
"Hvis Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
”Der skal ryddes op nu.”
Sådan var reaktionen mandag fra ansv. chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, efter 46 nuværende og tidligere kvindelige ansatte på Ekstra Bladet havde fortalt om krænkelser og en sexistisk kultur på avisen i et brev til ledelsen.
Den holdning står Poul Madsen ikke alene med.
Mandag har direktionen i JP/Politikens Hus sendt en mail rundt til alle ansatte, hvor de lover dem anonymitet i henvendelser om sexchikane og erkender, at der er problemer med sexisme i koncernen. I brevet står det også klart, at de ansatte skal informeres bedre om, hvor de skal gå hen, hvis de oplever sexisme eller krænkelser, ligesom spørgsmål om krænkelser skal være en del af medarbejdertrivselsundersøgelser.
Til Journalisten siger adm. direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov om sagerne på Ekstra Bladet, at ”vi tager det dybt alvorligt.”
”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det (brevet, red.) er forfærdelig læsning,” siger Stig Ørskov.
”Derfor håber jeg heller ikke at nogen, når de ser Poul Madsens reaktion på det her brev, er i tvivl om, at det bliver taget ekstremt alvorligt. Vi gør nu alt, hvad vi kan, for at få en dyb og afklarende dialog om problemerne med alle dem, der har lyst.”
Får for brug for ekstern hjælp
Poul Madsen har til Journalisten fortalt, at han har ryddet sin kalender for alle andre opgaver end at løse problemerne med chikane og sexisme på Ekstra Bladet.
Han vil mødes med både praktikanter, elever, underskrivere af brevet og andre ansatte, der har noget på hjerte i forhold til problemet. Han har også til Journalisten sagt, at han får brug for ekstern hjælp til at løse problemerne.
Det er en god start, mener Stig Ørskov
”Poul har sagt, at han anser det som et naturligt værktøj i sådan en situation, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi vil gøre brug af ekstern eksperthjælp,” siger han.
Hvis de ansatte skal fortælle om problemer til Poul Madsen – kan der så ikke være fare for, nu han er deres chef, at de ikke tør være åbne over for ham?
”Poul giver et tilbud til alle om at komme og tale med ham. Det er godt. Men som vi også har skrevet rundt til alle ansatte – og det gælder også forhenværende ansatte – så kan man anonymt gå til koncernpersonalechef Mia Riedel og dele sine oplevelse med hende. Det kan være svært at se sin nuværende chef i øjnene og fortælle om noget så følsomt og sårbart som krænkelser,” siger han.
Frygteligt, hvis henvendelser er blevet negligeret
Brevet til Ekstra Bladets ledelse og en artikel på Journalisten rummer flere beretninger fra kvinder. De mener, at deres henvendelser om krænkelser og sexchikane på avisen ikke er blevet taget alvorligt. Det beklager Stig Ørskov.
”Det er klogt at betragte alt med dyb alvor, når nogen kommer og fortæller, de har oplevet noget som en krænkelse,” siger han.
Er det ikke et svigt over for de ansatte?
”Det er et helt sikkert et udtryk for, at vi ikke har evnet at håndtere det godt nok. Jeg skal ikke afvise, at nogen føler det som et svigt, og det gør et stort indtryk, hvis det er tilfældet.”
Har du tillid til, at Poul Madsen som ansv. chefredatør kan løse de problemer, der er på Ekstra Bladet?
”Det seneste døgn har været en klar understregning af, at Poul både anerkender problemet og tager det dybt alvorligt. Han viser en stor vilje til at agere på det og håndtere, så den situation, der er, kan forbedres.”
Journalisten har også været i kontakt med JP/Politikens Hus’ bestyrelsesformand, Lars Munch. Han understreger i en mail, at det er centralt, at huset løser de problemer, der er.
”Det er helt enkelt vores pligt at sikre, at medarbejderne er trygge og aldrig oplever krænkelser og sexisme. Desværre må vi erkende, at vi har et problem, og det har højeste prioritet for Husets direktion, bladledelser og chefer i øvrigt at etablere en kultur, hvor der ikke er tolerance overfor grænseoverskridende adfærd,” skriver Lars Munch.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.