”Jeg er meget, meget tilfreds. Jeg må ikke fortælle, hvad jeg har fået ud af det økonomisk. Men jeg er meget tilfreds.”
Sådan siger tidligere DR-journalist Niels Lindvig om det forlig, der nu er indgået i en voldgiftssag mellem ham og DR.
Sagen handler om fyringen af Niels Lindvig fra 'P1 Orientering' i september 2014. I alt blev 101 medarbejdere i DR Nyheder afskediget. De fleste tog imod en fratrædelsesgodtgørelse. Det gjorde Niels Lindvig ikke, og derfor har han haft mulighed for at rejse sagen om uberettiget fyring mod DR.
Da dommeren i voldgiftssagen præsenterede forliget, sagde 63-årige Niels Lindvig med det samme ja. DR tilsluttede sig senere.
Det er Dansk Journalistforbunds jurister, der har ført sagen på vegne af Niels Lindvig.
Kunne ikke dokumentere aldersdiskrimination
Niels Lindvig og Dansk Journalistforbund kunne ikke dokumentere, at fyringen var et udtryk for aldersdiskriminering fra DR's side.
Men ifølge Niels Lindvig viser forliget, at en arbejdsgiver har en pligt til at sikre medarbejdernes mulighed for at fortsætte på arbejdspladsen, når strategien lægges om.
”Man skal inddrage medarbejderne i planlægningen af fremtiden, tilbyde efteruddannelse og tale med dem om fremtidige ansættelsesmuligheder,” siger han.
Blev ikke tilbudt andre opgaver
Niels Lindvig siger, at han og andre fagjournalister, der stoppede på P1 på grund af sparerunden i 2014, ikke blev tilbudt andre opgaver.
”Man gjorde intet for at finde ud af, hvad vi ville, og om vi kunne lave noget andet.”
Han havde sine fagområder, og DR ville have generalister, mener han.
”Det, jeg kan, er noget, DR har specialiseret mig i – Latinamerika, USA, Storbritannien og Irland. Og hvis man beder en medarbejder om at specialisere sig, kan man ikke uden varsel sige, at det har man ikke brug for mere,” siger han.
DR: Ingen kommentarer
Forliget er ikke offentligt, og redaktionschef i DR Judith Skriver forklarer i en mail til Journalisten, at DR internt har aftalt ikke at udtale sig om forliget.
Formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge er tilfreds med forliget.
”Forliget viser, at arbejdsgiverne ikke bare ansætter folk. De har også et ansvar for, at medarbejderne via for eksempel efteruddannelse i videst muligt omfang er opkvalificeret. Derfor er det et godt forlig for os,” siger han.
Ansat i mere end 30 år
Niels Lindvig havde været ansat i DR i mere end 30 år, da han i september 2014 fik at vide, at han på grund af besparelser skulle stoppe med at arbejde med øjeblikkelig virkning.
Kollegerne på 'P1 Orientering' nedlagde arbejdet, og der blev iværksat en privat underskriftsindsamling på nettet, der protesterede mod opsigelsen.
Midt i et live-interview til P1-morgen sagde militæranalytiker Peter Viggo Jakobsen 22. september 2014, at Niels Lindvig er "en af de få tilbageværende udenrigskorrespondenter i Danmark, som ikke bare står og læser op fra topmødeerklæringer, tæller bombenedslag, eller som bare stikker mikrofoner op i hovedet på politikerne".
Måtte ikke vise sig i DR-Byen
Andre DR-medarbejdere, der også var blevet ”sindet” i sparerunden, tog imod en fritstilling og forlod arbejdspladsen. Niels Lindvig ville arbejde i opsigelsesperioden og mødte stadig op på redaktionen.
”Jeg tilbød, at jeg kunne arbejde videre – eventuelt i en anden afdeling – fordi jeg fortsat var på løn. Det ville de ikke have. Jeg tilbød også at arbejde hjemmefra. Her var svaret også nej tak.”
Til sidst fik han at vide, at han slet ikke måtte vise sig i DR-Byen.
”Jeg fik adgangsforbud. Vagterne fik at vide, at de ikke måtte lukke mig ind.”
Fik ikke tilsendt stillingsopslag
Det var egentlig aftalen, at DR skulle sende DR's stillingsopslag til Niels Lindvig i opsigelsesperioden. Men det skete kun yderst sjældent, siger han.
”De sendte for eksempel ledige stillinger for lysmestre. Det virkede som obstruktion for mig,” mener han.
”Jeg kunne sikkert have bestridt flertallet af de stillinger, de slog op, men jeg fik dem aldrig tilbudt.”
I dag bliver Niels Lindvig fortsat brugt som ekspertkommentator på for eksempel TV 2 News.
”Men de vil jo ikke betale for det. Alder betyder utroligt meget alle steder. Det kan man ikke lyve sig fra. Jeg vil ikke kunne gå ud og finde et fast job,” siger han.
DJ er klar til at gå hele vejen
Lars Werge mener, at de tre år, det har taget at indgå et forlig og få en afklaring på Niels Lindvigs voldgiftssag, har været for lang tid.
”Jeg håber, at den her sag kan fortælle arbejdsgiverne, at de ikke kan afskedige folk på det her grundlag. Og DJ er klar til at gå hele vejen, hvis medlemmet et klar.”
24 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Efter Laurvigs beretning (i Orientering) om endnu et USA-støttet mislykket forsøg på at fjerne/kidnappe/dræbe Venezuelas folkevalgte præsident Madura savner jeg endnu mere Niels Lindvig og hans kvalificerede og engagerede analyse af den totalt uacceptable situation, som hovedsagelig USA har bragt landet i. Jeg er sikker på, at Lindvig ville have berettet om de mangeårige økonomiske sanktioner, incl. forhindring af mad og medicin (Corona). Den selvudnævnte "præsident" Guaidó er anerkendt af 60 lande, også Danmark - alle halehæng til USA
Jeg savner stadig N. Lemvigs fortællinger og analyser.
Tillykke. Jeg har altid anset din fyring som en politisk fyring. Og det er så sørgeligt.
Godt at fyringen har fået en konsekvens for arbejdsgiveren.
Alt godt i fremtiden til en fremragende journalist og kursusleder.
Kære Niels
Det glæder mig umådeligt at du har fået sådan en aftale med DR. Den kan du i høj grad betragte som en æresoprejsning.
Jeg begreb aldrig hvad der var meningen med at lempe en højt agtet medarbejder ud ad vagten på den kantede måde. Forhåbentlig har du også fået en velvoksen sjat penge. Jeg glæder mig til at opleve når du næste gang optræder på en af de andre kanaler.
Til lykke, og de bedste ønsker for fremtiden. Ole Meisner.
Flere