“Vi har indtil nu trykt flere ugeaviser, end der er husstande i Nordjylland”

Nordjyske Medier sløjfer 99.000 trykte ugeaviser, og 12 redaktionelle stillinger nedlægges for at spare penge. Samtidig investeres i hyperlokale digitale medier, forklarer chefredaktør. "Den digitale indsats sidder ikke i skabet endnu. Det skal den nok komme til, men det kræver, at vi sadler om"

Som Journalisten kunne fortælle tidligere i dag, gennemfører Nordjyske Medier en sparerunde. I alt 12 redaktionelle stillinger skal skæres på ugeaviserne samt foto.

Chefredaktør Lars Jespersen forklarer, at årsagen er færre penge i kassen hos ugeaviserne.

”De sidste par år – og accelererende de seneste måneder – er annonceomsætningen på ugeaviserne faldet. Det gør, at indtjeningen er forsvundet. Kurven er knækket, både hos os og alle andre ugeaviser. Derfor har vi lagt en plan, så det ikke går galt," siger Lars Jespersen til Journalisten.

”Når omsætningen falder, og vi ikke ser nogen tegn i sol og måne på, at den kommer tilbage, så er vi nødt til at kigge på udgifterne. Det har vi gjort. Vi fjerner nogle udgifter, både på redaktionen, i salg og i produktion," fortsætter han.

De 12 redaktionelle stillinger findes dels ved udløb af midlertidige stillinger og rokeringer til ledige stillinger, dels ved fratrædelser. Der er lagt op til ni fratrædelser," har ledelsen skrevet ud i en mail til medarbejderne i morges.

Der er åbnet for frivillige fratrædelser på ugeaviser og foto. Andre kan også søge, men garanteres ikke at få bevilget en fratrædelse.

Vil forhindre røde tal

Ugeaviserne har traditionelt været en sund forretning med positive tal på bundlinjen for Nordjyske Medier, ligesom ugeaviserne har været det andre steder i den danske mediebranche.

Er indtægterne faldet så meget, at I får røde tal på ugeaviserne?

”Nej, for vi gør noget ved det. Men det ville vi få, hvis ikke vi gjorde noget," siger Lars Jespersen.

Lars Jespersen understreger, at ugeaviserne forventes fortsat at være en god forretning, når omlægningen er gennemført.

”Ugeaviserne er et vigtigt aktiv for os, både fordi vi er til stede lokalt, og fordi de bidrager fornuftigt til forretningen. Det vil de også gøre fremover, især når vi bliver bedre digitalt. Det skal omlægningen sikre.”

I 2016 gennemførte Nordjyske Medier også en sparerunde. Dengang sparede man, hvad der svarede til 15 redaktionelle stillinger. Det skete uden fyringer, da man fandt otte frivillige fratrædelser og en række andre besparelser, blandt andet ved at sløjfe lønforhandlingerne et år.

Dengang var det dagbladsforretningen, som tabte annoncekroner. Nu er det ugeaviserne, som bløder.

Trykker flere ugeaviser, end der er husstande

Som led i omlægningen, slår Nordjyske nogle ugeaviser sammen, ligesom man skærer ned på antallet af aviser.

I alt sløjfes 99.000 aviser om ugen, idet borgerne fremover kun skal have én ugeavis ind ad postkassen. Det betyder, at man lukker ugeavisen i Hanstholm, ligesom Svenstrup-avisen lægges under netmediet aalborg:nu, Østhimmerland lægges under Aalborg-avisen, og Rold under Hobro. Dronninglund og Hals vil fremover få samme avis.

”Vi har indtil nu trykt flere ugeaviser, end der er husstande i Nordjylland. Derfor stopper vi med at trykke 99.000 eksemplarer. Alle, der hidtil har fået en ugeavis fra os, får den stadig. De får bare ikke længere to eller tre. Til gengæld kan den nye avis så værre tykkere end den, de fik før," forklarer Lars Jespersen.

