
Eks-rockeren Jønke dannede rammen om en ATS-joke, mange misforstod. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ekstra Bladet har BT, DR har TV 2 og JP Aarhus har Aarhus Stiftstidende. Det er vigtigt med konkurrenter.
Ole Rasmussen har skrevet for Politikens satireside ATS i omkring 30 år, og han er ikke i tvivl om, hvem han kæmper mest med.
“Vi får jo hård konkurrence fra virkeligheden. Den sætter altså et eksempel, som kan være svært at leve op til,” siger han.
Det mærkede han igen i aftes. Han lagde et tweet ud med en forsmag på dagens udgave af ATS. Det handlede om, at eks-rockeren Jønke er blevet ansat som kriminalreporter på Ekstra Bladet. Men på trods af, at Ole Rasmussens twitterfeed er fyldt med satire og hans bio tydeligt nævner ATS, var der mange, der købte den.
“Det var et eksempel på, at satiren blev for virkelighedsnær. Det er et fænomen, vi har stiftet bekendtskab med tidligere,” fortæller han.
Man får stenen lige tilbage i hovedet igen
Ole Rasmussen gik i gang med at svare de vildfarne sjæle, der kommenterede hans tweet med vrede, forargelse eller resignation. Men han måtte opgive, for det blev ved med at strømme ind.
“Det er et skønt fænomen på de sociale medier, at man kommenterer direkte og lige med det samme uden at se, hvad der er kommenteret tidligere. Så det er rent sisyfos-arbejde at skulle orientere folk. Man får stenen lige tilbage i hovedet igen,” fortæller han.
Ideen om at lave ATS omkring Jønkes ansættelse på Ekstra Bladet kom, da avisen ansatte Kasper Kopping på sin underholdningsredaktion i sidste uge. I den længere udgave af ATS i dagens Politiken kan man læse følgende:
“Ansættelsen sker som led i et rehabiliteringsprogram for tidligere straffede, der også omfatter chefredaktør Henrik Qvortrup og journalist Kasper Kopping, begge kendt fra Se og Hør-skandalen.”
Det er det, Ole Rasmussen kalder en ‘videretænkningsøvelse’.
“Det ser jo ud til, at man er ved at samle en hel redaktion af tidligere straffede, og hvad kunne man så forestille sig som det næste? Ja, for mig var det så Jønke på krimredaktionen,” fortæller han.
Eksrockeren Jørn ’Jønke’ Nielsen bliver ny kriminalreporter på Ekstra Bladet. »Med Jønke får vi en reporter, som ved, hvor kilderne bor, og som ikke er bange for at gøre dem opmærksom på det«, siger chefredaktør Henrik Qvortrup til #ATS #dkmedier
— Ole Rasmussen (@OleRasPolitiken) July 19, 2021
Målet med satire
Men er det godt eller skidt at lave satire, folk misforstår? Ole Rasmussen har det selv dobbelt med det.
“På den ene side skal vi jo helst prøve at ramme noget, der måske kunne være sket. Men på den anden side er mediernes troværdighed jo ikke tårnhøj i forvejen, så når man lukker noget forkert ud, som mange tror på, så trækker man jo ikke ligefrem i den rigtige retning,” siger han.
Begreber som fake news og misinformation i medierne er blevet en del af vores ordforråd i de seneste år, og ATS har da også gjort sig umage med at bringe disclaimere, som tydeligt viser, at der er tale om satire. Alligevel sker det altså jævnligt, at folk hopper i med begge ben, men det har ikke ført til censur på Ole Rasmussens arbejde.
“Meget ondt kan man sige om chefer på Politiken, men de har aldrig blandet sig i, hvad vi publicerer hverken det ene eller det andet sted,” fortæller han.
Slutteligt kan vi nævne, at Ole Rasmussen i morgendagens avis inddrager ATS’ plads til at reklamere for et nyt efteruddannelseskursus for journalister i konfliktområder. Det vil primært omhandle interviews med Ghita Nørby.
“Jeg ved ikke, om jeg tør smide det på Twitter, men det er jo journalisternes intranet, så hvor skal jeg ellers reklamere?,” siger Ole Rasmussen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.