Lisbeth Knudsen: Her er Berlingskes digitale revolution

Berlingske indfører ny tablet-avis, Berlingske Aften, og et digital-first princip. Intet skal være forbeholdt avisen. Journalistikken får en opstrammer, og så vil Berlingske sælge "singles" ligesom Zetland. "Fuldstændig omvæltning af den måde, vi arbejder på i dag," siger Lisbeth Knudsen.

Berlingske indfører ny tablet-avis, Berlingske Aften, og et digital-first princip. Intet skal være forbeholdt avisen. Journalistikken får en opstrammer, og så vil Berlingske sælge "singles" ligesom Zetland. "Fuldstændig omvæltning af den måde, vi arbejder på i dag," siger Lisbeth Knudsen.

Berlingske skal gennemgå kæmpestore forandringer i løbet af 2013 som led i den nye digitale strategi. Det slår ansv. chefredaktør og adm. direktør Lisbeth Knudsen fast.

Medarbejderne blev i går orienteret om en lang række ændringer, der skal gennemføres i løbet af næste år. Nogle helt store skift lander allerede i første kvartal.

"Vi lancerer et helt nyt B.dk, som vi har planlagt til slut januar. Det betyder et stort løft til sitet, og det betyder, at vi lægger alt vores indhold ud. Før har vi gemt meget af det gode stof, vi har, men nu lægger vi hele vores rige portefølje frem. Det hænger sammen med, at vi indfører vores nye betalingsmodel i første kvartal 2013," siger Lisbeth Knudsen til journalisten.dk.

Alt skal lægges ud på nettet 

Det betyder altså, at alle læsere får adgang til det nye B.dk, lidt før "betalingsmuren" bliver sat op.

"Vi vil gerne give folk mulighed for at stifte bekendtskab med det store indhold, vi har. Vi kommer blandt andet med et helt nyt design, fantastiske nye muligheder for infografik og en masse andet, som der arbejdes på i øjeblikket."

Lisbeth Knudsen ønsker ikke at løfte sløret for, hvor mange penge Berlingske kommer til at opkræve for sit indhold på web. Men der bliver tale om den såkaldte "metered model", som også New York Times bruger. Samme model, som Politiken har valgt.

Koncernen har dog for nylig indført betalingsmodeller på Midtjyske Medier, som formentlig tjener som en slags prøveballon.

Den store relancering af B.dk kommer samtidig med, at hele huset indfører et nyt digital-first-princip.

"Vi har her i huset gennem 2-3 år talt om først web-first, så mobil-first. Nu indfører vi digital-first. Det betyder, at vi afskaffer avisdøgnet og indfører nyhedsdøgnet. Vi får et ændret webflow, hvor fagredaktionerne i løbet af dagen kommer til at publicere meget mere løbende på det nye betalingsweb samt på tablet og mobil," siger Lisbeth Knudsen.

Hun giver et konkret eksempel: Den nye opfindelse Berlingske Aften.

Ny tablet-avis hver dag 

"Berlingske Aften bliver en særlig udgave, der kun udkommer på tablet, og som lanceres klokken 17-18. Her kommer en større opdatering med flere unikke historier i. Vi har naturligvis en løbende opdatering med nyheder, men her vil læserne få et par større opdateringer på tablet."

Lisbeth Knudsen forklarer, at der bliver tale om en videreudvikling af den tablet-model, Berlingske har i dag. Det betyder, at læserne selv kan sammensætte en del af stoffet og bestemme, hvad de gerne vil modtage efter de temaer, de ønsker at følge.

"Vi satser benhårdt på tablet. Vi tror, det i høj grad er noget, folk vil sætte pris på at bruge i fremtiden."

Styrker også web-tv og infografik 

Nu indfører I en ny Berlingske Aften, men samtidig digital-first-princippet. Kommer I til at sidde på nyheder, eller smider I dem ud på en platform, så snart de er klar?

"Der skelner vi. Tag nyhedsdelen – for eksempel skattekommissionssagen – den ruller hele dagen. Men det, vi vil forberede til fx Berlingske Aften, er vores specielle vinkel på det, et særligt interview eller en særlig afsløring. Bagefter skal vi så vælge: Skal den også i avisen, eller skal den alene ligge på tablet."

Samtidig styrker Berlingske også web-tv og infografik.

"Vi arbejder med en plan for at udvikle et større portefølje af tv-ting til nettet, og en kraftig satsning på infografik. Vi vil give daglige tilbud på infografik på net, men også meget gerne noget, der kan bruges til avisen og i høj grad til tablet."

Stor decentralisering af de redigerende

Det næste punkt er "en revolution", som Lisbeth Knudsen siger. Berlingske decentraliserer den redigerende funktion. I dag sidder de redigerende i et newsroom, men det skal de ikke mere.

"Vi decentraliserer simpelthen den redigerende funktion. I dag sidder de redigerende i newsroom, imens fagredaktionerne sidder ude, hvor de skrivende sidder. Men med digital-first skal de redigerende sidde tæt på fagredaktionerne og være en del af dem. Samtidig skal de redigerende påtage sig ansvaret for alle de platforme, vi har gang i i løbet af et døgn. Vi skal ikke længere have særlige printredigerende, onlinredigerende eller tabletredigerende. Vi flytter dem ud til fagredaktionerne, så de kan sidde sammen med de skrivende og løbende udvikle det indhold, der leveres til vores platforme."

