Samme niqab-case og foto-setup hos Berlingske og Politiken

30-årige Sarah iklædt bordeaux niqab optrådte i går som case i både Berlingske og Politiken. Begge steder fotograferet ved Storkespringvandet. Berlingskes journalist ærgrer sig: ”To store aviser som sidder med præcis den samme kilde og en billedside, der ligner hinanden så meget”

”Syret at både @berlingske og @politiken i morgen har interview m samme anonyme niqab-case. Sarah på 30 år med brune øjne. I begge tilfælde fotograferet ved Storkespringvandet. Hvordan sker det?”

Sådan indledtes en Twitter-debat af Christian Bennike, journalist hos Information, i forgårs, dagen inden at tildækningsforbuddet trådte i kraft.

I twitter-tråden bliver der postet en lille collage af billederne fra de to artikler og spurgt: ”Kan det virkelig være den samme person?”

Journalisten bag Berlingskes artikel, David Rue Honoré, er hurtig til at afmystificere over for Journalisten:

”Det er den samme kilde. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om. Det er den samme 30-årige Sarah med den samme bordeaux-farvede niqab,” siger han.

”Vi havde ikke aftalt med Politiken at gå hånd i hånd”

Det kom dog en smule bag på David Rue Honoré, at Politiken også havde en aftale med den 30-årige Sarah. Og at hun også til denne artikel skulle fotograferes samme sted.

Selv havde han gået en tur med Sarah på Strøget og endt ved springvandet, hvor der skulle skydes billeder og video.

”Så sagde hun lige pludselig, at hun skulle mødes med Politiken-fotografen lige om lidt samme sted,” siger David Rue Honoré.

”Jeg tænker da: Øv. To store aviser som sidder med præcis den samme kilde og en billedside, der ligner hinanden så meget. Men det er lidt en speciel situation. Der er virkelig ikke mange kilder at tage af inden for det her område, og der er jo ingen, der har patent på kilder,” siger David Rue Honoré.

Er der noget problem i, at den samme case får lov at fortælle sin historie rundt omkring i medierne?

”Man skal selvfølgelig altid gøre sit bedste for både at være kildekritisk og høre så mange forskellige mennesker i en debat som muligt. Men i det her tilfælde har det været svært.”

Han fortæller derudover, at han også snakkede med Sarah tilbage i februar til en artikel, og at det derfor virkede naturligt at snakke med hende igen, nu når tildækningsforbuddet trådte i kraft.

Ikke en overraskelse med samme kilde

Hos Politiken kommer de to mediers lignende dækning af sagen ikke bag på nyhedsredaktør og vikarierende indlandsredaktør Morten Skjoldager.

”Det er ret sigende for hele det her område. Der er så få kvinder i Danmark, der går med niqab, så det kan næsten ikke undgås, at det nogle gange vil være de samme kilder,” siger han.

Morten Skjoldager fortæller, at Politiken udmærket var klar over, at Sarah også havde en aftale med Berlingske. Han mener, det ville være forkert at fravælge hende som kilde af den grund. 

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at de fleste medier gerne vil have eksklusive historier og kilder. Men det kunne ikke lade sig gøre her, og Sarah havde fortalt, at hun også skulle snakke med Berlingske. Så vi gik ind i det med helt åbne øjne,” siger han.

”Jeg kan dog godt se det pudsige i, at hun er fotograferet ved Storkespringvandet i begge artikler,” erkender redaktøren.

3 Kommentarer

Steen Kramhøft
3. AUGUST 2018
Jo, men det understreger jo
Jo, men det understreger jo også en pointe med forbuddet: Hvordan kan man være sikker på, at det er den samme kvinde?
Ingrid Pedersen
3. AUGUST 2018
Det understreger pointen.
Det understreger pointen. Kvinder i niqab er meget, meget sjældne i Danmark. Det udstiller, hvor latterligt forbuddet er.
Peter Hardman
3. AUGUST 2018
Det sker vel fordi
Det sker vel fordi journalisterne på de to aviser har det samme ideologiske tankegods.
data_usage
chevron_left
chevron_right