Designer om det nye bt.dk: For meget rod og for lidt kant

Onsdag gik et relanceret bt.dk i luften. Grafisk designer Tobias Røder har anmeldt det og er ikke begejstret: ”Det har ikke den kant, som det tabloide skal have. Det ser lidt sødt ud og giver en følelse af babymad.” Chefredaktør er uenig: ”Det står knivskarpt”

Onsdag præsenterede BT sit nye relancerede nyhedsside og sendte gratisavisen B.T.metro på gaden. Chefredaktør Michael Dyrby skrev i den forbindelse i avisen, at de er ”i gang med at ændre alt”. 

Men spørger man grafisk designer Tobias Røder, er der ikke meget reel fornyelse at spore i det nye design. Journalisten har bedt ham give en visuel anmeldelse af både gratisavisen og det nye bt.dk.

Særligt i forhold til avisen har han svært ved at se ændringerne, ud over at det blå Metroxpress-brand er erstattet af et rødt B.T.metro. 

”Men det er jo ikke en ny avis. Der er noget andet farve på toppen, men den hedder jo næsten det samme, og jeg tror ikke, at nogen virkelig bider mærke i, at der er sket en forandring,” siger Tobias Røder.

Savner ”spark til bolden” i typografien 

Både online og på print er BT gået tilbage til en tidligere version af logoet. Nu er der igen fødder på skriften og punktummer efter B og T.

Men også på det nye bt.dk savner Tobias Røder reel fornyelse af designet.

”Du bliver ikke overrasket over det. De flytter sig hen imod noget lidt mere Se og Hør eller Her & Nu-agtigt. Det har ikke den kant, som det tabloide skal have. Det ser lidt sødt ud og giver en følelse af babymad. Og jeg synes, det går ud over troværdigheden af nyhederne,” mener han.

Tobias Røder undrer sig over, hvorfor BT ikke har valgt en typografi, der ”sparker lidt mere til bolden” og skiller sig ud. Samlet føler han, at det nye design ikke henvender sig til voksne mennesker.

”De vil nok mene det samme som mig. At det er rodet og grimt og svært at orientere sig i,” siger han.

Ligner letkøbte nyheder

Konkret roder det ifølge Tobias Røder, at bt.dk har et stort antal nyheder på hver skærmvisning af forsiden på mobilen. Og så mener han, der sker for meget i formidlingen af de enkelte overskrifter. 

”Det er farvet baggrund med typografi, og noget af typografien er også farvet. Men det værste ved det hele er, at man også fremhæver ordene via en størrelse. Man prøver at underholde og give pondus. Men mange gange er det helt tossede ord, der bliver store i forhold til andre,” siger han og tilføjer:

”Det er tydeligt, at det er templates-baseret og algoritmestyret. Det sætter enorme aftryk for produktet.”

Er der noget godt at sige?

”Når jeg switcher mellem de forskellige tabloide sites, kan jeg godt se, at det er en smule mere underholdende, når jeg kommer ind på BT. Det ligner lidt mere det, det er. Det ligner tabloide, letkøbte nyheder,” siger han.

BT afviser kritikken

Ikke så overraskende er BT’s ansvarshavende chefredaktør, Michael Dyrby, uenig i Tobias Røders kritik af det nye design.

”Jeg synes helt klart, det har kant. Det står knivskarpt,” siger han.

Chefredaktøren fortæller, at typografi og design er valgt, fordi det er effektivt, brugervenligt og læsbart på mobilen.

”Og det er klart, at vi anvender rubrikker, som varierer i størrelse. Det kan man lide eller lade være. Men man er nødt til at vurdere det grafiske ud fra de præmisser, det er lavet på. Vi laver ikke Weekendavisen, vi er tabloide. Derfor er skiftstørrelserne forskellige, og derfor er der farver på,” siger Michael Dyrby.

Men er du enig i, at det nogle gange er ”helt tossede ord”, der bliver store i forhold til andre?

”Det kan da godt være, at nogle rubrikker her i starten er for store, og andre er for små. Jeg vil da gerne medgive ham, at vi ikke helt har ramt niveauet der endnu,” siger han.

I forhold til Tobias Røders kritik af, at man dårligt kan se ændringerne i den nye trykte gratisavis B.T.metro, siger Michael Dyrby:

”Det er jo en blød relancering. Der er så tilpas mange ændringer, at man får en anden avis, men så man ikke bliver skræmt bort.”

2 Kommentarer

Camilla Bjerre
8. JUNI 2018
Fladt, anonymt, intetsigende
Fladt, anonymt, intetsigende og med ligegyldig clickbait-"journalistik".
Peter Hardengren
7. JUNI 2018
BT = Baby Times.

BT = Baby Times.
Den "avis" er simpelt hen verdens største joke