Tidligere EB-chef undskylder: ”Jeg har været med til at dække over sexisme-sager”

Mediebossernes svar i sexisme-debatten har den seneste tid givet Thomas Stokholm kvalme. Som kreativ chef på Ekstra Bladet var han med til at dække over flere sager – bl.a. en sag, han kendte til i 2017, men som først sidste år fik konsekvenser. ”Jeg ville ønske, jeg havde sagt fra”

Den seneste uge har Thomas Stokholm haft ondt i maven.

Han vidste godt, at mavepinen hang sammen med den aktuelle debat om sexisme i mediebranchen. Alligevel kunne han ikke helt greje, hvad det præcist handlede om, før han søndag så ’Presselogens’ debat om underskriftsindsamlingen om sexisme og kom til at tænke på sin 26-årige datter.

”Jeg var ved at kaste op over at høre medieledere sige de vildeste ting. Tænk, hvis min egen datter havde været chikaneret, stillet sig frem og skrevet under, og så skulle høre medielederne sige de ting,” siger Thomas Stokholm, der i dag er kreativ chef hos Heartbeats.

Han henviser blandt andet til medieledernes udtalelser om, at der ikke er en sag, før chefen hører om det, og at det i dag er meget bedre, end det var engang.

”Jeg blev megavred over, at man forsøger at tale det ned ved at sige, at det er blevet meget bedre. Det er bullshit – det er fucking bullshit! Der er stadig masser af sexisme i vores branche. Og det er nedværdigende og en hån over for de kvinder, der stiller sig frem nu, at vi bare siger, det er blevet bedre,” siger han.

”Det er blevet talt ned”

Thomas Stokholm sad frem til foråret 2018 i forskellige ledende stillinger på Ekstra Bladet. Han har blandt andet været tv-chef og var til sidst kreativ chef. Fra sin tid på Ekstra Bladet kender han til flere sager om sexisme.

”Og jeg vil gerne sige undskyld. Jeg vil gerne sige undskyld for, at jeg har været med til at dække over flere sager om sexisme, mens jeg sad som chef på Ekstra Bladet,” siger Thomas Stokholm.

Netop fordi han konkret kender til sager, der ifølge ham ikke er blevet reageret på, ”pisser det ham af”, at mediecheferne i den aktuelle debat igen og igen har sagt, at ingen må være bange for at gå til deres chef med oplevelser med sexisme på arbejdet.

”Det er hykleriet skåret i marmor. For når folk i sager, jeg kender til fra Ekstra Bladet og andre medier, er gået til deres chef, så er det blevet talt ned og dækket over,” siger han.

Kiggede selv den anden vej

Helt konkret nævner Thomas Stokholm, at han i sin tid på Ekstra Bladet hørte flere historier om sexisme begået af en person i en ledende stilling.

”Inden jeg stopper, får jeg at vide, at der er flere sager på samme person. Jeg får også at vide, at sagen har været forelagt for ledelsen på Ekstra Bladet, og også for direktionen for hele JP/Politikens Hus. Men der var ikke sket noget. Der var ingen sanktioner,” siger Thomas Stokholm.

Hvad hørte du dengang i 2017 om sagen?

”Jeg hørte præcist, hvad der var foregået. Og det kan jeg ikke fortælle. Men jeg ved, at kvinden, det gik ud over, har fortalt det til Poul Madsen. Og så ved jeg, at vedkommende selv har kontaktet direktionen, angiveligt ad flere omgange, og fortalt, hvad der var foregået. Og at der ikke er sket noget,” siger Thomas Stokholm og tilføjer:

”Det sker i 2017, mens jeg stadig er der. Og jeg gør ikke noget. Jeg kigger den anden vej.”

Hvorfor reagerede du ikke? Hvorfor var du med til at dække over sagen?

”Det har jeg selvfølgelig spurgt mig selv om 30.000 gange. Men jeg har ikke forklaringen. Og jeg har ikke nogen undskyldning, for der er ikke nogen undskyldning,” siger han.

Poul Madsen afviser

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, kalder det ”glimrende”, at Thomas Stokholm undskylder at have kendt til sexisme-sager, men kigget den anden vej.

”Det er fint nok, at han nu går bodsgang. Han har jo været direktør i et firma før Ekstra Bladet – det kan være, han har noget at fortryde derfra. Men hvis Thomas i sin tid som chef på Ekstra Bladet har haft kendskab til noget af den her karakter, så er jeg ærgerlig og skuffet over, at han ikke er gået videre med det,” siger han.

Men han taler jo netop om en sag, der allerede havde været på dit bord?

”Jeg kan ikke gå ind i enkeltsager. Men jeg kan sige, at de to gange inden for de seneste år, hvor sager af den her karakter er havnet på mit bord, der har jeg håndteret dem med det samme,” siger Poul Madsen og afviser, at sexisme-sager generelt bliver talt ned og dækket over.

Han siger desuden, at Thomas Stokholms viden om de nævnte sager må være noget, han har ”hørt ude i byen”.

”Han har ikke deltaget i møder om seksuel krænkelse, og jeg har ikke talt med ham om den type sager. Derfor har han ingen indsigt i, hvordan vi håndterer den type sager. Når vi håndterer de sager, så sker det i den inderste cirkel i største fortrolighed,” siger Poul Madsen.

Thomas Stokholm selv lægger ikke skjul på, at han ikke har siddet med i de inderste cirkler på Ekstra Bladet.

”Men der findes heldigvis stadig medarbejdere i JP/Politikens Hus med mod og moral nok til at fortælle mig en sandhed eller to,” svarer han.

