Kurt Strand stopper på P1: ”Jeg savner en forklaring”

Kurt Strand er overrasket, forundret og ærgerlig over forløbet, som fører til, at han stopper som vært på P1. ”Der er brug for, at vi prøver at lave mediekritik på en ny måde,” siger P1-chef

”Jeg er meget forundret og overrasket.”

Sådan lyder det fra Kurt Strand, der stopper som vært på ’Mennesker og Medier’ på P1 til sommer. Hans kontrakt bliver ikke forlænget.

DR oplyser i en pressemeddelelse, at Kurt Strand har sidste dag ved mikrofonen 25. juni på ’Mennesker & Medier’. Han har været vært i fem år på programmet, som gik i luften første gang for 20 år siden.

Troede, der var en forlængelse på vej

Men Kurt Strand savner en forklaring fra ledelsen. Han fortæller, at ’Mennesker & Medier’ har gode lyttertal. Ligesom resten af P1 har der generelt været fremgang på flow-radio, og ifølge Kurt Strand høres programmet ifølge de seneste tal af mellem 200.000 og 250.000 lyttere hver uge på flow.

Kurt Strand er kontraktansat. Han fortæller, at han aftalte en kortere kontrakt på kun et halvt år, fordi han havde en forventning om, at der skulle forhandles en ny kontrakt med den nye P1-chef, Nikolai Thyssen. Men nu bliver kontrakten altså ikke forlænget, og det undrer Kurt Strand.

”Jeg har i hvert fald haft opfattelsen af, at jeg var stillet noget andet i udsigt. Jeg troede, vi var i processen mod en ny kontrakt. Men det kan godt være, jeg ikke har læst noget, som blev sagt mellem linjerne,” siger han.

Kurt Strand understreger, at han anerkender ledelsens ret til at lave om og skifte ham ud.

”Jeg anerkender enhver ledelses ret til at fyre værter eller lave koncepter om. Men jeg synes ikke, det er i orden den måde, det er foregået på. Det er jeg ærgerlig over,” siger han.

”Er jeg for gammel, laver jeg for gammeldags radio?”

Programmet har eksisteret i 20 år. Kan du ikke forstå, at det er på tide, at der sker noget nyt?

”Jo, men der er jo ændret på konceptet i de 20 år. Det er man nødt til. Men jeg undrer mig. Hvis jeg jævnligt havde fået at vide, at noget i programmet ikke duede eller var helt i skoven, så var det lettere at forstå. Men jeg har ikke hørt en lyd. Jeg har svært ved at tolke det anderledes, end at DR vil af med mig som vært, men hvorfor så ikke bare sige det? Er jeg for gammel, laver jeg for gammeldags radio, hvad ved jeg? Jeg savner en forklaring.”

Har du indtryk af, at det handler om det?

”Det aner jeg ikke. Det er jo problemet.”

Kurt Strand håber, at DR fortsat vil bedrive mediekritik i radioen. Og at det vil ske eksternt.

”Jeg håber, at DR vil fastholde at have et mediekritisk program, og at det skal laves uden for huset. På den måde kan DR sikre sig, at der er plads til kritik, der også går indad i egne rækker,” siger han.

P1-chef: Mediekritik på en ny måde

P1-chef Nikolai Thyssen ved ikke, om ’Mennesker & Medier’ fortsætter i en ny form, eller om det skal erstattes af noget andet.

”Kontrakten udløber til sommer, og det var anledning til at overveje, om formatet stadig er det rigtige til at dække mediebranchen kritisk på P1. Det handler ikke om, at jeg vil skifte Kurt ud. Han har gjort det fremragende. Men jeg tror, det er på tide, at vi har en anden tilgang til mediekritik,” siger Nikolai Thyssen.

Hvad er det nye format?

”Det ved jeg ikke endnu, og det har vi jo tid til at finde ud af.”

Nikolai Thyssen er ked af, at Kurt Strand ikke synes, forløbet har været ordentligt.

”Det er jo relativt udramatisk, at en kontrakt udløber. Men jeg kan godt forstå, at det ikke er udramatisk for Kurt Strand. Jeg er ked af, at han føler, det er kommet som en overraskelse. Det kan jeg ikke helt genkende, men jeg kan godt forstå det,” siger han.

Kurt Strand siger, at han savner en forklaring og ikke har hørt en lyd om, at noget var galt med programmet. Hvad siger du til det?

”Jeg har snakket med Kurt og begrundet mit valg. Jeg synes, det er en falsk præmis, at der skulle være noget galt med programmet. Det er rigtigt, når jeg siger, at Kurt har været en god vært og har løftet en stolt tradition på P1. Men det er også rigtigt, at der er brug for, at vi prøver at lave mediekritik på en ny måde,” siger Nikolai Thyssen.

 

0 Kommentarer

Læs også

Nikoalj Thyssen bliver ny chef for P1

Nikolaj Thyssen bliver ny chef for P1

05. NOVEMBER 2020