Sparerunde

Arbejdsnedlæggelse og fyringsrunde på Politiken

Politiken afskediger i omegnen af 10 medarbejdere. Det har chefredaktør Christian Jensen til formiddag orienteret medarbejderne om. Onsdag eftermiddag har medarbejderne nedlagt arbejdet (Opdateret klokken 14:15 med nyt om arbejdsnedlæggelse)

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, har til formiddag orienteret avisens medarbejdere om, at avisen vil afskedige i omegnen af 10 medarbejdere.

På mødet gjorde Christian Jensen det også klart, at afskedigelserne vil ske på tværs af afdelingerne i huset, så både redaktionelle og kommercielle medarbejdere bliver ramt.

”Det er korrekt, at vi i dag har haft et møde, hvor vi har orienteret om, at i omegnen af 10 fuldtidsansatte på tværs af den redaktionelle og kommercielle afdeling skal afskediges,” siger Christian Jensen til Journalisten.

”Vi går nu ind i en dialog med tillidsrepræsentanterne og har lagt en periode på 14 dage foran os,” tilføjer han.

Christian Jensen ønsker ikke at oplyse, hvorvidt afskedigelserne skal eller kan findes i frivillige fratrædelser. Han ønsker for nuværende heller ikke at oplyse, hvad besparelserne og fyringerne kommer til at betyde for Politikens fremtidige produkt.

”Vi har planer om en omorganisering og nedbemanding på tværs af Politiken,” siger han.

På et medarbejdermøde har Politikens medarbejdere onsdag eftermiddag besluttet at nedlægge arbejdet frem til torsdag formiddag, hvor der er et nyt forhandlingsmøde med ledelsen. Ifølge Journalistens oplysninger er medarbejderne utilfredse med besparelserne og at man ikke kan søge om frivillige fratrædelse.

Baggrunden for afskedigelserne er en generelt udfordret økonomi for avisen som følge af stigende omkostninger og fald i antallet af abonnenter på særligt printavisen.

Orienteringsmødet på Politiken er det første i en række af lignende møder i JP/Politikens Hus i dag. Klokken 11 er Jyllands-Postens medarbejdere indkaldt til en lignende orientering, og klokken 14 finder der en orientering sted på Ekstra Bladet.

Uro i JP/Politiken

I år har der allerede været optræk til åben konfrontation mellem medarbejderne i JP/Politikens Hus og mediehusets øverste ledelse.

Det kom blandt andet til udtryk i august, hvor 614 medarbejdere sendte et åbent brev til direktionen, hvor de udtrykte udpræget skuffelse over ikke at kunne forhandle lønstigninger hjem.

Brevet blev stilet direkte til koncerndirektør Stig Ørskov og underskrevet af medarbejderforeningerne på Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, Politiken, Monitormedier, Watch Medier samt HK-klubberne for Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet:

”I samtlige af husets medarbejderforeninger er der en afgrundsdyb skuffelse over den måde, koncernledelsen har ageret på i forbindelse med de lokale lønforhandlinger,” lød det.

Skuffelsen handler blandt andet om, hvordan ledelsen på de enkelte medier i huset har håndteret overenskomstaftalen fra 2020, hvor der blev aftalt en årlig lønstigning på 1,55 procent. Parterne var også enige om, at medarbejderforeningerne kunne anmode om forhandling af en eventuel yderligere stigning.

Men ifølge tillidsfolkene i JP/Politiken var det som at løbe panden mod en mur hos ledelsen på de enkelte medier.

Milliardomsætning i huset

Det var ellers en tilfreds Stig Ørskov, der før Ruslands invasion af Ukraine kunne præsentere et regnskab, hvor omsætningen i huset samlet set voksede med 318 millioner kroner til 3,3 milliarder kroner.

Derudover steg overskuddet med 78 millioner kroner til 287 millioner kroner.

Tonen var anderledes bekymret, da Stig Ørskov forleden i et interview med MediaWatch sagde, at priserne på papir og distribution er steget i eksplosiv grad, og at ”prognoserne for den næste tid ser mere dystert ud, end vi har set de seneste par år”:

”Derfor er vi nødt til at se på vores omkostninger nu,” sagde Stig Ørskov forleden til MediaWatch.

Dermed afviste Stig Ørskov altså ikke, at der skal nedlægges stillinger i mediehuset.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra og administrerende direktør Stig Ørskov.

Opdateret klokken 12.03 med kommentarer fra Christian Jensen. Opdateret klokken 14.15 med oplysninger om arbejdsnedlæggelse.

0 Kommentarer