Intet forlig mellem fagblad og Den Danske Forening

Efter en længere betænkningstid har hjemmesiden FORSKERforum.dk valgt at tage en retssag om injurier anlagt af Den Dansk Forening. »Vi vil ikke føje os for deres krav om selvcensur,« lyder det på redaktionen.

Efter en længere betænkningstid har hjemmesiden FORSKERforum.dk valgt at tage en retssag om injurier anlagt af Den Dansk Forening. »Vi vil ikke føje os for deres krav om selvcensur,« lyder det på redaktionen.

I juni blev redaktionsleder Jørgen Øllgaard fra FORSKERforum stævnet af Den danske Forening, fordi han i en artikel om forskeren Helmuth Nyborg skrev, at foreningen gav plads til "højreorienterede sympatier helt ud til neo-nazisme og holocaustbenægtere".

Indtil begyndelsen af oktober forhandlede Jørgen Øllgaard med modparten om at lukke sagen ved et forlig.

»Vi er jo en lille redaktion med begrænsede ressourcer. Jeg har personligt brugt mindst en uge på sagsanlægget og dertil kommer advokatomkostninger. Det har i perioder gjort mig meget træt« siger Jørgen Øllgaard til journalisten.dk

Men nu har FORSKERforum besluttet at tage retssagen, der forventes at finde sted næste år.

»Nu kører vi sagen. Vi vil ikke føje os for deres krav om selvcensur. Den gråzone, som foreningen fungerer i, skal vi som journalister da kunne beskrive,« siger han.

Bisætning i nyhedsartikel

FORSKERforum er fagblad og hjemmeside for 7.500 medlemmer i DM og DJØF, der arbejder som undervisere eller forskere.

Jørgen Øllgaard erkender, at en sag mod Den Danske Forening er i udkanten af FORSKERforums almindelige stofområde. Beskrivelsen af foreningen var en bisætning i artikel om den aarhusianske psykologiprofessor Helmuth Nyborg, der er indklaget for videnskabelig uredelighed.

Ifølge Jørgen Øllgaard handler det om at kritiske journalister har pligt til at beskrive noget så præcist som muligt.

»Og ikke hvordan parterne gerne selv vil fremstå,« mener Jørgen Øllgaard.

Da han fik stævningen henvendte han sig til en advokat med speciale i medieret.

»Men jeg fik at vide, at injuriesager hørte under straffeloven, og så blev scenen pludselig en anden. En sag med strafansvar er noget andet end en sag om presseetik,« siger Jørgen Øllgaard der har hyret advokat Tyge Trier.

Forskerforum.dk må dække sagen inden for sit budget, men prøver at få betalt nogle af advokatudgifterne, som kan løbe op i 100.000 kroner via ekstrabevillinger fra blad-udgiverne DM og DJØF.

Se Den Danske Forenings gennemgang af sagen her

1 Kommentar

Dorte Toft
12. OKTOBER 2012
Re: Intet forlig mellem fagblad og Den Danske Forening
Modigt. Retssagen bliver værd at følge.