Overblik/ Her er Poul Madsens forklaringer om sexisme på Ekstra Bladet

Først forsikrede han, at der ikke var en rådden kultur. Nu vil han gerne sige undskyld til kvinderne

Poul Madsen har været på en stejl læringskurve de seneste uger.

Først var der ikke rigtigt en rådden, sexistisk kultur på Ekstra Bladet. Men efter at 46 kvinder sendte et brev til ledelsen på Ekstra Bladet, hvor de beskriver oplevelse af sexchikane og krænkelser på avisen, har piben fået en anden lyd.

Vi har samlet de forklaringer, han har givet om sexisme og krænkelser på Ekstra Bladet de seneste uger.

Den 30. august i ’Presselogen’: 

I ’Presselogen’ er der i slutningen af august debat om Sofie Lindes fortælling om, at en mandlig chef krænkede hende til en fest, da hun var 18-årig praktikant i DR.

Vært Miriam Zesler spurgte Poul Madsen: Mangler der et opgør om sexisme i den danske mediebranche?

”Jeg tror både ja og nej. Jeg tror, det er fint, det kommer frem. Det er godt, man får talt om det igen. Det er en påmindelse til alle os mænd i magtfulde stillinger om, at der er en anden virkelighed end den, vi selv ser.”

Han tilføjede senere i debatten, at han mente, Ekstra Bladet et år forinden havde gennemført ændringer, så ”der ikke er nogen tvivl om, at vi vil det her til livs”.

”Jeg tror ikke, der er den rådne kultur i dag, som man leder efter, nogen steder. De steder, jeg har kendskab til, tror jeg, man har gjort et seriøst stykke arbejde for at sige, at det her skal frem i lyset,” sagde Poul Madsen.

Den 11. september i Politiken: 

I Politiken udtalte Poul Madsen, at han mente, der stadig var problemer med sexisme i den danske mediebranche. Hans indtryk var også, at det stadig eksisterede på Ekstra Bladet. Men:

”Vi har fået skabt en kultur på Ekstra Bladet, hvor man ikke gemmer det væk. Det er jo som regel yngre kvinder, der bliver chikaneret af ældre mænd, og de finder sig heldigvis ikke i så meget som tidligere,” lød det fra chefredaktøren, der på daværende tidspunkt ikke mente, at der skulle gøres yderligere på Ekstra Bladet.

Den 17. september i Journalisten: 

Journalisten kunne fortælle, at en ledende medarbejder på Ekstra Bladet var blevet afskediget på grund af en omfattende personalesag, der blandt andet handlede om sexisme, i 2019.

Ekstra Bladets ledelse blev af tidligere kreativ chef Thomas Stokholm kritiseret for at have kendt til sagen siden 2017 – ligesom han selv undskyldte for at have dækket over den.

Poul Madsen afviste at have nølet med noget, men erkendte, at der stadig var problemer med sexisme på Ekstra Bladet:

”Sexismen er vi på ingen måde kommet i mål med endnu,” sagde han og tilføjede:

”Men mit udgangspunkt har hele tiden været, at jeg må kende til sager for overhovedet at kunne agere på dem. Jeg har kendskab til to sager inden for de seneste år, og de er håndteret, fuldstændigt som de skal.”

Den 18. september i Journalisten: 

Tillidsrepræsentant på Ekstra Bladet Per Mathiessen kritiserer Poul Madsen for ikke at have fortalt ham, at fyringen af en ledende medarbejder på Ekstra Bladet drejede sig om ”en såkaldt MeToo-sag”.

”Jeg har gentagne gange spurgt, om sagen har noget med MeToo at gøre. Når jeg som tillidsrepræsentant gerne vil vide det, er det for at kunne håndtere den slags sager bedst muligt. Men jeg er blevet løjet lige op i ansigtet på det ene fortrolige møde efter det andet af Ekstra Bladets ledelse,” lød hans kritik.

