Anmeldelse: Højtråbende navnetræk med lyddæmper

Da Radio LOUD i efteråret 2019 vandt udbuddet om en ny DAB-kanal over Radio24syv, begyndte arbejdet med at skabe Danmarks første taleradio for unge. Nu har kanalen fået et ansigt udadtil i form af logo og visuel identitet. Martin Kirchgässner anmelder

Ved første øjekast er alt, som det skal være. Logoet er udformet som et navnetræk, der ændrer højde i typografien fra venstre mod højre, og som straks leder tankerne hen mod noget, der kan ligne lydbølger eller et udråb. Men Gud bor som bekendt i detaljen, og kigger man godt efter, kan afstanden mellem L’et og O’et synes en anelse for stor, hvilket forstærkes, når logoet optræder i små størrelser. Kommunikativt fremkaldes de rette associationer i et enkelt og tydeligt formsprog, og selve skriftbilledet har en figurativ karakter, som kendetegner et godt logo: Det skal kunne pisses i sneen – også af en beruset teenager med identitetsproblemer.

<span class="rodt"></span>Anmeldelse: Højtråbende navnetræk med lyddæmper 1 LOUD blandt de nærmeste konkurrenter.

Radio LOUDs lyttere er unge i alderen 15-32 år. Et hårdt spænd fra teenageren, der behersker de sociale medier bedre end sine forældre, og for hvem Ultra Nyt er pinlig fortid, og frem til de unge ved indgangen til voksenalderen med udsigt til tårnhøje realkreditlån og et uendeligt antal bleskift. Med andre ord en bred og vanskelig målgruppe at sætte ansigt på, og set i det lys kan logoet synes lidt for afdæmpet og måske endda kedeligt i forhold til at trænge igennem et fortættet mediebillede, hvor de nærmeste konkurrenter hedder mægtige YouTube og Spotify. Råber logoet højt nok til at få de unge i tale? Det må tiden vise.

Til gengæld er der med det nye design fundet et funktionelt og langtidsholdbart udtryk, der frit kan varieres i farvevalg og negativ form, og på kanalens facebookside er designeren endda faldet for fristelsen til at lave en animeret udgave, hvor logoet pludselig hopper i stedet for at råbe. Her går der for meget fri leg og Radio Diablo i den og rejser spørgsmålet: Hvem er den animation til glæde for? Det er en unødvendig gimmick, der underminerer det ellers stærke udtryk.

Enhver designmanual anno 2020 tager selvfølgelig højde for, hvordan logoet optræder på alle tænkelige digitale platforme, og også her fungerer det kvadratiske format upåklageligt. Selv i favicon-størrelse – det lille piktogram i browserens adressefelt – er logoet tydeligt og genkendeligt, og med sin knækkede røde farve står det i fin kontrast til både Facebook, LinkedIn og Instagrams brugerflade.

<span class="rodt">Anmeldelse:</span> Højtråbende navnetræk med lyddæmper 1 LOUD på SoMe.

Et godt visuelt brand og et godt design handler også om at skille sig ud fra både konkurrenter og samarbejdspartnere.  Det er lykkedes at skabe sit eget ståsted, når man sammenholder LOUDs logo med partnerne i VEGA, Roskilde Festival og Nationalmuseet, samtidig med at vennerne i Radio Limfjord bliver holdt ud i strakt arm. Det er godt gået og signalerer, at kanalen samler Danmarks unge foran DAB-radioen i kollegiekøkkenet. Det samme gør sig gældende, når man sammenligner de nærmeste konkurrenter om de unges opmærksomhed. LOUDs logo skiller sig ud. Og man husker det.

<span class="rodt"></span>Anmeldelse: Højtråbende navnetræk med lyddæmper 2 LOUD blandt venner.

Som en ironisk kommentar til den uheldige timing i forhold den igangværende Corona-epidemi, der formentlig vanskeliggør arbejdet på redaktionen, har kreative sjæle gemt bag en fakeprofil på Twitter lavet en version af logoet, hvor LOUD er erstattet af LORT, en såkaldt spoof. Den slags barnlige drillerier bør normalt udløse et skuldertræk, men det er alligevel interessant, for her består logoet allerede sin første tryktest: Det er robust og enkelt nok til at tåle en parodi. Man husker originalen.

<span class="rodt"></span>Anmeldelse: Højtråbende navnetræk med lyddæmper 4 LOUD spoof.

Der bliver nok at tale om, når Radio LOUD åbner for sluserne den 1. april, og med det nye logo er kanalen bestemt klædt på til at møde sine lyttere.

Stjerner: ****

Martin Kirchgässner er selvstændig infografiker og grafisk designer

<span class="rodt"></span>Anmeldelse: Højtråbende navnetræk med lyddæmper 5 Loud på Instagram.

3 Kommentarer

Jesper Rasmussen
1. APRIL 2020
Ufatteligt bras...
Niels Riis Ebbesen
1. APRIL 2020
Det er dæleme flot klaret, på https://radioloud.dk/sendeplan/ - kan man se, at Radio Loud fra dag ET lægger ud med genudsendelser.
Ander Jensen
31. MARTS 2020
Jeg glæder mig til jeres anmeldelse af deres satire og konstruktive journalistik ??

Læs også

<span class=Loud-direktør om unge natradioværter: Det er ikke journalistisk arbejdede 2">

Corona: Loud går i luften med nødsendeplan

16. MARTS 2020
<span class=DJ er stærkt kritisk over for sygedagpenge-problem: ”Vi skal have ændret den lov”">

DJ-formand om Loud-kontrakter: ”Lyder som en ’brug og smid væk’-tankegang”

14. FEBRUAR 2020