne selv satte prisen.
Det ville være som at have sit eget billedbureau. I lommen…. Og kunderne ville kunne købe kvalitets-fotografi lavet af uddannede fotografer."
4