Ekstra Bladet digitale team lægger nu erfaringer, tips, tricks og fejl åbent frem for alle. Her kan du blandt andet se en grundig liste over de værktøjer, Ekstra Bladet har udviklet – og få ideer til dit eget webmedie. Se det hele her.
Lagde du mærke til Ekstrabladet.dks kort over Utøya? Kortet er fyldt med røde prikker, en for hver person, der blev dræbt. Ved at føre musen over hver prik kan læseren få oplyst, hvem personen var, og hvordan han eller hun døde.
Kortet over Utøya er noget af det, Ekstra Bladets digitale teamleder Lars K. Jensen er mest stolt over. Det skriver han i et indlæg på Medieblogger.dk, hvor han gennemgår en lang række af de konkrete projekter, hans team har sat i søen.
Lars K. Jensen peger også på Ekstra Bladets betalingsrings-beregner. Den gav læserne mulighed for at krydse af, hvornår de ville krydse betalingsringen – og så regne ud, hvad det ville koste dem.
"Bevares, den vinder ingen designpræmier, og Anders (redaktionel webudvikler, red.) synes ikke, det var det flotteste og bedste kode, han havde skrevet. Men den virkede, og den var god nok til, at den blev brugt mere end 30.000 gange indenfor det første døgn, den var på nettet," skriver Lars K. Jensen.
Han nævner også et par eksempler på mere klassisk nyhedsgrafik, som det redaktionelle udviklingsteam har lavet til nettet – for eksempel en om EU's finanspagt.
Men indlægget er ikke kun eksempler. Lars K. Jensen beskriver også åbent, hvor udfordringerne ligger for det lille hold, der skal indgå i den travle redaktion bag Ekstrabladet.dk. Han nævner blandt andet, at holdet altid skal koble mindst én journalist på en ide.
"Ellers risikerer vi at sidde med noget, som ingen kender til og ikke føler ejerskab over. Og så er det svært at få plads på et af Danmarks travleste websites."
Et andet godt råd er at balancere langsigtet planlægning med current events. I Ekstra Bladets digitale team skal en produktion helst ikke tage mere en 24 timer at lave, og det er vigtigt at sige stop for input på et tidspunkt og få sat tingene i gang.
Han understreger også, at kliktal ikke er noget, det digitale team går op i. Det skyldes, at antallet af sidevisninger på Ekstrabladet.dk i høj grad afhænger af ting, teamet ikke selv har kontrol over. For eksempel hvornår produktionen er online, placeringen på forsiden, og hvor længe, den ligger der.
"Men klik er ikke noget, vi hæfter os ved. Vi kigger i stedet på god gammeldags stolthed. Har vi hænderne i vejret over en produktion, når den kommer ud? Hvordan reagerer andre på den? Er de misundelige? Går frokostsnakken på noget, vi har lavet, som vi synes var godt – og/eller som kan gøres bedre?"
Lars K. Jensens team kigger i høj grad udenlands. Dels til norske VG, som de "har kigget misundeligt på". Her peger han blandt andet på hold-i-hånd-projektet i forbindelse med Breivik-massakren.
Men også i det daglige arbejde, hvor det redaktionelle udviklingsteam har et samarbejde med norske Aptoma. De har blandt andet hjulpet med at gøre en række konkrete værktøjer tilgængelige for journalisterne på Ekstrabladet.dk, så de nemt kan tages i brug. For eksempel den vertikale tidslinje og før/efter-effekten til fotos.
Du kan læse hele Lars K. Jensens indlæg her.
Journalisten.dk delte i øvrigt i starten af denne uge en omfattende oversigt over 35 fede datajournalistiske værktøjer, hvis du eksempelvis gerne vil visualisere data i grafer eller på et kort.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.