Nedskæringer

Sort efterår: Her har nedskæringerne ramt de seneste tre måneder

Omkring 150 redaktionelle stillinger på ni medier står til at forsvinde på grund af fyringer dette efterår. Se listen her

Det har været et trist efterår for medarbejderne på ni af Danmarks største medier, hvor i alt omkring 150 stillinger står til at forsvinde.

For eksempel var medarbejderne i Story House Egmont i går igennem den anden fyringsrunde på bare tre måneder på grund af den økonomiske afmatning i samfundet.

Det er ellers ikke lang tid siden, at regnskaberne i mange danske printmedier viste, at økonomien var sund og stærk.

I 2021 gav seks ud af 10 medievirksomheder, der udgiver printmedier, overskud.

Men så kom den økonomiske afmatning og inflation, og siden har billedet været et helt andet.

De seneste tre måneder har meldingen til medarbejderne været, at der skal spares med henvisning til stigende priser på papir, distribution og tryk. Eller i DR’s tilfælde: Den digitale omstilling.

1. DR

30. august blev medarbejderne i DR orienteret om, at der vil blive nedlagt omkring 90 stillinger i DR i forbindelse med den digitale strategi.

Det vil betyde, at DR kommer til at afskedige 60-70 medarbejdere. 40-45 af afskedigelserne sker i DR Kultur, Børn og Unge, mens 20-25 rammer medarbejdere i DR Nyheder.

”Det er en stor fyringsrunde med mange mennesker, og den er væsentligt større, end jeg havde forestillet mig,” sagde fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar.

2. Story House Egmont

31. august blev medarbejderne i Story House Egmont ramt af den første sparerunde. Den anden fulgte i går, og dermed har i alt otte DJ-medlemmer mistet deres job. Fællestillidsmand Kim Blikdal sagde i går til Journalisten, at det var en voldsom omgang at sige farvel til kolleger to gange inden for kort tid.

”Vi er endnu en gang chokerede, fordi vi allerede sidste gang oplevede, at der blev skåret ind til benet. Men ledelsen mener, at det er nødvendigt på grund af de stigende priser og faldende oplag,” siger Kim Blikdal.

3. Sjællandske Medier

1. september fik Sjællandske Mediers medarbejdere besked om, at der skulle spares, og alle kunne søge om frivillig fratrædelse.

Årsagen var ifølge ledelsen økonomiske problemer på grund af coronakrisen, krigen i Ukraine og inflation.

28. september sagde 29 medarbejdere ja til at forlade Sjællandske Medier, heraf fire grafikere og 11 journalister/fotografer.

Fratrædelserne betød, at virksomhedens sparekrav var opfyldt.

4. Bonnier Publications

26.oktober opsagde Bonnier Publications 13 redaktionelle medarbejdere.

Sparerunden ramte stillinger på Komputer for Alle, Digital Foto, Historie og Bo Bedre, mens Aktiv Træning og I Form blev lagt sammen.

Tillidsrepræsentant Allan Numelin Bjørnholdt forklarede, at flere medarbejdere havde fornemmet, at noget var på vej:

”Vi får jævnligt orienteringer om, hvordan det går, og havde nok regnet ud, at der skulle ske noget, men jeg tror, omfanget er kommet bag på de fleste. Rystet er nok det helt rigtige ord at bruge,” siger han.

5. Det Nordjyske Mediehus

1. november 2022 blev alle medarbejdere i Det Nordjyske Mediehus tilbudt en frivillig fratrædelse i forbindelse med en sparerunde på grund af stigende omkostninger og faldende indtægter.

I alt var meldingen, at Det Nordjyske Mediehus skulle spare 18 millioner kroner.

18. november forklarede fællestillidsrepræsentant Merete Ejsing Horn, at sparekravet var bragt ned til 7,2 millioner kroner på grund af fem frivillige fratrædelser. Resten skal findes ved et ukendt antal fyringer, som bliver meldt ud i næste uge.

6. Politiken

16. november gav chefredaktør Christian Jensen klokken 10 medarbejderne på Politiken besked om, at der skulle fyres ”i omegnen” af 10 medarbejdere på tværs af den redaktionelle og kommercielle afdeling. Sparerundens endelige omfang bliver meldt ud efter 14 dages forhandlinger mellem tillidsfolk og ledelsen.

Ifølge Pernille Mac Dalland var kollegerne røvfrustrerede, da ”der er en Joakim von And-pengetank i koncernen”.

7. Jyllands-Posten

16. november klokken 11 blev Jyllands-Postens medarbejdere orienteret om, at de skal vinke farvel til 15 kolleger på tværs af huset. Ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe forklarede til Journalisten, at det var nødvendigt på grund af øgede omkostninger til især papir og distribution.

Tillidsrepræsentant Michael Stenvei forklarede, at medarbejderne var lamslåede.

”Vi har jo millionoverskud og sorte tal på bundlinjen,” sagde Michael Stenvei.

Tidligere i dag nedlagde journalisterne på JP arbejdet, fordi de ikke oplever, at ledelsen er parat til at gå ind i reelle forhandlinger om udmøntningen af besparelserne. Ifølge ledelsen er der behov for at fyre seks redaktionelle medarbejdere.

8. Ekstra Bladet

16. november fik Ekstra Bladets medarbejdere klokken 14 at vide, hvordan besparelserne i JP-Politikens Hus rammer dem. 15 ansatte skal ”virksomhedsoverdrages” til firmaet Wunderkind, der fremover skal stå for ekstern layout og redigering af avisen. Derudover skal fem af de syv ansatte på Ekstra Bladets redaktion i Jylland rykkes til København.

Meldingen blev mødt med enorm vrede, forklarede tillidsmand Jimmi Willemoes:

”Jeg tror, at alle har en forståelse af, at tiderne er svære. Men alle vores regnskaber har været fornuftige og med overskud, og vi er det eneste medie i huset, der holder budget,” forklarede han.

Sparekravene fik avisens medarbejdere til at nedlægge arbejdet i to dage.

9. Aller Media

22. november meldte Aller Media ud, at magasinerne Mad & Bolig og DIY-magasinet Maker lukker. Derfor bliver fem medarbejdere opsagt. Ifølge pressemeddelelsen sker tilpasningerne for at styrke Allers forretning til fremtiden.

0 Kommentarer