
Ekstra Bladet som papiravis, i København, onsdag den 22. juni 2022. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
De facto-fyringer og tilbud med en pistol for panden.
Sådan betegner Ekstra Bladets medarbejdere den situation, som 20 af deres kolleger i går blev kastet ud i.
Her meldte avisens ledelse ud, at den ønsker at virksomhedsoverdrage 15 ansatte til firmaet Wunderkind, der fremover skal stå for ekstern layout og redigering af avisen. Derudover skal fem af de syv ansatte på Ekstra Bladets redaktion i Jylland rykkes til København.
Beslutningerne fik i går avisens medarbejdere til at nedlægge arbejdet, og på et nyt møde har de her til formiddag besluttet at fortsætte arbejdsnedlæggelsen.
”Selv for Ekstra Bladet er dét relativt usædvanligt,” siger tillidsrepræsentant Jimmi Willemoes og fortæller, at sparemanøvren er blevet mødt med enorm vrede og frustration.
”Jeg tror, at alle har en forståelse af, at tiderne er svære. Men alle vores regnskaber har været fornuftige og med overskud, og vi er det eneste medie i huset, der holder budget. Derfor er der en ekstremt stor vrede og afmagt og frustration over ledelsens beslutninger. Man flår hjertet ud af Ekstra Bladets krop,” siger han med henvisning til sekretariatet.
”Det ligner chikane”
Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix sagde i går til Journalisten, at han håber, flytningen af sekretariatet og de ansatte fra Aarhus til København gør, at Ekstra Bladet kommer igennem sparerunden uden fyringer.
Men ifølge tillidsrepræsentant Jimmi Willemoes ser medarbejderne helt anderledes på dén sag.
”Det kan godt være, at det på papiret ser ud, som om vi undgår fyringer. Men som samtlige medarbejdere påpeger, så er det jo ikke det, der sker. Mellem linjerne ER der tale om afskedigelser, når man virksomhedsoverdrager 15 mennesker til et sted, hvor de fleste formentlig ikke kan se sig selv, og man beder fem andre rive tilværelsen op med roden og flytte tværs over landet, hvis de vil beholde deres job.”
Så som I ser det, er der de facto tale om fyringer?
”Jamen fuldstændigt. Flere har peget på, at det ligner chikane, at man tvinger nogle medarbejdere til det her. Ledelsen vil selvfølgelig sige, at de ikke tvinger nogen til noget – de kommer bare med et tilbud. Ja, det kan godt være, men det er et tilbud med en pistol for panden,” siger Jimmi Willemoes.
Efterlyser anstændighed og indsigt
Ifølge tillidsmanden er hans kolleger også stærkt kritiske over for, at virksomhedsoverdragelsen af de 15 mennesker fra Ekstra Bladet til Wunderkind sker automatisk og uanset, om de vil flyttes eller ej.
Derfra er det op til den enkelte selv at forhandle med deres nye arbejdsgiver om en fratrædelse, hvis man ønsker det, forklarer han.
”Det er der også vrede over. Hvis Ekstra Bladet ønsker at skille sig af med medarbejdere, så bør de i det mindste have anstændighed til at påtage sig opgaven selv,” siger han.
Som tillidsrepræsentant efterlyser Jimmi Willemoes desuden indsigt i økonomien og beregningerne fra ledelsens side.
”Vi føler, at vi handler i blinde, når vi ikke kan få oplyst, hvilke besparelser der er i virksomhedsoverdragelsen, og i besparelserne på ledelsesniveau og i de kommercielle afdelinger. Det er svært at forhandle, når man ikke har det fulde overblik,” siger han.
Arbejdsnedlæggelsen varer foreløbigt frem til klokken 11 i morgen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det gjorde det ikke, da Berlingske lavede samme flytning for nogle år siden.