Paula Larrain: Medierne skulle have reageret på sexisme for længe siden

Sexisme skal stoppes, lyder det nu fra en række mediearbejdspladser. Men hvorfor først nu? Vi har talt med Anna Thygesen, Nynne Bjerre og Paula Larrain, der undrer sig – ifølge dem har det været kendt i årevis

TV 2’s administrerende direktør, Anne Stig Engdal Christensen, vil holde møder med de forskellige medarbejdere – startende med de kvindelige praktikanter – for at forstå, hvad der kan gøres for at forbedre arbejdskulturen på TV 2.

Danske Medier vil forhindre, at praktikanter bliver udsat for krænkelser.

Og Politiken har iværksat en anonym undersøgelse af problemets omfang på redaktionen.

Tre år efter Metoo-bevægelsen og tre uger efter at Sofie Linde fortalte om en ”tv-kanon”, der forlangte et blowjob, reagerer mediebranchen på sexisme.

Men ifølge journalist og forfatter Paula Larrain sker det ikke hurtigt nok.

”De her sager har jo været oppe i årevis, og vi kender dem jo internt i branchen. Men alt for mange af dem, der sidder ved magten, har ikke en interesse i, at der bliver gravet mere i den kultur,” siger Paula Larrain.

Medierne skal ikke undersøge sig selv

Paula Larrian mener, at sexisme er udbredt i branchen.

”Det er ikke bare nogle få brodne kar. Selv om der er kommet flere kvindelige chefer, er det en kultur, der bliver holdt i live.”

Hun er glad for, at medierne er parat til at gøre op med sexismekulturen. Men det er ikke nok bare at spørge kvinderne og praktikanterne. Cheferne skal også spørges om deres rolle. Og den opgave skal varetages af eksterne advokater eller konsulenter.

”Medierne selv ville jo aldrig acceptere, at en branche undersøgte sig selv,” siger Paula Larrain.

Det kan ifølge Paula Larrain i mange tilfælde være svært for kvinder, der føler sig udsat for sexisme, at fortælle om det til deres chef. Selv om chefen selv er kvinde – og opfordrer kvinderne til at stå frem.

”Man skal huske, at det ikke er sikkert, at man får et straight svar, hvis chefen for eksempel spørger praktikanterne om deres oplevelser. Praktikanterne er måske bange for at udtale sig, fordi de skal videre i systemet. Derfor skal du have folk udefra, der spørger,” siger Paula Larrain.

”Jeg vil ikke kneppe dig”

Da Metoo-bevægelsen var på sit højeste, fortalte kommunikationsrådgiver Anna Thygesen i radioprogrammet ’Det, vi taler om’, at en TV 2-chef i 2007 fortalte hende, at hun aldrig ville blive til noget på TV 2.

”Du er for gammel, du er for rapkæftet, og jeg vil ikke kneppe dig,” fortalte han ifølge Anna Thygesen.

Hun var dengang ansat på TV 2.

Anna Thygesen venter stadig på, at mediebranchen tager det store opgør med sexisme.

Trods whistleblowerordninger og opfordringer til at tale med sin tillidsrepræsentant hersker der fortsat en sexistisk kultur, mener hun.

”De har fjernet den mest grelle sexisme, men jeg tror ikke, der sker noget, før man erkender, at man har et problem,” siger hun.

”Man får ikke styr på det, så længe det er de gamle chefer, der bestemmer.”

Løses ikke med et fællesmøde

Anna Thygesen tvivler på, at der vil ske mærkbare forbedringer.

”Jeg er ikke super fortrøstningsfuld. Det løses ikke med at holde et fællesmøde,” siger Anna Thygesen.

Hun sammenligner en sexistisk arbejdskultur med alkoholisme, hvor nogle er misbrugere og andre medmisbrugere.

”Der er en medmisbrugerkultur, hvor folk bare holder deres mund,” siger hun.

Anna Thygesen tror, at mange er tilbageholdende med at fortælle om deres oplevelser, fordi de er bange for, at det kan skade deres karriere.

”Det må aldrig være sådan, at kvinder udsætter sig for at ryge ud på røv og albuer ved at fortælle om ubehagelige oplevelser,” siger hun.

Anna Thygesen kan godt se fordelen ved Paula Larrains forslag om at hyre eksterne folk til at undersøge kulturen på arbejdspladsen.

”Det er i hvert fald bedre end at gøre det selv,” siger hun.

Det vigtigste er ikke at gå uden om den varme grød.

”Der er ikke behov for flere overfladiske undersøgelser. Det skal laves med navns nævnelse,” siger Anna Thygesen.

Det er for eksempel, hvad Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard har gjort over for TV 2. Her oplevede hun, at en chef såede tvivl om, hvorvidt hun kunne håndtere et krævende lederjob på TV 2, når hun var gravid og skulle være enlig mor til to.

Nu er Mette Østergaard gået til TV 2 og har fortalt, hvem den pågældende chef var.

Sex til fester

Journalist og ordstyrer Nynne Bjerre siger, at cheferne skal begynde med at kigge på sig selv og deres egen opførsel.

”Hvis man kigger tilbage på, hvordan det foregik på chefgangene i 90’erne og 00’erne, så var det jo helt i orden at have sex til fester eller affærer med medarbejderne. Enkelte berygtede typer så det som et tag selv-bord,” siger Nynne Bjerre.

Selv om det måske har været frivilligt fra begge sider, så skaber det en usund kultur på arbejdspladsen.

”Det giver sladder, at chefen vil i seng med hvem som helst,” siger Nynne Bjerre, der ikke vil nævne navne.

”Men jeg har nogle konkrete typer i hovedet.”

Hvis det ikke allerede fremgår af de interne regler på mediearbejdspladserne, så bør det fremover klart fremgå, at chefer ikke har sex med medarbejdere eller praktikanter.

”Det er selvindlysende, at chefer skal holde op med at have sex med underordnede, men det er nok nødvendigt at skrive ned,” siger Nynne Bjerre.

0 Kommentarer

Læs også

Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

15. SEPTEMBER 2020

Hvem svigtede? Anklager om seksuelle krænkelser i DJ

21. NOVEMBER 2017