
Når ægteparret Jon og Anika Krogh outsourcer opgaver til udlandet, er der gode penge at spare. Den højeste timepris, de har betalt, er 50 dollar, og typisk ligger den langt lavere. Foto: Line Hjorth Islington
Iværksætter-parret Anika og Jon Krogh er eksemplet på, at det kan give pote at outsource opgaver til freelancere i lande langt væk.
De har outsourcet pr, grafisk design, projektledelse og meget andet til lande som Peru, Hviderusland og USA. Det er sket gennem et årti på internationale freelanceplatforme, fortrinsvis Upwork.
”Hvis du har kontor-opgaver, der kan løses af engelsktalende personale – og det er lige meget, hvad det er – så er det meganemt at outsource det. Det kan fungere super godt. De er pissedygtige. Og møgmotiverede,” siger Jon Krogh.
Den højeste timepris, de har betalt, er 50 dollar. Typisk ligger den langt lavere.
”Der er ikke nogen, der tjener 1.500 eller 2.000 kroner i timen. Heller ikke advokater,” fortæller Jon Krogh om platformene.
En tiendedel af prisen
Det hele begyndte, da Anika Krogh arbejdede med marketing i Air Greenland i 2009. Flyselskabet skulle bruge malebøger til børnene i flyene, og budgetterne var begrænsede.
”I Kina kunne jeg få lavet malebøger til en tiendedel af, hvad det ville koste at få danske eller grønlandske designere til det,” husker Anika Krogh.
”Hele vores hjemmeside er lavet i udlandet. Der er ikke en eneste del, der er lavet af nogen herhjemme.”
Jon Krogh
Kineserne fik opgaven. Og Anika Krogh lurede en forretningsmodel. Derfor blev outsourcing en grundpille i bureauet Kulit Buah, som hun og Jon Krogh startede efterfølgende. Et bureau, der leverede grafiske løsninger og hjemmesider.
”Alt det content, der skal laves til websider, kunne vi outsource. Især i de sammenhænge, hvor det skal laves på engelsk,” siger Jon Krogh.
Da parret senere startede tour-selskabet Touring Greenland, blev alt, hvad der kunne outsources, også lagt ud på platformene. Det samme er sket i rejseselskabet Arctic Nomad, som Anika og Jon Krogh driver i dag.
”Hele vores hjemmeside er lavet i udlandet (artic-nomad.com, red.). Der er ikke en eneste del, der er lavet af nogen herhjemme,” fortæller Jon Krogh.

Outsourcer også pr
Ægteparret har også haft held med at outsource pr-arbejdet for Arctic Nomads lokation på Grønland, Camp Kiattua.
”Vi har været i stort set alle internationale medier, der er værd at skrive om: Financial Times, National Geographic, Tatler og så videre. Når det er lykkedes for os, så er det, fordi vi har hyret nogen på Upwork, som har opsnuset nogle rejseskribenter på det område, der er relevant for os, i verdens største medier,” forklarer Jon Krogh.
”De har fundet rejseskribenternes Instagram-konti, og så har de liket dem. Det har fået skribenterne til at kigge på vores profil. Så har de besøgt os i vores camp og syntes, det var spændende,” fortæller han.
”Vi har ikke selv ressourcer og tid til det her. Eller know-how. Vi går og bygger camp og tager imod gæsterne. Hvordan skal jeg få fat i de her forskellige rejseskribenter? Du finder heller ikke et pr-mediehus i Danmark, der kan gøre det – ofte kræver det, at man er lokal,” vurderer Jon Krogh.
”Det kostede os under 1.000 dollar. Så havde vi kontakt til store mediehuse, som skrev artikler om os, der er gået verden rundt. Det er det, vi får mange af vores kunder på,” siger han.
Spredt over hele verden
Og der er mange andre eksempler. Anika Krogh fortæller, hvordan hun i Kulit Buah samlede ni personer på forskellige kontinenter til at lave en hjemmeside for en kunde. Tekstforfatteren sad i USA, mens andre sad i Filippinerne, Hviderusland og Peru. Projektledelsen blev også outsourcet.
”Der var en eller to timer i løbet af døgnet, hvor der ikke var nogen, der arbejdede på projektet,” siger hun.
Men alt har ikke været problemfrit.
”Det er en forudsætning, at du forstår at oversætte, hvad der er godt design for en dansker.”
Jon Krogh
”Vi har haft en del upworkers igennem, som ikke har kunnet levere varen. I Indien er de for eksempel opflasket med en helt anden forståelse af, hvad der er flot design,” siger Jon Krogh.
Løsningen er kommunikation og ledelse, siger han.
”Det er en forudsætning, at du forstår at oversætte, hvad der er godt design for en dansker,” siger Jon Krogh.
”Hvis man tør kaste sig ud i det og specialisere sig i det, så kan du sidde der – ene mand – og så har du pludselig et mediehus med flere millioner mennesker bag dig,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.