
Søren Espersen skriver på Twitter, at han er ”stået af” på mediers betalingsmure, selv om han har gratis adgang til alle medier. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
”BETALINGSMUR. Bare en læseroplysning til Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten o.a.: Hvis I bliver ved med betalingsmur for snart sagt alt, gider vi læsere efterhånden ikke længere klikke ind på jer – heller ikke når overskriften ser nok så lovende ud. Jeg ER stået af.”
Sådan skriver folketingsmedlem Søren Espersen fra Dansk Folkeparti på Twitter i en kritik af mediers betalingsmure.
BETALINGSMUR Bare en læseroplysning til @politiken , @berlingske , @jyllandsposten o.a: Hvis I bliver ved med betalingsmur for snart sagt alt, gider vi læsere efterhånden ikke længere klikke ind på jer – heller ikke når overskriften ser nok så lovende ud. Jeg ER stået af #dkpol
— Søren Espersen (@espersendf) April 13, 2020
Tweetet har skabt heftig debat og har fået næsten 200 kommentarer. Debatten går især på, at Søren Espersen som folketingsmedlem burde have råd til at tegne abonnement på de digitale medier, ligesom han som uddannet journalist burde have forståelse for, at medier tager betaling for artikler digitalt.
”Du er med på, at mediehuse også er nødt til at tjene penge, non? Er du ikke uddannet journalist?” skriver Charlotte Engelgreen.
… du er med på, at mediehuse også er nødt til at tjene penge, non? Er du ikke uddannet journalist?
— Charlotte Engelgreen (@Engelgreen) April 13, 2020
Fra Peter Ernstved Rasmussen, der er chefredaktør på forsvarsmediet Olfi, lyder det:
”Skam dig, Espersen! Du og resten af samfundet har mere end nogensinde brug for frie og uafhængige medier, som SELVFØLGELIG skal tage betaling for deres arbejde. Hvad havde du forestillet dig?”
Skam dig, @espersendf! Du og resten af samfundet har mere end nogensinde brug for frie og uafhængige medier, som SELVFØLGELIG skal tage betaling for deres arbejde. Hvad havde du forestillet dig?
— Ernstved Rasmussen (@ernstved) April 13, 2020
Ligeledes bliver Søren Espersen fra flere sider spurgt til, om han også er træt af ”betalingsmure”, når han for eksempel handler.
Presserådgiver Martin Hjort skriver:
”Hvis du bare kunne tage produktet gratis, var der ingen penge at betale løn af. I Netto sælger de nogle andre produkter. Dem kan du heller ikke bare tage med hjem uden at betale, vel?”
Kære Søren. Journalistik er et produkt, der skrives af mennesker, der får løn for det. Hvis du bare kunne tage produktet gratis, var der ingen penge at betale løn af. I Netto sælger de nogle andre produkter. Dem kan du heller ikke bare tage med hjem uden at betale, vel? #dkpol
— Martin Hjort (@MartinHjort) April 13, 2020
Har allerede adgang
Men Søren Espersen har faktisk allerede adgang til de artikler, som han er træt af er gemt bag en betalingsmur. I et tweet skriver Mona Juul, folketingsmedlem hos De Konservative:
”Det hører med til historien, at alle MF’ere (medlemmer af Folketinget, red.) jo er velsignet med fri adgang til alle de nævnte medier via Folketinget.”
Vigtigt med kritisk journalistik. Det koster selvfølgelig. Og det hører med til historien, at alle MF’ere jo er velsignet med fri adgang til alle de nævnte medier via Folketinget.
— Mona Juul (@JuulMona) April 13, 2020
Journalisten har ringet til Folketingets administration, som bekræfter, at alle folketingsmedlemmer via Folketingets bibliotek har gratis adgang til alle danske medier, når de enten er på deres iPad eller deres computer. Det omfatter også adgang bag betalingsmure, oplyser administrationen.
Søren Espersen erkender, at han ikke reelt er ”stået af” på mediernes betalingsmure.
”Jeg får det hele leveret på et sølvfad som folketingsmedlem. Jeg kan læse alle danske medier. Men for andre er det et problem, at de modtager et spændende link, men så kun kan læse de første syv linjer. Det, tror jeg ikke, får særligt unge mennesker til at tegne et abonnement. Men det er mit gætværk,” siger Søren Espersen.
Men Søren Espersen, du skriver, at du selv er ”stået af” på betalingsmurene. Det er du vel ikke, hvis du har gratis adgang til alle medierne?
”Nej, det var måske lige en frisk nok bemærkning, du ikke skal lægge så meget i.”
Som folketingspolitiker med gratis adgang til alle medier skal du vel holde dig for fin til at komme med sådan en ”frisk bemærkning”?
”Ja. Det skulle jeg. Det har du ret i.”
Føler sig misforstået af nærtagende journalister
Søren Espersen mener desuden, at hans pointe med tweetet er blevet misforstået. Han ser medierne have store problemer med at skabe en stærk økonomi – og her tror han, at det er et markant problem, at danskere bliver skræmt væk af betalingsmure.
”Det er ikke mig selv, jeg beklager mig på vegne af. Det er de folk, jeg ved er rasende over, hvad der foregår. I sidste ende tror jeg, at dem, der står som store sejrherrer i det her, er Facebook og Google, der har en fantastisk evne til at tjene penge på annoncer, som danske medier ikke har. Jeg tror, betalingsmuren kan blive et stort problem for danske medier, fordi der kommer en generation af unge, der er flasket op med, at alt er gratis,” siger Søren Espersen.
”Det er den debat, jeg gerne vil rejse. Men på en underlig måde er mit budskab forvansket til, at jeg er et dumt svin. Jeg ved, at journalister er meget nærtagende, men jeg havde ikke regnet med, at det var på det her niveau,” siger Søren Espersen og understreger, at han skam selv er uddannet journalist.
Søren, du siger, at betalingsmuren kan blive et problem for medier. Men medier som Politiken og Berlingske oplever, at deres indtægter og antal af abonnenter stiger digitalt. Det er vel godt at lære danskerne, at nyheder også koster penge digitalt?
”Det, de vinder der, mister de så på print, der fader ud og er dyrt. Det tror jeg fortsætter. Måske kunne medierne gøre noget, hvor man kunne købe en enkelt spændende artikel for en dollar eller sådan noget. Men jeg aner det ikke,” siger Søren Espersen.
Men hvad skal medierne egentlig gøre i kampen med Facebook og Google?
”Hvis jeg vidste det, ville jeg få en nobelpris i medieøkonomi. Jeg har stor respekt for dem, der arbejder med det til daglig.”
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Så lad os hellere fokusere på løsninger. Mit bud: Hvis vi skal sikre dansk-ejede medier og ytringsfrihed i den danske Grundlovs forstand, er der behov for ligestilling (level playing field) og nok et dansk lovindgreb mod Facebook, Insta mv. Jeg ser gerne forslag til, hvordan SoMe-mastodonternes greb kan løsnes til fordel for danske medier?