
Færre danskere ser flow-tv, mens flere og flere har flyttet deres medieforbrug over på digitale platforme. Det er de platforme, DR nu vil investere i. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
”Det er forfærdeligt,” siger Henrik Friis Vilmar, fællestillidsrepræsentant i DR.
Han er netop trådt ud af et af de to stormøder, der er blevet afholdt i DR, hvor medarbejderne er blevet orienteret om, at der vil blive nedlagt omkring 90 stillinger i DR i forbindelse med den digitale strategi.
49 af stillingerne vil blive nedlagt i DR Nyheder, hvor der forventes 20-25 afskedigelser.
I DR Kultur, Børn og Unge vil der blive afskediget 40-45 medarbejdere. Knap 40 af stillingerne er besat af medarbejdere organiseret i Dansk Journalistforbund.
”Det er en stor fyringsrunde med mange mennesker, og den er væsentligt større, end jeg havde forestillet mig,” siger Henrik Friis Vilmar.
Ville ikke afskedige
Fyringerne kommer i forbindelse med DR’s strategiplan frem mod 2025, som blev præsenteret sidste år.
Fællestillidsrepræsentant Henrik Friis Vilmar
Efter præsentationen hæftede Henrik Friis Vilmar sig ved, at den ikke var umiddelbart efterfulgt af en fyringsrunde, og han lovede at holde DR’s ledelse op på, at medarbejderne skulle udvikles sammen med organisationen.
Da den digitale strategi blev præsenteret sidste år, understregede DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, at der ikke ville komme en fyringsrunde.
”Der er ikke afskedigelser af medarbejdere i kølvandet på det her. Det er omplaceringer,” sagde hun til MediaWatch.
Derfor bekymrer det Henrik Friis Vilmar, hvad fyringerne gør ved medarbejdernes tillid til ledelsen.
”Det blev præsenteret som en udviklingsplan, som nok ville berøre nogle medarbejdere, så det er overraskende, at det får så store konsekvenser som det her,” siger han.
Hvad har du som tillidsrepræsentant gjort for at holde ledelsen fast på, at medarbejderne skal udvikles og ikke afvikles?
”Lige siden Maria Rørbye Rønn præsenterede planen, har jeg spurgt, hvordan det går med kompetenceudviklingen, og det har været svært at få et konkret svar på,” siger han.
Han forklarer, at der venter tillidsfolkene og DJ en stor opgave med at nedbringe antallet af afskedigelser, så man så vidt muligt undgår fyringer.
Den såkaldte sindedag, altså den dag, ledelsen vil give medarbejderne besked om, at de har i sinde at fyre dem, finder sted den 6. september. Samme dag vil medarbejderne også blive præsenteret for de mere konkrete tilpasninger.
”Det er bestemt ikke rart”
I en pressemeddelelse understreger Maria Rørbye Rønn, at det er nødvendigt at prioritere anderledes i DR, hvis DR fortsat skal være relevante for danskerne.
”Det er helt afgørende, at vi investerer mere i DR TV og DR LYD, så de bliver levende og attraktive digitale indgange til vores indhold, der inviterer danskerne indenfor, giver dem en personlig oplevelse og sikrer, at de vender tilbage igen og igen. Vi skal sikre, at flest muligt både opdager, ser og hører det gode indhold, vi laver hver dag, og det kræver investeringer,” siger hun i pressemeddelelsen.
Større investeringer i de to platforme kombineret med stigende udgifter til musikrettigheder, faldende indtægter fra inddrivelse af gammel licensgæld. Alt i alt betyder det, at der i fremtiden vil være færre penge til produktion af indhold og programmer, skriver DR i pressemeddelelsen.
”Det er bestemt ikke rart at skulle tage afsked med gode medarbejdere, men det er helt nødvendigt for at sikre, at vi fortsat kan udvikle vores digitale tilbud til danskerne,” siger Maria Rørbye Rønn.
Fjerde store fyringsrunde på 12 år
Det er fire år siden, DR sidste gang var igennem en større fyringsrunde. Det var i 2018, hvor 205 medarbejdere blev varslet fyret til den såkaldte sindedag.
Fyringsrunden kom i forbindelse med medieaftalen, som den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti havde indgået. Aftalen betød, at DR skulle beskæres med knap 20 procent. I starten af året blev der nedlagt arbejde, samarbejdet med ledelsen blev suspenderet, efter at to medarbejdere på DR Sporten blev fyret som led i en sparerunde.
Også i 2014 var DR igennem en større fyringsrunde, hvor 101 medarbejdere fik en fyreseddel. Derudover indgik DR aftaler med frivillige fratrædelser med 49 medarbejdere. Oveni det blev en række ledige stillinger ikke genbesat, og flere tidsbegrænsede ansættelser blev ikke forlænget. Det skete i forbindelse med en spareplan på 106 millioner kroner, der kom som følge af afskaffelse af erhvervslicens og for at finansiere en række nye krav som følge af den daværende medieaftale.
Fire år forinden, i 2010, måtte 104 DR-ansatte forlade deres job som led i en sparerunde. Her blev 67 medarbejdere fyret, og 37 valgte at indgå en aftale om en frivillig fratrædelse. Sparerunden kom i kølvandet på den daværende VK-regerings medieaftale med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.