»De fleste vil bare have nyhederne serveret«

Mindre valgfrihed til læserne, mere kontrol. Nyhedsgrafikken skifter kurs nu, siger nyhedsgrafiker Gert K. Nielsen til Journalisten.dk. Se eksempel fra de voldelige optøjer i England.

Mindre valgfrihed til læserne, mere kontrol. Nyhedsgrafikken skifter kurs nu, siger nyhedsgrafiker Gert K. Nielsen til Journalisten.dk. Se eksempel fra de voldelige optøjer i England.

I kølvandet på katastrofer, lokale såvel som internationale, kan det være interessant at kigge på mediernes brug af grafik. I forhold til optøjerne i de engelske gader har The Guardian blandt andet lagt interaktive før/efter-fotos på nettet.

Ifølge nyhedsgrafiker Gert K. Nielsen afspejler eksemplet fra Guardian meget præcist, hvad der er toneangivende inden for nyhedsgrafik på nettet lige nu.

»Det her er en simpel grafik, der er let at bruge. Det er lige præcis trenden lige nu. De interaktive grafikker bliver mere simple. Vi havde på et tidspunkt et niveau, hvor læseren nærmest skulle være professor for at forstå en grafik. Det var blevet for kompliceret,« siger han til Journalisten.dk.

Han tilføjer, at før/efter-fotos ikke som sådan er noget nyt, tværtimod. Men det er den simple udtryksform som generel ledetråd i nyhedsgrafikken.

Selv om interaktivitet og brugerinddragelse har været modeord i den digitale mediebranche i flere år, går tendensen altså i modsat retning. Læserne får mindre valgfrihed.

»Det er helt klart en trend med mindre interaktivitet – det er det, der får priser og beundres inden for grafiske cirkler. I stedet for interaktiv grafik får vi animeret grafik. Det vil formentlig blive endnu mere simpelt – for eksempel som en video. "Vi har en historie, vi gerne vil fortælle dig. Her er den." Så skal du bare klikke 'start', og så spiller mediet en grafik,« siger Gert K. Nielsen.

»Det kan se 100 gange flottere ud, fordi der sidder en grafiker og polerer det fra start til slut. Med interaktiv grafik vil du tit ende i en situation, hvor du spolerer det grafiske udtryk, fordi det bliver genereret fra gang til gang,« fortsætter han.

Hvad ligger til grund for kursskiftet inden for nyhedsgrafikken?

»Jeg tror, medierne har opdaget, at de fleste bare vil have nyhederne serveret. Det er faktisk de færreste, der synes, det er sjovt at lege med journalisternes researchmateriale. Det er fint nok at gøre det en gang imellem, men man skal ikke lave den slags for at tiltrække klik.«

1 Kommentar

Filip Wallberg
9. AUGUST 2011
Re: »De fleste vil bare have nyhederne serveret«
Lær at lave før-og-efter billeder på fem minutter på: http://ahaheder.dk/?p=983