Så meget har corona-historierne fyldt i spalterne: ”Helt enestående”

Medierne er enige om, at corona er danmarkshistorie, siger medieanalytiker, som har analyseret, hvor meget corona har fyldt i landsdækkende og regionale aviser og på deres digitale nyhedssites. Se tallene her

”Det er helt enestående. Jeg tror aldrig, vi har set noget være så voldsomt over en periode. Medierne er enige på tværs af profil og sektioner om, at det her er danmarkshistorie.”

Sådan siger Alan Malligsen, direktør for medieovervågningsbureauet Retriever.

Han har på baggrund af dataudtræk analyseret, hvor meget nyheder om coronakrisen har fyldt i avisernes spalter og på deres digitale sites i forhold til artikler om andre emner i januar, februar og marts frem til nu.

At medierne har leveret en massiv dækning af coronakrisen, kan næppe komme bag på nogen, som har befundet sig på dansk grund de seneste uger. Mandag skrev Journalisten, at medierne har bragt over 164.000 historier i aviser, på web, i radio og tv om corona.

Især siden 11. marts har dækningen taget fart. Og det er alle trykte aviser og deres digitale nyhedssider, som er gået fuldt ombord i coronadækningen, viser de nye tal fra Retriever.

 

Fylder mest i B.T.
Blandt de landsdækkende trykte aviser har B.T. givet forholdsmæssigt mest plads til artikler om corona. De har udgjort 49 procent af alle artikler, avisen foreløbigt er udkommet med i marts måned. Selv i Kristeligt Dagblad – den landsdækkende avis, hvor corona-historierne har udgjort den mindste andel af alle artikler – har 32 procent af alle artikler handlet om corona.

En lang periode med breaking

Corona-nyhederne har fyldt endnu mere digitalt end på tryk. På alle de landsdækkende avisers digitale nyhedssites har corona-historierne således udgjort 50 procent eller mere af de publicerede artikler indtil nu i marts.

Mest på Berlingske.dk, hvor det har været 63 procent.

 

”Det, der slår igennem på det digitale, er, når nyheder har karakter af breaking news. Og det er vel stadig lidt der, vi er med nye tal fra Italien, nye tal fra Danmark, selv om vi de seneste dage er begyndt at se lidt mere nuancering i dækningen,” siger Alan Malligsen. Han ser blandt andet, at der de seneste dage er flere uvildige eksperter fra det akademiske miljø, der bliver citeret.

”Men det er først lige startet. Det har været en lang periode med breaking,” siger han.

Han hæfter sig desuden ved, at også Børsens digitale site er godt med i corona-dækningen.

”Børsen plejer at behandle tingene lidt mindre ud fra et breaking-perspektiv, men når det gælder corona, har det haft lige så stor indvirkning hos dem som på andre nyhedssites.”

Aflyste gudstjenester

Også de regionale aviser har været flittige til at formidle nyheder om corona. Selv om andelen af corona-artikler her er en smule lavere end i de landsdækkende aviser, er det i de fleste regionale aviser omkring hver tredje artikel bragt indtil nu i marts, som har handlet om corona.

 

”Det kunne være rigtigt interessant at se på, om den tætte dækning skyldes lokale vinkler, eller om det i højere grad er, fordi de regionale aviser videreformidler for eksempel Ritzau-telegrammer,” siger Alan Malligsen.

”For der er jo masser af lokale vinkler: Der er gudstjenester, torvedage og alle mulige andre arrangementer, som bliver aflyst. Det lokale butiksliv – hvad betyder coronakrisen for dem?”

Forventer, at dækningen fortsætter

Som på de landsdækkende medier har antallet af corona-artikler også domineret en smule mere digitalt end på print. Mest i Bornholms Tidende, hvor artikler om corona har udgjort 58 procent af det samlede antal artikler publiceret indtil nu i marts. Selv på nordjyske.dk, som har den laveste andel artikler om corona, er tallet 45 procent.

 

Ifølge Alan Malligsen er mediernes tætte dækning af coronakrisen fuldstændigt enestående.

”Vi har aldrig før set så massiv en dækning, uden at man skifter emne. Ved 11. september så vi, at omtalen gled over og kom til at handle om nye emner. Ved andre kriser som for eksempel finanskrisen var der flere forskellige emner at behandle. Her er det danmarkshistorisk,” siger han.

Han tror ikke, medierne drosler ned på dækningen foreløbigt.

”Epidemi-eksperterne siger, at det her topper i april. Det er nok naivt at tro, at medierne ikke fortsætter denne her breaking-rulle volumenmæssigt. Men jeg forventer også, at der kommer flere kritiske røster og flere forskellige slags kilder i dækningen de kommende dage og uger,” siger han.

–––

Tallene i Retrievers analyse er kommet frem ved en søgning i Retrievers på en række relevante søgeord som for eksempel ’coronavirus’. Heraf er kommet tallene for antal af artikler om corona i udvalgte landsdækkende og regionale medier, og de tal har Retriever sammenholdt med det totale antal artikler fra de samme medier i perioden.

0 Kommentarer

Læs også

Medierne har bragt over 164.000 historier om corona

Medierne har bragt over 164.000 historier om corona

23. MARTS 2020
For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

20. MARTS 2020
Coronakrisen gør kommunikation mere afgørende end nogensinde før: ”Det er en blanding af meget stille og tomt og så virkelig travlt”

Coronakrisen: Der er behov for massiv kommunikation, hele tiden og på alle kanaler

18. MARTS 2020