Til Poul Madsens hentydning til, at han måske selv har noget at fortryde fra før Ekstra Bladet, siger han:

”Jeg sætter altid pris på en elegant sviner. Og den her er en af de bedre. Men det fjerner altså ikke fokus fra et problem, som Poul ikke forholder sig specielt begavet til med den kommentar.”

Lederen stoppede i 2019

Den leder, som sagen i 2017 handlede om, stoppede på Ekstra Bladet sidste år. Ifølge Journalistens oplysninger skete det efter en omfattende sag om blandt andet sexisme.

”Men fra det øjeblik, jeg hører om det i 2017, til det reelt stopper, der har han haft to år uden sanktioner. Og hvor han har haft mulighed for at fortsætte, selv om det har været forelagt for både ledelsen og for direktionen,” siger Thomas Stokholm.

Selv om han i dag ikke kan forklare, hvorfor han ikke reagerede på sin viden i 2017, giver han alligevel et bud:

”Jeg tror, jeg skulle tages af banen, før jeg kunne se spillet derinde klart. Jeg har elsket 99 procent af min tid på Ekstra Bladet, og jeg har ikke noget hævnmotiv. Men tiden har gjort, at jeg kan se ting mere klart nu,” siger Thomas Stokholm.

Hvad ville du ønske, du havde gjort?

”Jeg ville ønske, jeg havde sagt fra.”

Men hvordan? Hvad kunne du gøre, hvis det allerede havde været på øverste ledelses bord, og der intet var sket?

”Jeg kunne jo starte med at tage en ordentlig snak med den øverste redaktionelle ledelse. Og så kunne jeg selv være gået til direktionen. Jeg kunne i hvert fald argumentere for, at det her er uholdbart,” siger han.

Administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov skriver i en mail til Journalisten, at han aldrig kommenterer personalesager.

”Men jeg kan garantere, at vi har taget hver eneste henvendelse om krænkelser dybt alvorligt og har reageret på dem,” skriver han.

Var selv en del af kulturen

Som en del af et forsøg på en forklaring peger Thomas Stokholm også på, at der er et meget specielt miljø og en meget speciel tone på Ekstra Bladet.

”Det er på en måde lidt kult-agtigt. Man er med i et fællesskab, hvor der tales meget eksplicit om sex og fester, hvor man bliver venner og kærester, og hvor man får en masse sejre, en masse nederlag og en masse uvenner. Det gør, at man holder sammen. Og sådan tror jeg, det er på mange journalistiske arbejdspladser,” siger han.

Så du var selv så meget en del af den kultur, at du ikke kunne se, hvor galt det egentlig var, at der var en sag uden sanktioner?

”Ja. Jeg var fartblind. Men jeg så det jo godt, jeg vidste det jo godt. Og der var også andre sager. Det vil jeg gerne sige undskyld for,” siger Thomas Stokholm, der ikke er i tvivl om, at han også selv har sagt ting, der vil kunne betegnes som hyggesexisme.

”I forbindelse med Metoo i 2017 skrev jeg en efterkritik, hvor jeg skrev noget i retning af, at jeg gerne ville sige undskyld, hvis jeg nogensinde havde sagt ”du får en formidabel røv i de sko” til nogen. Det ville jeg aldrig sige i dag – det er jo også hyggesexisme. Men det var tonen,” siger han.

Ikke i mål med at udrydde sexistisk kultur

Ifølge Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, er han blevet klogere af de seneste ugers debat. Han erkender i dag, at Ekstra Bladet ikke er kommet i mål med at stoppe sexisme, og at tonen på redaktionsmøder ikke altid egner sig til at komme videre.

”Da jeg kom til Ekstra Bladet var der to store problemer: Det ene var en drukkultur, det andet var en stærkt sexistisk og mandsdomineret kultur. Det med druk har vi fået gjort op med. Men sexismen er vi på ingen måde kommet i mål med endnu,” siger han og tilføjer:

”Men mit udgangspunkt har hele tiden været, at jeg må kende til sager for overhovedet at kunne agere på dem. Jeg har kendskab til to sager inden for de seneste år, og de er håndteret, fuldstændigt som de skal.”

To sager lyder ifølge Thomas Stokholm ikke af meget. Men han synes ikke, det er klart, hvornår noget er en sag.

”Er en sag en person, som har begået noget? Og er det stadig kun én sag, hvis samme person har antastet 10 kvinder – eller er det så 10 sager? Hvis det er ongoing over flere år med samme person, som jeg har haft kendskab til, så er det jo helt vildt mange sager,” siger han.

Han efterlyser, at Poul Madsen og andre mediechefer forklarer sig i de konkrete sager, og at de i højere grad tager ansvaret for dem på sig i debatten.

”De bør lægge sig fladt ned og sige: Det er jeg fandme ked af, det er sket på min vagt – undskyld. Nu starter vi forfra. Og man skal i hvert fald aldrig trække personalesagskortet. Når over 1.600 kvinder står frem, så er det ikke en personalesag – så er det et fænomen. Og det er et fænomen, som vi er nødt til at gøre noget ved,” siger Thomas Stokholm.

Journalisten har kontaktet den nu tidligere leder fra Ekstra Bladet og givet ham mulighed for at svare. Han er ikke vendt tilbage.  

0 Kommentarer

Læs også

Paula Larrain: Medierne skulle have reageret på sexisme for længe siden

Paula Larrain: Medierne skulle have reageret på sexisme for længe siden

16. SEPTEMBER 2020
701 mediekvinder tilslutter sig Sofie Lindes sexisme-opgør – se navnene her

Tilslutning til Sofie Linde-brevet er eksploderet

12. SEPTEMBER 2020