Sparerunde

JP-folk er ”lamslåede” over fyringsrunde i hus med millionoverskud

Gårsdagens nyhed om 15 stillingsnedlæggelser på Jyllands-Posten var som en klud i ansigtet på medarbejderne, fortæller tillidsrepræsentant

”Kan man virkelig finde på det her som ledelse?”

Sådan spørger de ansatte på Jyllands-Posten vantro sig selv, oven på gårsdagens chokmelding om, at ledelsen vil skære 15 stillinger på tværs af avisens portefølje. Det fortæller tillidsrepræsentant Michael Stenvei.

”Vi forstår godt, at man reber sejlene og vender alle omkostninger. Men at man helt ublu sender en stor del af regningen direkte ned til medarbejderne, det forstår vi ikke. Der mangler simpelthen en rød tråd. Vi har jo millionoverskud og sorte tal på bundlinjen,” siger Michael Stenvei.

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, forklarede i går, at stillingsnedlæggelserne er nødvendige for fortsat at kunne udvikle avisen og forretningen. Men den køber Michael Stenvei ikke.

”Selvfølgelig kan man ikke udvikle for penge, man ikke har. Men der er jo masser af penge – også næste år. Koncernen har jo en kæmpe pengetank, som netop er skabt, fordi man har forberedt sig på dårligere tider. Så vi er jo slet ikke der, hvor kongens foged kommer og lukker butikken, hvis vi ikke gør noget,” siger han.

En mat stemning

Ifølge Michael Stenvei var stemningen blandt hans kolleger i går ”mat og mærkelig”.

Han påpeger, at de varslede fyringer kommer efter et efterår, hvor medarbejderne virkelig har knoklet, og kun få måneder efter at 614 ansatte på tværs af JP/Politikens Hus i et åbent brev til koncerndirektør Stig Kirk Ørskov luftede en ”afgrundsdyb skuffelse” over, at de lokale lønforhandlinger var blevet hældt af brættet.

”Det var folk meget forbavsede og oprørte over. Og nu kommer der så en sparerunde. Folk er nærmest lamslåede – de opfatter det virkelig som en klud i ansigtet. Så det var en meget mærkelig dag i går,” fortæller Michael Stenvei.

Kæmper for at nedbringe fyringer

Baggrunden for sparerunden i JP/Politikens Hus, der også rammer Politiken og Ekstra Bladet, er øgede omkostninger til især papir og distribution. Det forklarede administrerende direktør Stig Kirk Ørskov i går.

For eksempel vil omkostningerne til papir til papiraviserne ifølge mediehusets beregninger stige med 70-80 procent, hvilket svarer til et tocifret millionbeløb. Dertil kommer den høje inflation og et forventet fald i antallet af abonnenter til husets papirprodukter.

Konkret for Jyllands-Posten har chefredaktør Jacob Nybroe desuden oplyst, at de 15 stillingsnedlæggelser blot tegner sig for omkring 30 procent af de besparelser, ledelsen skal ud at finde. Men det er en farlig vej at gå, mener Michael Stenvei.

”En medievirksomhed lever jo af hænder og hoveder, og derfor stækker man produktet, når man fyrer folk. Det vil uundgåeligt ramme produktet, og alene af den årsag forstår vi det ikke,” siger han.

Tillidsrepræsentanten håber derfor, at de kommende ugers møder og forhandlinger kan nedbringe antallet af afskedigelser.

”Det er det, vi kæmper for. Vores opgave nu er at udfordre den plan, ledelsen har lagt. Det er fint, de har en køreplan, men den behøver jo ikke at være de vise sten. Vi har indsigtsfulde kolleger, som måske kan komme med andre bud på besparelser, der forhåbentlig fyrer til færre fyringer,” siger Michael Stenvei.

0 Kommentarer