
Herlev Bladet har som landets første ugeavis indført mikrobetaling. Illustration: Herlev Bladet
Nogle få kroner.
Det skal læserne af Herlev Bladet fremover punge ud med for flere artikler på ugeavisens hjemmeside.
Herlev Bladet har nemlig som et af de første medier i Danmark – og den første ugeavis – indført mikrobetaling per artikel i et samarbejde med Nets.
”Vi lever i dag af de annoncer, vi har i vores papiravis. Der bliver vi mere og mere pressede. Det er ingen hemmelighed, at annoncemarkedet for printmedier går nedad. Vi vil gerne finde den løsning, der sikrer, at vores virksomhed fortsat kan holde den redaktionelle fane højt,” siger adm. direktør Steffen Glaas fra Herlev Bladet om den nye mikrobetalingsmur.
”Det vigtige er, at vi kan forklare vores læsere, at god journalistik koster penge.”
Faldet i annonceindtægter for særligt ugeaviser har blandt andet i 2019 kostet markante nedskæringer hos Jysk Fynske Medier.
Meget lidt bevis for, at det virker
Hos netop Jysk Fynske Medier er der ros at finde til Herlev Bladets forsøg.
Data- og analyseredaktør Claes Holtzmann har her brugt timevis på at dykke ned i, hvordan det går med medier, der har forsøgt sig med mikrobetaling og andre forretningsmodeller. Hans konklusion er ellers generelt klar.
”Jeg har ry for at være meget kritisk over for mikrobetaling,” siger Claes Holtzmann og tilføjer:
”Det er typisk meget svært for medier at skabe en god økonomi med mikrobetaling.”
Eksempelvis påpeger han, at det hollandske mikrobetalingsmedie Blendle helt har droppet mikrobetaling. Og ligeledes var det ikke en succes for Mandag Morgen at indføre en betaling per artikel på 150 kroner stykket.
”Empirisk er det svært at finde et grundlag for, at det kan blive et stort ben i nogen mediers forretning.”
Alligevel roser han Herlev Bladet.
”Derfor kan man nok være overrasket over, at jeg er positiv over for Herlev Bladets forsøg. Det er interessant, fordi det ikke er et abonnementsmedie. Derfor er risikoen ved det meget lille for bladet,” siger han.
Her er faren
Der er dog et faremoment, vurderer Claes Holtzmann: Et fald i læsertal digitalt, hvis folk slet ikke vil betale.
”Det bliver interessant at se, hvor mange sidevisninger de får i forhold til deres forventninger, hvis ikke artiklerne lå bag en betalingsmur. Hvis trafikken falder så meget, at det koster mere i indtægter på bannerannoncer, end de tjener, så skal de genoverveje det,” siger han.
Den vurdering er adm. direktør Steffen Glaas fra Herlev Bladet enig i.
”Vi kommer til at følge den udvikling meget tæt. Det er klart, at kommer vi til at tabe læsere på det, skal vi gøre regnestykket op og se, om det kan betale sig,” siger Steffen Glaas.
Men:
”Vores annonceomsætning digitalt er dog ikke så stor, da vores nyhedsside stadig er forholdsvist ny, så der er ikke så meget at tabe,” siger han.
Da stykprisen er meget lav for en artikel på Herlev Bladet, bliver det en udfordring at skabe omsætning af betydning, vurderer Claes Holtzmann. Men:
”Uanset om det er små penge, de får, er de gode, fordi det er nye indtægter. Men grundlæggende vil betalingsmuren stadig være en friktion, og det kan være en forhindring, selv hvis betalingsløsningen teknisk er god.”
Håber på styrkelse
Steffen Glaas forklarer, at satsningen også vil betyde, at Herlev Bladet skriver artikler, der udelukkende er rettet mod nettet.
Det kan ifølge Claes Holtzmann være en god idé. Men der er noget, Herlev Bladet skal holde sig for øje i sine journalistiske prioriteringer, siger han.
”Mikrobetalinger understøtter kun de historier, som enkeltpersoner meget gerne vil læse. En del af det, du betaler for som abonnent på et medie, kan være en kritisk og konstruktiv dækning af klimaområdet eller hjemløse, selv om du ikke selv har lyst til at læse 500 linjer om det hver dag,” siger han.
”Det kan være en publicistisk udfordring, fordi du kan få en tendens til at prioritere journalistikken efter, hvad der giver mikrobetalingsindtægter. Det er en overvejelse,” siger han.
På Herlev Bladet er den adm. direktør håbefuld om potentialet i mikrobetalingen.
Hvis jeg ringer igen om et år – hvordan håber du så at kunne sige, at det går?
”Jeg er ret sikker på og håber, at jeg kan sige, at det har været en stor succes. Og at vi har opgraderet redaktionelt i forhold til vores digitale satsning,” siger Steffen Glaas.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg håber, at der er tale om et 0 for meget.
150 kr for at læse en artikel ender naturligvis som en sikker fiasko.