»Fokus er, at levere en demokratisk service«

Altinget har indgået aftale med DR om at levere database med info om samtlige 10.000 kandidater til det kommende kommunal- og regionsvalg

Altinget og DR har indgået aftale om at levere oplysninger om samtlige kandidater til det kommende kommunal- og regionsvalg.

Altinget skal levere databasen over samtlige kandidater til de to valg. Kommerciel direktør ved Altinget Mette Rosendahl siger, at de forventer at skulle indsamle data om ca. 10.000 kandidater i alt.

»Jeg opfatter det som et demokratisk projekt. Som ligger godt til Altinget fordi vi er så uafhængige. Vi kan med ro i sindet samle oplysninger på alle kandidater, fordi de er ligeværdige for os.«

»Jeg synes det er en gave til demokratiet, at man som bruger helt simpelt kan se, hvem man kan stemme på og hvem man er mest enig med, politisk. Det er mere ovre i service-journalistik end det er kritisk journalistik,« siger Mette Rosendahl.

Databasen skal opdateres løbende frem mod valget. Opstillingslisterne lukker den 22. oktober og da skal databasen rumme oplysninger om samtlige kandidater.

»Det er også ment som en service til kandidaterne. Der er ikke så mange platforme at arbejde på. Selvfølgelig har de selv Facebook og Twitter, men det er rart at have det samlet.«

»Så kan det godt være, at der kommer noget kritisk ud om, at der er stor forskel på kandidater i København og Vestjylland.«

»DR kommer i hvert fald til at lave journalistik på det. Vi gør nok også selv, på det lidt mere faglige niveau, hvor vi går lidt ind bagved og kigger på de fagportaler vi har på de spørgsmål vi synes er interessante. Der tror jeg DR tager de lidt større trends.«

»Selvfølgelig kan man trække oplysninger i stil med: Har Venstre-folkene på lokalplan en helt anden holdning til et bestemt spørgsmål end Venstre landspolitisk. På den måde kan man godt lave sjove ting. Men for mig er det et biprodukt af databasen. Fokus er, at levere en demokratisk service. Det er ikke noget, jeg bare siger, det er sådan samtalen har været med DR.«

Mette Rosendahl siger, at aftalen med DR er, at Altinget leverer den rå database. Resten står DR for.

»Principielt laver vi kandidatdatabasen for dem. De står selv for design og implementering af vores data. Vi står for kontakten til kandidater og får leveret data til DR.«

Hvor mange kandidater er der?

»Der kommer op til 10.000 regner vi med. 9.000 til kommunalvalget og 1.000 til regionsvalget.«

Og dem indsamler I oplysninger på. Hvilke typer oplysninger er det?

»Det vigtigste for vælgerne bliver nok det match, der kommer til at være, hvor kandidaten kan svare på 11 kommunale spørgsmål og 11 regionale spørgsmål. Det er to separate databaser. Selv om man stiller op til begge valg skal de altså gå ind i begge databaser.«
»Derudover har vi grundinfo om kandidaten, hvor de kan skrive deres CV, lidt mere om dem selv, de kan skrive tre mærkesager, der er vigtige for dem. Så viser vi deres Facebook- og twitterprofiler. Altså hvis de accepterer. Vi giver dem mulighed, men det er selvfølgelig afhængigt af, om de har lyst til at svare. Link til personlig hjemmeside og valgvideoer.«

»Så er der selvfølgelig grundoplysninger om køn, alder osv. Hvis vælgeren nu siger "jeg bor her, jeg vil gerne stemme på en kvindelig kandidat, der er offentlig ansat", så kan man få frem hvad der er af valgmuligheder.«

»Det er lidt spændende, for der er langt flere kandidater end til Folketingsvalget.«

0 Kommentarer