Poul Madsen svarede:

”Vi har på ingen måde løjet over for tillidsmanden. Det, vi har henvist til over for ham, er, at man har kunnet læse en historie om, hvorfor en ledende medarbejder på Ekstra Bladet stoppede i 2019 på Mediawatch,” siger han og tilføjer:

”Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi har at gøre med en type sag, vi ikke kan og vil diskutere i offentligheden.”

Den 21. september i Journalisten: 

Journalisten kan fortælle historier fra to navngivne og en anonym kvinde, der alle har arbejdet eller arbejder på Ekstra Bladet, om krænkende seksuelle oplevelser på avisen, de ikke mener blev taget alvorligt, da de fortalte om dem.

Fra Poul Madsen lød det:

”Jeg er på alle måder rasende over, at det er foregået. Det er simpelthen en skandale, at det har kunnet få lov at foregå, uden at der er nogen ’voksne’, som griber ind,” sagde han og tilføjede, at ”i sidste ende er alt jo mit ansvar”.

Den 21. september i Journalisten:

Efter at 46 nuværende og tidligere kvindelige ansatte på Ekstra Bladet i et brev til ledelsen skriver, at de har oplevet krænkelser og sexchikane på avisen, erkender Poul Madsen over for Journalisten, at der er klare problemer med kulturen på avisen.

”Min reaktion er, at jeg har ryddet min kalender fra nu, indtil denne sag er løst. Det er den vigtigste sag, jeg har haft på mit bord som chefredaktør. Der skal ryddes op nu.”

”Jeg er selvfølgelig rystet over at få et brev af den her karakter. Vi har forsøgt at håndtere de sager, vi har fået. Men jeg kan se, der er et mørketal, som er voldsomt. Det er en kultur, ingen skal leve med. Hele ledelsen kommercielt og redaktionelt er i red alert,” sagde han.

Han lovede, at han ville tale med alle praktikanter og personerne bag brevet for at forbedre kulturen på Ekstra Bladet. Ligeledes siger han, at han ikke har håndteret problemet godt nok som leder.

”Jeg er nødt til at se i øjnene som leder, at jeg ikke har været i stand til at stoppe det. Det er vi og jeg nødt til at have hjælp til.”

Den 21. september til Berlingske:

Til Berlingske undskylder Poul Madsen på baggrund af brevet over for de kvinder, der beretter om sexchikane eller krænkelser på Ekstra Bladet.

”På Ekstra Bladet har der været en sexistisk kultur, hvor unge kvinder har måttet finde sig i mange ting. Som øverste chef vil jeg gerne sige undskyld til kvinderne. Jeg ville ønske, at det ikke var sket.”

Den 22. september til Politiken:

Tidligere EB-chef Lisbeth Langwadt fortæller Politiken, at hun i 2017 blev krænket af den ledende medarbejder, der blev fyret i 2019 på Ekstra Bladet. Efterfølgende blev han forfremmet trods en advarsel.

Om forfremmelsen siger Poul Madsen:

”De to mennesker kunne ikke sammen og bekæmpede hinanden, det var jo ulideligt for medarbejderne på Ekstra Bladet. Der er det min forbandede pligt som øverste chef at gå ind og skære igennem, og det gjorde jeg. Lisbeth vælger så at sige, at så forlader hun butikken. Det var jeg ked af, at hun gjorde.”

0 Kommentarer

Læs også

TV 2 og Ekstra Bladet indgår forlig om forbudte klip 1

46 nuværende og tidligere EB-ansatte i brev til ledelsen: I har et problem med sexisme

21. SEPTEMBER 2020
Stig Kirk Ørskov

Stig Ørskov bakker op om Poul Madsen: Tager problemerne dybt alvorligt

22. SEPTEMBER 2020
Gramserier, sex-spørgsmål og ”ekstremt seksualiseret kultur” – nu står tidligere EB-ansatte frem   

Gramserier, sex-spørgsmål og ”ekstremt seksualiseret kultur” – nu står tidligere EB-ansatte frem  

21. SEPTEMBER 2020
<span class=Tidligere EB-chef undskylder: ”Jeg har været med til at dække over sexisme-sager”">

Tidligere EB-chef undskylder: ”Jeg har været med til at dække over sexisme-sager”

17. SEPTEMBER 2020