De redigerende rykker derfor ud til de fire redaktioner Indland, Udland, Kultur og Business.

Hverken flere nattevagter eller morgenvagter 

Den nye model med et nyhedsdøgn kan jo godt betyde mere arbejde på skæve tidspunkter for folk …

"Vi arbejder i forvejen hele døgnet i kraft af, at vi har vores eget nyhedsbureau."

Men kommer flere til at mærke nyhedsdøgnet?

"Nej, det tror jeg kommer til at hænge meget tæt sammen med, at vi opgraderer fagredaktionernes ansvar for at styre ikke alene, hvad der kommer i avisen, men også hvad der kommer på nettet og mobile platforme. Planen er ikke at øge antallet af hverken nattevagter eller morgenvagter, men i større udstrækning at udvikle det unikke stof, vi allerede producerer."

Mere gennemsigtighed og nye fortælleformer

Der er også nye vinde på vej for printavisen.

"For printavisen kommer vi til at fortsætte ad den vej, vi gik i 2011, hvor vi relancerede Berlingske. Vi vil tilføje ny viden og værdi til nyhedsflowet med den trykte avis. Vi tager selvfølgelig udgangspunkt i de nyheder, der er, men vi arbejder med at give dem mere dybde og baggrund," siger Lisbeth Knudsen.

Hvad er det nye?

"Det nye er blandt andet, at vi stiller nogle krav om at udvikle journalistikken og nye fortælleformer samt større gennemsigtighed, for eksempel i forhold til dokumentation – hvordan er vi kommet frem til det, vi skriver. Jeg tror, at transparens og troværdighed bliver nøgleordene i journalistikken fremover."

Vil gøre op med "slaphed i journalistikken" 

"Vi skal også gøre op med det, jeg kalder slapheden i journalistikken: Det er den slags historier, hvor du spørger A, han mener noget, så spørger du B, og han mener det modsatte. Så har du gjort din pligt, men uden at undersøge i dybden. Der er alt for meget A-mod-B-journalistik i dansk presse."

Skal de digitale muligheder også bruges i forhold til de opgaver?

"Ja, vi kan for eksempel lægge en masse dokumentation op på webben i en god kombination med det, vi trykker i avisen."

Slut med eksperter som overdommere 

Et andet led i de journalistiske forandringer er, at Lisbeth Knudsen vil gøre op med måden, eksperter bliver brugt i medierne.

"Vi bruger i alt for høj grad eksperterne til at være overdommere i forhold til politiske stridspunkter, i stedet for at bruge dem til det, de er gode til – at være eksperter. Derfor vil vi også begynde at bruge nettet til at crowdsource eksperter, når der sker noget. Vi bruger slet ikke de kompetencer, der findes hos publikum, så det bliver en del af vores sociale medier-strategi."

Kan du give et eksempel?

"Ja, det kunne være specialeområder som klima- og energispørgsmål. Der sidder mange derude med stor viden på de områder, som vi ikke får i spil i øjeblikket."

Inspireret af Zetland 

Berlingske har også kigget på andre spillere på det danske marked i forbindelse med den nye digitale strategi. Derfor indfører avisen nu de såkaldte "singles" – en blanding af en artikel og en bog.

Produktet er blevet lanceret på det danske marked af Zetland, der sælger singles om alt fra Vejlegården til narkomarkedet i Odense.

"Vi vil begynde at sælge singles. Det kommer vi til at arbejde med som en del af vores fremtidige strategi. Vi har i dag vores eget forlag, der udgiver bøger. Vi vil gerne udvikle singles, som jeg synes ligger fint i grænselandet mellem journalistik og bogskrivning. Vi har mange dygtige medarbejdere, som gerne vil lave bøger, og jeg kan se et meget interessant journalistisk perspektiv i det her mellemformat."

Berlingske kommer i øvrigt også til at lancere en ændret weekend-pakke i 2013. Det betyder blandt andet, at der vil blive lanceret nye sektioner.

"Der kommer nye sektioner til vores weekendpakke, og der kommer ændringer i de sektioner, vi kender i dag. Det bliver en ændret weekend-pakke, vi sælger. Mere konkret kan jeg ikke gå ind i den del nu."

Lisbeth: Revolution

Lisbeth Knudsen vil gerne driste sig til at tale om en "revolution" med alle de ændringer, der kommer nu.

"Det er en fuldstændig omvæltning af den måde, vi arbejder på i dag," siger hun og fortsætter:

"Det her er en meget stor satsning. Vi rykker nu endnu mere i retning af, at Berlingske er et mediebrand, ikke et avisbrand. Vi skal være meget markant til stede både på mobile platforme og på webben. Vi har i en periode holdt indhold tilbage, nu går vi den modsatte vej og går all-in. Vi tror på, at folk godt vil betale for kvalitetsjournalistik."

1 Kommentar

Ole H
20. NOVEMBER 2012
Re: Lisbeth Knudsen: Her er Berlingskes digitale revolution

Håber det bliver succes - ikke mindst fordi det er op ad bakke med e-bøger i Danmark.

Se: http://www.b.dk/kultur/danskerne-vender-ryggen-til-e-boeger