Mediehusets 26 ugeaviser opdeles nu i syv geografiske områder. Formålet er at dele mere stof internt i hvert område, så man kan spare redaktionelle kræfter.

”Der vil i hvert område være en hovedudgivelse og nogle mindre udgivelser. Der er også i dag stor forskel på størrelsen af de enkelte udgivelser, men ved at de arbejder tættere sammen, kan de dele mere stof," siger chefredaktøren.

Satser digitalt

Én ting er spareplanerne. Samtidig vil Nordjyske Medier satse på det nærlokale digitale indhold. Her har mediehuset en række digitale lokalmedier, som ifølge Lars Jespersen har et stort uforløst potentiale.

”Vi må ærligt sige, at den digitale indsats ikke sidder i skabet endnu. Det skal den nok komme til, men det kræver, at vi sadler om. Vi fornyr vores nærlokale medier.”

Nordjyske Medier opretter derfor et nyt digitalt team, som skal hjælpe de nærlokale netmedier med at lykkes. Teamet skal bestå af fire nyoprettede stillinger, som vil blive opslået internt først.

Man har positive erfaringer fra en lignende øvelse, som blev gennemført sidste år. Her oprettede Nordjyske Medier et digitalt team, som skulle bistå med at lave indhold, som kunne sætte fut i salget af abonnementer på Nordjyske Plus – digitalt indhold på nordjyske.dk og i en app.

”Det er gået stærkt med Nordjyske Plus. I februar sidste år havde vi 1.500 abonnenter, og ved udgangen af januar i år har vi 4.500. Især efter vi satte det digitale hold på opgaven før sommerferien, er det gået rigtig stærkt.”

Hvad laver det digitale team?

”De laver godt indhold, men der er mange djævle i detaljerne. Det handler også om at koble data på, så vi ved, om vi laver det rigtige indhold, ligesom vi tænker i hvilke salgskanaler, vi skal bruge. Hvordan fungerer rubrikken på den kanal? Hvordan er betalingsmuren sat op, hvordan er prissætningen, hvad er folks oplevelse? Vi kan se, at det virker," siger Lars Jespersen.

En lignende øvelse skal det nye digitale team på fire mand altså forsøge at lave på de nærlokale netmedier i koncernen. Samtidig løsrives de nærlokale medier mere fra ugeaviserne, så de kan arbejde med forskelligt indhold.

Kan ikke udstede garantier

Nordjyske Medier gennemførte sidste sparerunde i 2016. Nu spares der igen. Kan du nu love medarbejderne, at der er styr på økonomien, eller skal de gå og være bange for endnu en sparerunde næste år?

”Hvis nogen ved, hvordan kurven udvikler sig de næste år, så kan de blive meget rige og rejse rundt med privatfly til hele mediebranchen. Det kan ingen vide. Man kan kun reagere i tide og sørge for, at nyt vokser frem. Men ja, når vi gør det her, er der styr på økonomien. Det er bare naivt at tro, at man kan udstede garantier for, hvordan fremtiden udvikler sig," siger Lars Jespersen.

Rammer sparerunden også i ledelsen, eller er det kun de menige medarbejdere?

”Vi har en meget flad struktur, så det kommer an på, hvordan du definerer ledelse. Vi er to chefredaktører, og ingen andre på redaktionen er ansat som deciderede chefer. Vi afskaffede laget med redaktionschefer i 2012. Så ja, alle stillinger skal findes i medarbejderlaget.”

Det vil afhænge af ansøgningerne om frivillige fratrædelser og de løbende forhandlinger, hvordan sparerunden konkret fordeles mellem ugeaviserne og fotodesken. Nordjyske Mediers fotodesk består i dag af 22 fotografer, praktikanter og producere.

1 Kommentar

Chris Kraft-Christensen
14. FEBRUAR 2019
Hvorfor i himlens skyld
Hvorfor i himlens skyld afskaffede i Vendsyssel Tidende, for var der nogen som havde et forhold til denne avis, var det vendelboerne.
Tåbeligt af Nordjyske Medier.